Religie en verzamelen

Berichtdoor Ui » di apr 26, 2011 2:25 pm

Uit een discussie in het topic 'Pocket 185', naar aanleiding van religieus commentaar op een Duckverhaal met daarin bezetenheid en geesten:

2011-04-25 15:09:06, Ui schreef:Jezus heeft iets gezegd over een rijkaard, die (gelijk een kameel door een naald) onmogelijk in de hemel kan komen. Dus daar zitten we dan met onze Duckverzameling, wat allemaal luxe is. Ui zou zich meer zorgen over rijkdom maken dan over een stel spoken. Terwijl wij rijkaards onze strips zitten te poetsen, sterven er mensen van de honger. Het zal ons een rotzorg zijn. Ga dat maar eens uitleggen aan de hemelpoort! (snotter)
"Ach Heer, ik zat liever stripblaadjes te verzamelen dan dat ik mensenlevens redde. Een eeuwig, mooi leven is voor mij niet genoeg. Ik moest persé in die luttele, tientallen aardse jaren ook feesten. Dat is wat ik met mijn christelijke geloof heb gedaan."
Veel gelovigen nemen als het gaat om luxe, het risico van een "poel van het vuur en eeuwige pijniging" voor lief. Dan zal men ondertussen op de achterste benen staan als iemand een spook bedenkt? Ga mensen helpen die honger lijden, die zijn gegarandeerd echt.

Ik zeg het jullie nog eens: het is gemakkelijker voor een kameel om door het oog van een naald te gaan dan voor een rijke om het koninkrijk van God binnen te gaan.’
(Matteüs 19:24) (vgl. Marcus 10:25, Lucas 18:25)

Wie weet laait De Duivel straks het vuur wat extra op, met als brandstof de kastenvol strips die men verzameld en gekoesterd heeft.
Wat dachten jullie daarvan? Is het nu ook "Amen"?

Tot zover de Paaspreek van Ui. (snotter)

bron: http://bb.mcdrake.nl/neddisney/viewtopic.php?p=34214#p34214

2011-04-25 19:44:06, Ui schreef:
Donald Duck schreef:De discussie gaat nu wel off-topic. Vele Mc-Drake'rs hebben hun punt nu wel duidelijk gemaakt lijkt mij.

Ja, vlucht maar gauw! Dat doen alle rijkaards, zodra Ui over kamelen en naalden begint! (huil huil) (snotter) (snik)

bron: http://bb.mcdrake.nl/neddisney/viewtopic.php?p=34252#p34252

2011-04-25 22:47:24, Donald Duck schreef:'Vluchten' zou ik het niet willen noemen, het is meer het ontopic houden van dit topic. Maar om even terug te komen op je post, daar heb je wel een groot punt. Wat Jezus in deze gelijkenis vooral bedoeld is dat de hebzucht en het verlangen naar geld niet tussen de gelovige en God in mag staan. Als de hebzucht er tussen in staat is er sprake van een afgod. Dit houdt je dan volkomen bezig.

Je kunt nu natuurlijk zeggen van, ik verkoop alles wat ik heb, tot ik zelf niks meer heb (of in elk geval genoeg om van te leven) maar ik geloof ook niet dat dat beslist de bedoeling is. Wel is het de bedoeling dat de hobby niet een afgod gaat worden, want dan is er wel iets mis. En dan is het inderdaad beter om er maar totaal afstand van te doen.

bron: http://bb.mcdrake.nl/neddisney/viewtopic.php?p=34263#p34263

2011-04-26 10:39:10, jan Baksteen schreef:Is het een idee om hier een topic over te beginnen, want ik ben ook christelijk en kan er wel soms tegen aan lopen dat ik alles wil hebben. Er totaal afstand van nemen kan ik dan niet, het liefst moet het gewoon wat minder worden.

bron: http://bb.mcdrake.nl/neddisney/viewtopic.php?p=34280#p34280
Na zonneschijn komt regen.
Avatar gebruiker
Ui
emotioneel wezen
Member
 
