Somewhere in Nowhere

Berichtdoor Ui » za apr 23, 2011 5:29 pm

Rubberduck schreef:
Ridder ter Geit schreef:'Somewhere beyond Nowhere' komt volgende week in de Donald Duck!

Maar niet in de -dus incomplete- 'Beste Verhalen'-serie.

Jippes, die vroeger met moeite te bewegen was om verder te gaan met uittekenen van Barks's gedetailleerde pensioenscenario's, lijkt tegenwoordig bereid om allerlei obscure Barks-ideeën uit te werken. Dus wie weet komt er ooit een album 136, getiteld "Donald Duck als klap op de vuurpijl". (snik)
Na zonneschijn komt regen.
Avatar gebruiker
Ui
emotioneel wezen
Member
 
Berichten: 4411
Geregistreerd: vr sep 04, 2009 7:13 pm

Berichtdoor Appie Aap » za apr 23, 2011 5:33 pm

Ui schreef:Dus wie weet komt er ooit een album 136, getiteld "Donald Duck als klap op de vuurpijl". (snik)

Leuk bedacht! Ik dacht zelf aan "Donald Duck als kers op de taart".
Avatar gebruiker
Appie Aap
Liefhebber
Member
 
Berichten: 1069
Geregistreerd: zo nov 22, 2009 1:15 am
Woonplaats: Duckstad

Berichtdoor Duckfan van Down Under » za apr 23, 2011 6:05 pm

Ik had "Donald Duck als Knobelaar" graag als album gewild. Maar ja, dat verhaal is al in BV 4 verschenen.

Wat vinden jullie van "Donald Duck als Mosterd na de Maaltijd"? Want geef toe, 135 was "Als Allerlaatste". Misschien moet 136 wel worden "Donald Duck als Aller-Allerlaatste (en deze keer bedoelen we het serieus!)"!
Duckfan van Down Under
Member
 
Berichten: 3852
Geregistreerd: ma sep 08, 2008 8:45 pm

Berichtdoor Bruno » za apr 23, 2011 6:43 pm

Donald Duck als aller-allerlaatse!

En dan 137 Donald Duck als als aller-aller-ALLERlaatste!
Bruno
Member
 
Berichten: 1214
Geregistreerd: wo sep 29, 2010 5:52 am

Berichtdoor kwuk duck » za apr 23, 2011 8:14 pm

Ja, en dan weer 20 albums zo door!
It was me against the world, and the world was winning!
kwuk duck
Member
 
Berichten: 1245
Geregistreerd: ma mei 03, 2010 5:43 pm
Woonplaats: Duckstad

Berichtdoor De Zwarte Schim » za apr 23, 2011 10:33 pm

Duckfan van Down Under schreef:Ik had "Donald Duck als Knobelaar" graag als album gewild. Maar ja, dat verhaal is al in BV 4 verschenen.

Wat vinden jullie van "Donald Duck als Mosterd na de Maaltijd"? Want geef toe, 135 was "Als Allerlaatste". Misschien moet 136 wel worden "Donald Duck als Aller-Allerlaatste (en deze keer bedoelen we het serieus!)"!

Nee, dan moet het heten: donald duck als nieuwe start!
Master in duistere zaakjes
Avatar gebruiker
De Zwarte Schim
Is iedereen te slim af!
Member
 
Berichten: 2338
Geregistreerd: ma dec 06, 2010 5:59 pm

Berichtdoor Ui » za apr 30, 2011 5:01 pm

'Somewhere Beyond Nowhere' is verschenen in Donald Duck Weekblad 2011-18.
http://coa.inducks.org/story.php?c=D+2008-364
En nu is iedereen natuurlijk benieuwd naar het oordeel van Ui! (snotter)

Op McDrake International zijn twee versies van het synopsis van Barks te lezen:
http://bb.mcdrake.nl/engdisney/viewtopic.php?id=191
In de tweede versie is de rol van Donald's neefjes groter. Zij helpen er Donald zijn ronde te voltooien.

Wat allereerst opvalt is dat ingrediënten van het synopsis zijn overgeslagen:

Not much is expected of D by his boss...Scrooge McDuck.

Werkgever Dagobert Duck is verdwenen. Hij is wel te zien in 'Somewhere in Nowhere' (I TES 3).

Money is in the mail by check. McSwine wants to delay it so he can foreclose on the local Bearflanks oil claim.

De "Bearflanks oil claim" is verdwenen. Er is nu sprake van aandelen in een oliemaatschappij. Overigens alleen in de dialoog, want er is niets te zien.
In 'Somewhere in Nowhere' is de oliemaatschappij vervangen door de "Mammoth Frost-free Freezer Company". Deze maatschappij is in het verhaal te zien.

