Weerwolven en andere fabeldieren

Berichtdoor Redmess » vr jul 30, 2010 9:19 pm

Na het lezen van het verhaal over een "weerwolf" in DD 2010-31 vroeg ik mij af: bestaan er weerwolven in het Duck-universum? In het genoemde verhaal lijkt iedereen opvallend onsceptisch over het idee van een geld stelende weerwolf. (Deze is overigens een bedrieger)

Maar als je in overweging neemt dat er nog weleens echte spoken en zombies voorkomen in Duck-verhalen, en magische voorwerpen haast standaard zijn, is een echte weerwolf dan zover gezocht? Wat is de grens hierin? Zou een vampier uit de toon zijn waar Bombie de Zombie nog wel kan? Een paar nummers geleden was er zelfs een trol te zien.

Dus: wat bestaat wel, en wat bestaat niet in het Duck-universum?
Avatar gebruiker
Redmess
Member
 
Berichten: 1210
Geregistreerd: za maart 17, 2007 10:06 pm
Woonplaats: Nederland

Berichtdoor DD » vr jul 30, 2010 11:22 pm

Dit is iets waar Disney vanaf het begin niet zorgvuldig mee om is gegaan en dat vind ik ontzettend jammer. Ze hadden hier een regel voor moeten opstellen: wel of niet. Maar nee, het ligt maar net aan de scenarist en hoe het hem uitkomt. Met sinterklaas en de kerstman is dat precies hetzelfde. De ene keer is het vanzelfsprekend dat ze bestaan en dan weer niet.
Vader van 'n schattige, kleine Duck.
Avatar gebruiker
DD
Verzamelaar zonder grenzen
Member
 
Berichten: 2844
Geregistreerd: wo feb 27, 2008 1:36 am

Berichtdoor Dakrasinder » za jul 31, 2010 11:17 am

Ik denk dat of het fabeldier echt is afhangt van hoe normaal het is dat het in de gekozen setting van het verhaal voorkomt. Als het fabeldier in Duckstad opduikt, is de kans groot dat het hier om een bedrieger gaat.
Sinterklaas en de Kerstman zijn dan over het algemeen weer wel echt, omdat het normaal is dat ze ieder jaar minstens één keer op bezoek komen.

Maar als de Ducks ergens op de wereld op schattenjacht gaan, is de kans veel groter dat ze de plaatselijke bovennatuurlijke fauna tegenkomen en dat deze ook echte exemplaren van hun soort zijn.
Zoals: Yeti in de Himalaya, vampiers in Oost-Europa, Minotaurus/Harpijen/Pegasus in Griekenland, zeemeerminnen en zeemonsters in troggen etc.

Toch moet ik hierbij een kanttekening maken: in het hoofdverhaal van deze week keek de burgemeester niet vreemd op toen er een 'weerwolf' in zijn stad opdook - dat gebeurde volgens hem wel vaker. Ondanks het thuisvoordeel van deze 'weerwolf' bleek het toch een nepperd te zijn.
Dat zal dan vooral komen omdat het zijn bestaan volledig ontleende aan een overlevering uit 1453 en het tijdens het verhaal amper te zien was.

Het fabeldier zou dus echt kunnen zijn, als:
Het normaal is dat ze af en toe langskomen in Duckstad (of ergens anders in het eigen land)
De Ducks het fenomeen van heel dichtbij kunnen zien

Maar het fabeldier is waarschijnlijk nep, wanneer:
Het in Duckstad niet thuishoort (tenzij oom Dagobert eerder in het verhaal een voorwerp meenam uit een buitenlandse tombe en het monster ze terug komt 'vragen')
Het alleen bestaat vanwege een sage/legende/overlevering en wanneer het opduikt alleen te zien is van veraf

Zwarte Magica ontstijgt deze richtlijnen dan weer, omdat zij soms vanuit het niets monsters tevoorschijn kan toveren. Als zij rondloopt in Duckstad, wordt de kans dat het monster toch echt blijkt te zijn ongeveer 50/50.

En dan heb je ook nog die eindes waarin er nadat de bedrieger wordt afgevoerd een geheimzinnige lach klinkt uit het verlaten landhuis, de oude mijn of de vervallen graftombe...
Als je niets riskeert, riskeer je zelfs meer (Erica Jong)
Dakrasinder
New member
 
Berichten: 6
Geregistreerd: za jul 10, 2010 9:39 pm

Berichtdoor Daniel73 » za jul 31, 2010 9:37 pm

Barks heeft een verhaal geschreven dat 'Pawns of the Loup Garou' heet. (DD 117)
http://coa.inducks.org/story.php?c=W+DD++117-01

The plot is top-heavy with explanation, and the giant wolf does not amount to much of a menace. When Michael Barrier asked if the script had been edited so that the wolf in the story was not a real werewolf, Barks replied in a January 23, 1968 letter:

"The thing you noticed about my 'Loup Garou' story is the sort of business I like to forget. Always there were decisions to make. Could a loup garou be a real werewolf? Could a witch be a real witch? How far can I stretch the ridiculous without getting in trouble with the office? How far can I push pure fantasy before some sophisticated 5-year-old kid complains that Donald Duck is only a fairy tale character like Hans C. Anderson's people? I leaned toward logical explanations of phenomenons in everyday terms and mechanics - just to be safe. I hate to go back into those old stories and relive the struggles I had trying to make the explanations interesting and funny and not a dull let-down. Man! How I feel about a kid who yearns to make a career of writing and drawing comics - better, I say, he should take up something exalting and invigorating like sewer engineering."

bron: http://www.seriesam.com/barks/detc_awdrs_dd0117-01.html
Daniel73
Member
 
Berichten: 905
Geregistreerd: zo dec 31, 2006 12:26 am
Woonplaats: Nederland

Re: Weerwolven en andere fabeldieren

Berichtdoor Jop Duck » zo mei 27, 2018 8:12 am

Spoken zijn trouwens bijna altijd nep. Denk maar aan De Spokenjagers, Het Geheim van het Oude Kasteel en De Spoorweg van Spookstad.
Ik probeer een beetje een beeld te krijgen van het al zo grote Duck-universum.
Jop Duck
De Heerser der Duck's
Member
 
Berichten: 1334
Geregistreerd: ma feb 26, 2018 12:39 pm
Woonplaats: Europa


Keer terug naar Personages en stambomen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten

cron