Berichten: 4411
Geregistreerd: vr sep 04, 2009 7:13 pm

Berichtdoor Dubbelduck » di apr 26, 2011 3:04 pm

Ui schreef:
Donald Duck schreef:'Vluchten' zou ik het niet willen noemen, het is meer het ontopic houden van dit topic. Maar om even terug te komen op je post, daar heb je wel een groot punt. Wat Jezus in deze gelijkenis vooral bedoeld is dat de hebzucht en het verlangen naar geld niet tussen de gelovige en God in mag staan. Als de hebzucht er tussen in staat is er sprake van een afgod. Dit houdt je dan volkomen bezig.

Je kunt nu natuurlijk zeggen van, ik verkoop alles wat ik heb, tot ik zelf niks meer heb (of in elk geval genoeg om van te leven) maar ik geloof ook niet dat dat beslist de bedoeling is. Wel is het de bedoeling dat de hobby niet een afgod gaat worden, want dan is er wel iets mis. En dan is het inderdaad beter om er maar totaal afstand van te doen.

jan Baksteen schreef:Is het een idee om hier een topic over te beginnen, want ik ben ook christelijk en kan er wel soms tegen aan lopen dat ik alles wil hebben. Er totaal afstand van nemen kan ik dan niet, het liefst moet het gewoon wat minder worden.


Wat jan Baksteen zegt, vind ik ook een aardig discussiepunt. Ik zit er namelijk zelf ook wel eens over na te denken of het nou wel zo goed is. Ik hoop dat we er met wat bewijs uit de bijbel, wat meer duidelijkheid over kunnen krijgen.
Rule #16: If someone thinks they have the upper hand, break it.
Avatar gebruiker
Dubbelduck
Agent zonder angst
Member
 
Berichten: 2609
Geregistreerd: ma okt 19, 2009 2:27 pm

Berichtdoor Ui » di apr 26, 2011 4:00 pm

Donald Duck schreef:Wat Jezus in deze gelijkenis vooral [bedoelt] is dat de hebzucht en het verlangen naar geld niet tussen de gelovige en God in mag staan. Als de hebzucht er tussen in staat is er sprake van een afgod. Dit houdt je dan volkomen bezig.

Over wat Jezus met uitspraken heeft bedoeld verschillen de meningen zelfs binnen de Bijbel.

Waar kan Ui jouw uitleg vinden in de Bijbel? Jezus verwacht dat zijn volgelingen alles achter zich laten. Een van zijn leerlingen krijgt niet eens de tijd krijgt om een dode te begraven.

Matteüs 8:21-22 (NBV)
Een ander, een van zijn leerlingen, zei: ‘Heer, sta me toe eerst terug te gaan om mijn vader te begraven.’ Maar Jezus zei tegen hem: ‘Volg mij en laat de doden hun doden begraven.’

Een vader begraven kan niet, maar het verzamelen van Ducks kan wel? (snik)

Donald Duck schreef:Je kunt nu natuurlijk zeggen van, ik verkoop alles wat ik heb, tot ik zelf niks meer heb (of in elk geval genoeg om van te leven) maar ik geloof ook niet dat dat beslist de bedoeling is. Wel is het de bedoeling dat de hobby niet een afgod gaat worden, want dan is er wel iets mis. En dan is het inderdaad beter om er maar totaal afstand van te doen.

Ui denkt dat die verzameling allang een afgod is. Zelfs een strenge uitspraak van Jezus wordt, volgens Ui, relatief makkelijk opzij geschoven. Met die "rijke" bedoelde Jezus natuurlijk iemand ánders. Ui vindt dat een te makkelijke uitvlucht.
In al de tijd die men steekt in het koesteren van een stripverzameling, had men veel goeds voor de mensheid kunnen betekenen. En van het geld dat de verzameling gekoest heeft, had men mensenlevens kunnen redden.

Maar, om het ingewikkeld te maken, zo streng was Jezus blijkbaar niet voor zichzelf.

Matteüs 26:6-13 (NBV)
Toen Jezus in Betanië in het huis van Simon – degene die aan huidvraat had geleden – aanlag voor een maaltijd, kwam er een vrouw naar hem toe. Ze had een albasten flesje met zeer kostbare olie bij zich en goot die uit over zijn hoofd. De leerlingen ergerden zich toen ze dit zagen en zeiden: ‘Wat een verspilling! Die olie had immers duur verkocht kunnen worden, dan hadden we het geld aan de armen kunnen geven.’ Jezus hoorde het en zei: ‘Waarom vallen jullie deze vrouw lastig? Zij heeft iets goeds voor mij gedaan. Want de armen zijn altijd bij jullie, maar ik zal niet altijd bij jullie zijn. Door die olie over mij uit te gieten, heeft ze mijn lichaam voorbereid op het graf. Ik verzeker jullie: waar ook ter wereld het goede nieuws verkondigd zal worden, zal ter herinnering aan haar verteld worden wat zij heeft gedaan.’

Hier geeft Ui de leerlingen gelijk. Die olie had inderdaad duur verkocht kunnen worden, waarna ze het geld aan de armen hadden kunnen geven.
Als Jezus niet moeilijk doet over kostbare olie en zich laat behandelen als een rijke (die niet in de hemel komt), dan moet een stripverzameling ook geen probleem zijn. Maar voelt dit goed?

jan Baksteen schreef:ik ben ook christelijk en kan er wel soms tegen aan lopen dat ik alles wil hebben. Er totaal afstand van nemen kan ik dan niet, het liefst moet het gewoon wat minder worden.

Dubbelduck schreef:Wat jan Baksteen zegt, vind ik ook een aardig discussiepunt. Ik zit er namelijk zelf ook wel eens over na te denken of het nou wel zo goed is. Ik hoop dat we er met wat bewijs uit de bijbel, wat meer duidelijkheid over kunnen krijgen.

Met de Bijbel kunnen geregeld totaal verschillende standpunten verdedigd worden. Het gaat uiteindelijk om wat men er zélf uithaalt.

Ui is atheïst en heeft geen Bijbel nodig om geregeld gewetensbezwaren te krijgen van de rijkdom.
Er liggen Ducks in de kast te verstoffen waar bijvoorbeeld kinderen die langdurig in een ziekenhuis moeten blijven, veel plezier hadden kunnen hebben.
Het maken en verspreiden van strips is slecht voor het milieu. Waarom een uitgave met herdrukken kopen, als je die verhalen al hebt. Voor die overbodige uitgave, waar je niets aan mist, is wel het milieu belast. Je vervuilt dus je eigen nest.

Om nu meteen het meeste van je verzameling aan liefdadigheid te geven, is erg idealistisch. Maar predikant Ui vindt dat de mensen best eens stil kunnen staan bij al die rijkdom, die niet vanzelfsprekend is. Terwijl wij geld hebben om luxe te kopen, sterven er elders mensen van de honger. Dat is een feit. Een gekmakend feit.

We hebben iets uit te leggen, over hoe wij aan die rijkdom komen en waarom een ander die niet heeft. Als mensen dat alleen al zien, zou dat een groot verschil in de wereld kunnen maken.

En zo zit Ui mooi te preken vanachter een beeldscherm. We drinken een glas en laten alles zoals het was. (snotter)

N.B. Mochten er mensen nu grote moeite met hun verzameling krijgen, dan kan men deze aan Ui doneren. Men heeft dan een goede daad gedaan en Ui neemt, heel moedig, het risico van een afstraffing voor zijn rekening. (snik)
Na zonneschijn komt regen.
Avatar gebruiker
Ui
emotioneel wezen
Member
 
Berichten: 4411
Geregistreerd: vr sep 04, 2009 7:13 pm

Berichtdoor Ui » di apr 26, 2011 4:06 pm

Ui schreef:En van het geld dat de verzameling gekoest heeft,

gekost heeft
Na zonneschijn komt regen.
Avatar gebruiker
Ui
emotioneel wezen
Member
 
Berichten: 4411
Geregistreerd: vr sep 04, 2009 7:13 pm

Berichtdoor Bruno » di apr 26, 2011 4:09 pm

Ui schreef:Ik moest persé

per se
Bruno
Member
 
Berichten: 1214
Geregistreerd: wo sep 29, 2010 5:52 am

Berichtdoor Bruno » di apr 26, 2011 4:10 pm

Nooit Latijns gehad Ui?
Bruno
Member
 
Berichten: 1214
Geregistreerd: wo sep 29, 2010 5:52 am

Berichtdoor kwuk duck » di apr 26, 2011 4:45 pm

Bruno Kopsky schreef:Nooit Latijns gehad Ui?

Waarom dat?
It was me against the world, and the world was winning!
kwuk duck
Member
 
Berichten: 1245
Geregistreerd: ma mei 03, 2010 5:43 pm
Woonplaats: Duckstad

Berichtdoor Bruno » di apr 26, 2011 5:27 pm

kwuk duck schreef:
Bruno Kopsky schreef:Nooit Latijns gehad Ui?

Waarom dat?

Omdat 'per se' uit het Latijn komt, maar het was meer met een knipoog. Daarom schreef ik ook Latijns.
Bruno
Member
 
Berichten: 1214
Geregistreerd: wo sep 29, 2010 5:52 am

Berichtdoor Rubberduck » di apr 26, 2011 6:59 pm

Sjonge jonge, jullie weten toch echt élk topic te laten ontsporen in off-topic gechat.

Als atheïst zijnde heb ik lekker geen wroeging over mijn verzameling Disney-strips -en dvd's! Gnagna!

Maar ja, als socialist zijnde... dat is andere koffie dan thee. Helaas heeft Ui gelijk: geen rijkdom zonder armoede. Onze welvaart gaat ten koste van anderen. Ter verdediging kan ik misschien aanvoeren dat ik lang niet alles koop qua Disney-uitgaven? Ik laat gerust hele gaten in de verschillende series vallen, omdat de auteurs of de verhalen me niet bevallen of omdat het herdrukken zijn. Niet echt een goede uitvlucht, hè?

Ach, ik vind maar zo: je hoeft je niet schuldig te voelen over zoiets onschuldigs als een strip- of dvd-verzameling, zolang je maar wel oplet wat je daarnaast doet. Bijv. zoveel mogelijk Fair Trade-producten gebruiken, kopen in de Wereldwinkel, bewust kleding kopen (niks dat is 'made in Thailand/China etc.') etc. Je kunt ook donateur worden van een goed doel. Je hoeft jezelf niet miserabel te maken om een steentje bij te dragen. Dat vind ik een valse voorstelling van zaken.
Oooh, mama! Can this really be the end?
To be stuck inside of Mobile with the Memphis blues again!
Rubberduck
Member
 
Berichten: 1098
Geregistreerd: vr nov 13, 2009 4:34 pm

Berichtdoor Bruno » di apr 26, 2011 7:14 pm

En niet op de PVV stemmen, want die vinden bijvoorbeeld de hulp aan derdewereldlanden geldverspilling. En trouwens, wat de armen helpen betreft vind ik de Islam echt een sympathieke religie, want bij de (zeven?) steunpilaren zit naast het bidden en de ramadan enzo, ook de aalmoes aan de armen.

En strips zijn vrolijk, ik vind dat strips bijdragen aan een goede wereld. Vooral Disneyfilms leren arme (en rijke) kinderen dat ze kunnen dromen over een gelukkig einde. Ik vind het moeilijk dit goed uit te leggen.
Bruno
Member
 
Berichten: 1214
Geregistreerd: wo sep 29, 2010 5:52 am

Berichtdoor Dubbelduck » di apr 26, 2011 7:34 pm

Bruno Kopsky schreef:bij de (zeven?) steunpilaren

Het zijn er vijf. En volgens mij heten ze zuilen.
Rule #16: If someone thinks they have the upper hand, break it.
Avatar gebruiker
Dubbelduck
Agent zonder angst
Member
 
Berichten: 2609
Geregistreerd: ma okt 19, 2009 2:27 pm

Berichtdoor Jacobse » di apr 26, 2011 7:38 pm

Bruno Kopsky schreef:En strips zijn vrolijk, ik vind dat strips bijdragen aan een goede wereld. Vooral Disneyfilms leren arme (en rijke) kinderen dat ze kunnen dromen over een gelukkig einde.

Ik vin Thaise massáasjes un mauie bèdrage aan un beitere weâhrold. Zau ken ik aûk es fèn wegdraume na un heppie ending. ;)
Voâh Vrèhèd en Màgsepèn!
Avatar gebruiker
Jacobse
Vrije jongen
Member
 
Berichten: 63
Geregistreerd: zo aug 26, 2007 6:03 pm
Woonplaats: Den Haag

Berichtdoor Rubberduck » di apr 26, 2011 8:35 pm

Bruno Kopsky schreef:En strips zijn vrolijk, ik vind dat strips bijdragen aan een goede wereld. Vooral Disneyfilms leren arme (en rijke) kinderen dat ze kunnen dromen over een gelukkig einde. Ik vind het moeilijk dit goed uit te leggen.

Jammer alleen dat al die islamitische sjeiks, koningen en presidenten op hun (geroofde!) miljaren blijven zitten, in plaats van die te delen met de miljoenen straatarme burgers van hun land.
Oooh, mama! Can this really be the end?
To be stuck inside of Mobile with the Memphis blues again!
Rubberduck
Member
 
Berichten: 1098
Geregistreerd: vr nov 13, 2009 4:34 pm

Berichtdoor De Zwarte Schim » di apr 26, 2011 11:03 pm

Maar als je sterft, kun je je duck verzameling NIET meenemen! dan moet je al het aardse achterlaten! en sommigen denken dat er altijd leven naar de dood is, maar er zijn maar 2 kanten: de Hemel (het eeuwige leven voor altijd) of de hel (eeuwig in het vuur
Master in duistere zaakjes
Avatar gebruiker
De Zwarte Schim
Is iedereen te slim af!
Member
 
Berichten: 2338
Geregistreerd: ma dec 06, 2010 5:59 pm

Berichtdoor McDuck Menu » wo apr 27, 2011 1:32 pm

Hm.. ik geloof zelf in leven vóór de dood, dus ik maak me er weinig zorgen over. De hemel lijkt me ook geen pretje, met al die strenggelovigen die die plek claimen. Kom je daar, ben je nóg niet van zoiets als de EO verlost.. En moet Oom Dagobert ook naar de hel als hij sterft? Of Ariël, die mensendingen verzamelt, en afspraken maakt met een zeeheks?

Ik kan me goed vinden in Rubberduck's redenatie. Probeer je best te doen voor anderen, maar laat het niet teveel ten koste gaan van jezelf.

En als het verzamelen je zo'n zorgen baart, kun je toch in je testament opnemen dat je Duck collectie na je dood naar een weeshuis gaat of iets dergelijks? Of is dat een te makkelijke uitweg?

Jacobse schreef:Ik vin Thaise massáasjes un mauie bèdrage aan un beitere weâhrold. Zau ken ik aûk es fèn wegdraume na un heppie ending.

:lol:
Mijn portfolio: http://timartz.com
Avatar gebruiker
McDuck Menu
Tekent eenden
Member
 
Berichten: 1304
Geregistreerd: di jan 02, 2007 10:11 pm
Woonplaats: Nijmegen

Volgende

Keer terug naar Disney algemeen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten