Don Rosa schatplichtig aan Tony Strobl?

Berichtdoor Ei » vr jan 18, 2008 11:35 pm

Is Don Rosa schatplichtig aan Tony Strobl? En zo ja, in hoeverre?

Hieronder een aantal berichten uit het topic 'DD 2008-03'.
http://bb.mcdrake.nl/neddisney/viewtopic.php?t=649

2008-01-14, Ei schreef:
Elco8183 schreef:Was het iemand al opgevallen dat het "hoofdverhaal" een schaamteloze herdruk is met een aantal kleine aanpassingen in de plaatjes?

Het hoofdverhaal 'De Onsportieve Sportman' (W DD 57-04) is in Nederland eerder herdrukt in Donald Duck weekblad 1959-04.
http://coa.inducks.org/s.php?c=W+DD+++57-04
Dat is bijna 49 jaar geleden. Zijn jullie zo oud en zo goed van geheugen? :)

Wat bedoel je met "een aantal kleine aanpassingen in de plaatjes"? Is dit verhaal relatief kortgeleden in een andere versie verschenen?

2008-01-14, Redmess schreef:Nee, niet zo oud, maar het algemene verhaal kwam me toch bekend voor. Ik denk uit zon Donald Duck als... album.

2008-01-14, Michiel P schreef:Ik denk dat het komt doordat Rosa's "Kouwe drukte in Killehammer" (OD-album 65) een schaamteloze rip-off van Strobls "Onsportieve sportman" is.

*kuch kuch hoest proest* Wat zeg ik nou weer? Ik bedoel dat onze favoriete tekenaar Keno Don Hugo Jodocus Carolus Wilhelmus Rosa een roerende hommage aan zijn stille liefde Tony Strobl heeft getekend. Ja, dat moet het zijn! En hij is zo bescheiden en verlegen dat hij dat nooit heeft durven zeggen!

Als je goed kijkt ontdek je in het eerste plaatje ook de initialen O.T.T.O. (Ook Tony Tekende Onbeholpen).

2008-01-14, Zus van Don Rosa schreef::)

2008-01-18, Rockerduck schreef:
Michiel P schreef:Ik denk dat het komt doordat Rosa's "Kouwe drukte in Killehammer" (OD-album 65) een schaamteloze rip-off van Strobls "Onsportieve sportman" is.

*kuch kuch hoest proest* Wat zeg ik nou weer? Ik bedoel dat onze favoriete tekenaar Keno Don Hugo Jodocus Carolus Wilhelmus Rosa een roerende hommage aan zijn stille liefde Tony Strobl heeft getekend. Ja, dat moet het zijn! En hij is zo bescheiden en verlegen dat hij dat nooit heeft durven zeggen!

Helaas, dichtbij maar geen sigaar. Rosa's 'From Duckburg to Lillehammer' heeft helemaal geen zier te maken met Strobl's verhaal. Het enige element wat een overeenkomst zou kunnen zijn tussen Rosa's verhaal en dat van Strobl, is dat Donald ook bij Rosa aan het einde van het verhaal gebruik maakt van ski's met raketaandrijving. Maar i.t.t. het verhaal van Strobl verliest Donald niet zijn ski's, maar wordt erdoor meegesleurd en landt pijnlijk tegen een berg (en dan is het verhaal af).

Ik ben er achter gekomen waar Elco en Redmess het verhaal van kennen. In 1976 is het verhaal van Strobl exact overgedaan, met uitzondering van het einde. In Strobl's verhaal vlucht Donald naar de Sahara, bij Vicar eindigt hij verkouden thuis. In beide versies winnen de neefjes wel de hoofdprijs. De versie van Vicar is plaatje voor plaatje identiek aan die van Strobl:

Verhaalcode: D 3618
Titel: Sure Winner
Titelheld: Donald Duck
Bladzijden: 10
Layout: 4 stroken per pagina
Voorkomende figuren: Donald Duck, Kwik Kwek en Kwak, Willie Wortel
Writing: Jim Kenner
Schetsen: Vicar
Ink: ?

Verwijzing naar
remake: W DD 57-04

Ik heb een paar pagina's ingescand. Pak je Duck van deze week er maar eens bij:

http://img.photobucket.com/albums/v719/9475675/stroblremake.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v719/9475675/stroblremakeII.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v719/9475675/stroblremakeIII.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v719/9475675/stroblremakeIV.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v719/9475675/stroblremakeV.jpg

2008-01-18, Michiel P schreef:
Rockerduck schreef:Rosa's 'From Duckburg to Lillehammer' heeft helemaal geen zier te maken met Strobl's verhaal. Het enige element wat een overeenkomst zou kunnen zijn tussen Rosa's verhaal en dat van Strobl, is dat Donald ook bij Rosa aan het einde van het verhaal gebruik maakt van ski's met raketaandrijving.

"Helemaal geen zier" is wellicht wat te sterk uitgedrukt. Ik denk dat Rosa wel degelijk schatplichtig is aan Strobl, niet alleen wat betreft Willies ski's met raketaandrijving, maar bijvoorbeeld ook de manier waarop Donald bij het skiën alle vlaggetjes meeneemt (hoewel dat misschien een erg voor de hand liggende grap is). Dat is enigszins pikant omdat Rosa om het hardst roept dat andere tekenaars dan Barks volledig irrelevant zijn.

Voor het overige moet ik me gewonnen geven. Een knap staaltje research, waarde heer Rockerduck!

2008-01-18, Ridder ter Geit schreef:Ik vond het gegeven dat de neefjes als EHBO-ers meeliepen ook een typische overeenkomst met het Rosa-verhaal, anders.

2008-01-18, Rockerduck schreef:
Michiel P schreef:"Helemaal geen zier" is wellicht wat te sterk uitgedrukt. Ik denk dat Rosa wel degelijk schatplichtig is aan Strobl, niet alleen wat betreft Willies ski's met raketaandrijving, maar bijvoorbeeld ook de manier waarop Donald bij het skiën alle vlaggetjes meeneemt (hoewel dat misschien een erg voor de hand liggende grap is).

Ik denk niet dat Rosa schatplichtig is aan Strobl. De mogelijke overeenkomsten zijn te miniem om als 'jatwerk' of 'remake' (dan wel 'eerbetoon') te betitelen. Een wedstrijd winterspelen met Donald als pechvogel ligt gewoon erg voor de hand. Rosa maakt van de strijd met Guus Geluk het centrale thema. Steeds wint Guus dankzij zijn geluk van Donald, maar een arbiter merkt dit op en dan mag Donald alsnog naar Lillehammer. Daar aangekomen maakt Donald inderdaad gebruik van ski's met raketaandrijving van Willie. Maar de uitkomst is zo significant anders, dat ik enige mogelijke overeenkomst met Strobl af kan doen als toevalligheid.

Michiel P schreef:Dat is enigszins pikant omdat Rosa om het hardst roept dat andere tekenaars dan Barks volledig irrelevant zijn.

Hmmm, dat citaat ken ik niet. Kan dat gepost?
Ei
Member
 
Berichten: 1826
Geregistreerd: zo dec 31, 2006 6:55 pm

Keer terug naar Don Rosa

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

cron