[McSWine] slows Ds time with a series of detours and tricks such as sand in the snow, substituting the sled dogs with a rare dog...the "Nodding Nap hound". It has enough hair on the outside to look like a good sled dog...but under X-ray (behind the hair) it looks "Chiwawa like" and is always asleep.

De grap over de grote hond die onder röntgenstraling een chihuahua (een van de kleinste honden ter wereld) blijkt, is verdwenen. Dit was reeds het geval in 'Somewhere in Nowhere'. Men heeft niet de kans gegrepen, om die grap alsnog te gebruiken.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Chihuahua_(hond)
Alleen het makkelijke gegeven dat de hond veel slaapt, is overgenomen. (snik)

Three examples of upset people are shown (and why they are mad such as Widow Dish missed the final episode of a soap opera because she missed her TV Guide).

Weduwe Dish is vervangen door een weduwe wiens man heeft gewerkt bij een (onzichtbare) oliemaatschappij.
De woede over een "soap opera" is verdwenen. In elk geval in de Nederlandse vertaling.

The last panel D is back in Duckburg. H claims to his pig friend that sidewalk superintendent is the most exciting job for D that he can stand. L says he is in suspense about whether D find a crack today...or not.

Deze dialoog is verwijderd.
In 'Somewhere in Nowhere' zijn de neefjes en het varkenvriendje geheel verdwenen.

'SiN' bevat ingrediënten die in 'Somewhere Beyond Nowhere' zijn overgeslagen.
- 'SiN' toont de macht die McSwine heeft over Bearflanks. Veel winkels dragen McSwine's naam. Er hangen advertenties voor "hot-peppered blubbersicles" (heetgepeperde blubber-ijsjes), dat "another fine McSwine product" is.
- Donald's werkgeefster, postmistress Sourdough Sally is verdwenen. Zij is in 'Beyond' vervangen door een man.
- In 'SiN' heeft inspecteur Donald last van een agressieve hond, die hem een mast injaagt. Dit benadrukt zijn pech. Aan het einde heeft Donald zoveel meegemaakt als postbode, dat hij die hond een mast injaagt. Dit is een plotje op zich. ('Beyond' heeft geen eindgrap.)

Ui's beschouwing van 'Somewhere in Nowhere'.

Panel 1.2 (blz 5). Het lijkt alsof het rechtse neefje opzettelijk die knikker naar Donald gooit. En waarom vluchten de neefjes?
Panels 3.1-3.4 (blz 7). Zoals reeds gemeld is Sourdough Sally vervangen door een man. De Duckwereld is immers een mannenwereld. (snotter)
Panel 3.6. Vanaf hier lijkt het verhaal even een hervertelling van het Barksverhaal waarin Donald een postbode in een helikopter is. (WDC 209) Is overigens ook het geval in 'SiN'. Daar ligt de nadruk op grappige situaties. 'Beyond' gebruikt de passage om McSwine zijdelings te introduceren.
Panels 4.1-4.2 (blz 8). De arme weduwe die op haar geld wacht geeft het verhaal een Shacktown-achtige diepgang, maar er wordt verder niets mee gedaan. Pas in panels 11.1-11.3 (blz 15) keert de weduwe even terug, om meteen weer te verdwijnen.
Panels 4.6-4.8. McSwine noemt de weduwe en geeft de lezer achtergrond-informatie, maar nergens in het verhaal wordt een visueel verband gelegd tussen McSwine en de weduwe. Terwijl het verhaal voor een groot deel draait om McSwine als gevaar voor de weduwe. Ook is hierdoor niet te zien, waarom McSwine optreedt als saboteur. Is het wraak vanwege Donald's uitval in panel 4.3?
Panel 10.3-10.4 (blz 14). Dacht McSwine dat hij Donald's slee, met honden erop, kon tegenhouden door bergafwaarts in de weg te gaan staan? Hoe kan een verhaal ooit spannend worden, als slechteriken zo dom zijn? McSwine wordt ondersteboven gereden en dat was dan de climax van de opgebouwde spanning.
Panel 10.5-10.7. Ineens een echte beer, die even plotseling verdwijnt als dat hij verschijnt. Ook McSwine is ineens spoorloos verdwenen. Misschien is hij, verkleed als ijsbeer, te zien als detail in panel 11.5. Dit is geen goede aftocht voor zo'n belangrijke boef.
Panels 11.1-11.3 (blz 15). Ineens is de weduwe gered. Nergens is te zien dat ze ooit in gevaar is geweest.
Panel 12.6 (bladzijde 16). Een hysterisch neefje. Evenals aan het begin van het verhaal, blijft vaag waar de hysterie door veroorzaakt wordt.

Conclusie
'Somewhere Beyond Nowhere' oogt meer als een te zwaar ingekorte 'SiN' dan als een nieuwe uitwerking van het synopsis.
Het verhaal wordt nergens echt humoristisch en nergens echt spannend. 't Is geen vlees en geen vis. In tegenstelling tot 'SiN', dat grappen zoals gepeperde ijsjes bevat en een onderbouwde, visuele spanning. De grotere lengte van 'SiN' geeft meer ruimte om motivatie en spanning te tonen. 'SiN' leest als een 'Frozen Gold' (OS 62). Samen met Donald baant de lezer zich een weg door de witte wildernis. Die kwaliteit is in 'Beyond' afwezig.

Barks's synopsis stelt op zich weinig voor. Er moet veel aan gebeuren om er een spannend en/of humoristisch, Barksiaans stripverhaal van te maken.
Maar waarin volgt de Jippes-versie het synopsis beter, zoals door redacteurs is gesteld? Het ontbreken van een eindgrap? (snotter)

Ui vindt de Lustig/Block 'SiN' meer aanvoelen als een Barksverhaal dan Lustig/Jippes remake 'Beyond'. Hoewel 'SiN' omgeven is door nevelen omtrent Barks-managers, en 'Beyond' een verbeterde versie zou moeten zijn, hebben die geldbeluste managers met hun "Carl Barks Studio" blijkbaar toch een meer Barksiaanse uitwerking geproduceerd dan Egmont. Wat op zich niet hoeft te verbazen, omdat Barks opgetreden heeft als redacteur van Block's potloodwerk. (Dat is te zien aan notities in Barks's handschrift.) Misschien deed Barks dat werk met het mes op de keel, maar niettemin deed hij het.

Ui vindt dat 'Beyond' niet als een Barksverhaal leest. Als er veel te verbeteren valt aan 'SiN', dan is dat in 'Beyond' helaas niet gebeurd. (snik)
Na zonneschijn komt regen.
Avatar gebruiker
Ui
emotioneel wezen
Member
 
Berichten: 4411
Geregistreerd: vr sep 04, 2009 7:13 pm

Berichtdoor McDuck Menu » za apr 30, 2011 5:33 pm

Ik vind Somewhere in Nowhere eigenlijk ook het betere verhaal. Ik vond dat er in Beyond Nowhere teveel subplotjes zaten die niet duidelijk werden uitgewerkt. De Pat Block versie vind ik wat beter opgebouwd, en leest voor mij ook meer als een Barks verhaal. Beyond voelt te veel ingekort naar mijn idee.
Mijn portfolio: http://timartz.com
Avatar gebruiker
McDuck Menu
Tekent eenden
Member
 
Berichten: 1304
Geregistreerd: di jan 02, 2007 10:11 pm
Woonplaats: Nijmegen

Berichtdoor Dirk McDuck » za apr 30, 2011 8:24 pm

Somewhere beyond nowhere had totaal geen/minder diepgang vergeleken met somewhere in nowhere.
Ik vond het bij somewhere in nowhere leuker bedacht waarom donald duck die baan wilde en was het nieuwe verhaal erg ingekort.
Dat zorgde er weer voor dat het verhaal in een paar plaatjes een hele andere wending kreeg. Bijvoorbeeld toen donald duck terugkeerde, Iedereen reageerde (heel oppervlakkig) boos omdat de post te laat was (vaag!?) terwijl normale mensen hadden gevraagt waarom hij laat was.
Het nieuwe verhaal kon in mijn ogen niet tippen aan het oude verhaal maar was voor het weekblad wel een verbetering (zucht).
iedereen op onbetaald verlof!
nu meteen!!!!!!!!
Avatar gebruiker
Dirk McDuck
Member
 
Berichten: 250
Geregistreerd: vr maart 18, 2011 7:48 pm
Woonplaats: friesland

Berichtdoor Rubberduck » zo mei 01, 2011 3:19 am

Ik heb eigenlijk niets toe te voegen aan het betoog van Ui. Hij geeft op een heel goede, concrete manier aan waar het aan schort bij het Jippes-verhaal.
Oooh, mama! Can this really be the end?
To be stuck inside of Mobile with the Memphis blues again!
Rubberduck
Member
 
Berichten: 1098
Geregistreerd: vr nov 13, 2009 4:34 pm

Berichtdoor Ui » do mei 05, 2011 7:29 pm

Redmess heeft een beschouwing geschreven in het topic 'DD 2011-18'.
Zie: http://bb.mcdrake.nl/neddisney/viewtopic.php?p=35140#p35140
Na zonneschijn komt regen.
Avatar gebruiker
Ui
emotioneel wezen
Member
 
Berichten: 4411
Geregistreerd: vr sep 04, 2009 7:13 pm

Vorige

Keer terug naar Carl Barks

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast