Waar komt Donald Duck vandaan?

Berichtdoor Duckfan van Down Under » do aug 04, 2011 8:21 pm

Waar komt Donald Duck vandaan?

Het lijkt een domme vraag, maar het is niet wat het op het eerste gezicht lijkt.

We weten allemaal dat toen Donald Duck zoals we hem nu kennen gecreëerd werd, hij net zoals Mickey Mouse de gemiddelde Amerikaan werd. Nu vind ik de Duck interessanter dan de Mouse (en wij zijn er bekender mee), dus stel ik mezelf (en jullie) de vraag: wat is Donald’s afkomst?

Het lijkt me dat de gemiddelde Amerikaan uit Europa komt. Amerika is inderdaad wel een mix van allerlei nationaliteiten, maar in de tijd dat Donald bedacht werd, was zo ongeveer iedere niet-Europeaan een stereotype. Overweeg de andere keuzes eens:
-Noord-Amerika: Indiaan/Eskimo (Native American/Inuit voor politieke correctheid)
-Zuid-Amerika: Maya/Inca
-Afrika: Neger
-Azië: Chinees, Rus, Indiër
-Australië: Aboriginal

Dus ik denk dat wel veilig is om te zeggen dat Donald uit Europa komt. Maar waar precies? Want Europa is groot en divers. Op het kaartje hieronder heb ik Europa onderverdeeld in 14 groepen.
Afbeelding
Roze: Scandinavië. Noorwegen, Denemarken, Zweden, Finland, IJsland, en de Faeröer.
Beige: de Britse eilanden. Groot-Brittannië en Ierland.
Oranje: de Benelux. Nederland, België en Luxemburg.
Geel: Duitsland.
Blauw: Frankrijk.
Bruin: het Iberisch schiereiland. Spanje en Portugal.
Olijfgroen: Italië.
Grijs: het Alpengebied. Zwitserland en Oostenrijk.
Lichtblauw: de Balkan. Slovenië, Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Servië, Montenegro, Kosovo, Macedonië en Albanië.
Donkerblauw: Oost-Europa. Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Roemenie en Bulgarije.
Donkergroen: Griekenland.
Paars: Turkije.
Rood: de voormalige Sovjet-Unie. Rusland, Estland, Letland, Litouwen, Wit-Rusland, Oekraïne en Moldavië.
Zwart: de ministaatjes. Andorra, Monaco, Liechtenstein, Vaticaanstad, San Marino en Malta.

Over een aantal groepen heb ik wel iets te zeggen.
Scandinavië: omdat verhalen vaak verwijzen naar waar ze vandaan komen, zijn er veel D-verhalen die verwijzen naar Scandinavië. Voorbeelden zijn dit verhaal, uit DD Extra 4½-2010 of een eerdere versie van “De laatste van de clan McDuck” (hier te vinden, helemaal onderin).
De Britse eilanden: aangezien Dagobert Schots is, betekent dat dat de moederskant van zijn familie uit dat gebied komt. Maar waar komt de vaderskant vandaan?
De Benelux: zelfde geval als Scandinavië, alleen deze keer met Het goud van Deckselsen Duck als voorbeeld.
Italië: Donald heeft niet alleen een zogenaamd “Middellands temperament”, veel verhalen komen uit Italië, waarop het Deense voorbeeld toegepast kan worden.
Het Alpengebied: goede kans dat Donald hier ook wat voorouders heeft wonen. Otto van Drakenstein komt uit Oostenrijk, bijvoorbeeld.
Rusland en omstreken: het is erg onwaarschijnlijk dat Donald hier vandaan komt, aangezien hij voor het grootste gedeelte van zijn leven in de Koude Oorlog heeft geleefd. Alle landen met deze kleur zijn trouwens de voormalige Sovjet-Unie, omdat Donald al bestond toen deze landen werden opgericht en het lange tijd Russisch gebied is geweest.
Ministaatjes: deze staan apart, voor het veel gebruikte verhaal dat iemand een afstammeling is van een onbekend ministaatje.

En dan is er nog de vraag wanneer de familie Duck naar Amerika kwam. Terwijl Don Rosa 1880 en 1818 zegt (dat zijn de families McDuck en Prul, respectievelijk), heeft het verhaal Covered Wagons, Ho! het over de jaren 1840. Het is in ieder geval voor de jaren 30, want toen verscheen hij voor het eerst.

O ja, en ieder verhaal telt evenveel mee. Ook al passen alle verhalen niet in 1 tijdlijn, dit topic gaat over wat Donald’s meeste logische afkomst is, ook al zegt een schrijver anders.
Duckfan van Down Under
Member
 
Berichten: 3852
Geregistreerd: ma sep 08, 2008 8:45 pm

Berichtdoor Duck » do aug 04, 2011 9:48 pm

Dat is een moelijke :/.
Als je de Don rosa stamboom bekijkt zie je ook onderaan de stamboom meer ridderachtige eenden en bij ridders denk je ook vaak en engeland/schotland/Ierland.Of aan frankrijk.
aangezien Dagobert en verre voorouders lijkt me uit Schotland/ierland/engeland/verinigd koninkrijk komt zou je denken dat donald daar ook een beetje vandaan komt.
Maar dat is ook maar iets dat ik net bedenk.
It all starts with a pencil and it all ends with a Duck....
But the Duck is just the begin of a comic.....
And a world of fun!
________________________________________________
Make a wish upon a star!
Avatar gebruiker
Duck
Meer dan een lezer!
Member
 
Berichten: 2143
Geregistreerd: vr mei 06, 2011 3:34 pm

Berichtdoor Redmess » vr aug 05, 2011 12:03 pm

Donald is een directe afstammeling van een Schot (Dagobert's zus) en een Amerikaan (een van Oma Duck's kinderen, als ik het goed heb), volgens Rosa. Donald is dan tenminste half-Schots.
Avatar gebruiker
Redmess
Member
 
Berichten: 1210
Geregistreerd: za maart 17, 2007 10:06 pm
Woonplaats: Nederland

Berichtdoor Van Drakenstein » vr aug 05, 2011 10:03 pm

Dagobert is van zijn vaders kant van Schotse afkomst, maar de moeder van Dagobert (Downy O'Drake in het Engels) suggereert ook nog een Ierse afkomst.

En wat betreft de andere kant van Donalds familie. De voorouders van zijn oma (Dora Prul, in het Engels Dora Coot) wijzen op een Engelse herkomst, daar de achternaam Coot zijn oorsprong vindt in Lancashire in Engeland volgens deze website http://www.houseofnames.com/coot-family-crest?a=54323-224
Van Drakenstein
Member
 
Berichten: 56
Geregistreerd: wo jun 17, 2009 7:57 pm

Berichtdoor kwuk duck » vr aug 05, 2011 11:41 pm

Dus wat willen we nog meer, wie waaren de eerste in het gebied in de vs (calisota)? De engelse of fransen?
It was me against the world, and the world was winning!
kwuk duck
Member
 
Berichten: 1245
Geregistreerd: ma mei 03, 2010 5:43 pm
Woonplaats: Duckstad

Berichtdoor kwuk duck » vr aug 05, 2011 11:41 pm

Of misshien wel sPanjaarden, ik weet niwt precies waar hwt ligt.
It was me against the world, and the world was winning!
kwuk duck
Member
 
Berichten: 1245
Geregistreerd: ma mei 03, 2010 5:43 pm
Woonplaats: Duckstad

Berichtdoor Van Drakenstein » za aug 06, 2011 10:05 am

Calisota is een fictieve staat die zou moeten liggen in het noorden van de staat Californie. Aan de westkust van de VS. Californie is als eerste verkend door de Spanjaarden en vervolgens ook nog geclaimd door de Engelsen (door Francis Drake, die ook in de verhalen van Rosa voorkomt). Toen uiteindelijk zowel de Engelsen als ook de Russen interesse kregen in het gebied, waren het de Spanjaarden die het gebied gingen koloniseren en zo werd het uiteindelijk een onderdeel van Mexico. Maar omdat veel Amerikaanse kolonisten naar het westen trokken (o.a. Pelsjagers) en zo in Californie uitkwamen, kreeg de Amerikaanse regering interesse in het gebied en hebben het op de Mexicanen veroverd. En toen de Gold Rush uitbrak in Californie (circa 1850) zijn gelukszoeker van over de hele wereld naar Californie getrokken.

Als je hieruit dus wil halen waar de voorouders van Donald vandaan komen, moet je eerst weten wanneer ze in Callisota aangekomen zijn. Als dat al rond 1550 is geweest dan heeft ie Spaanse of Engelse voorouders. Was het rond 1750 dan kunnen het naast Spanjaarden (meest waarschijnlijk) en Engelsen ook nog Russen zijn. Was het rond 1800 dan komen zijn voorouders uit het oosten van de VS en die kunnen dan bijvoorbeeld weer Engelsen, Fransen of Nederlanders als voorouders hebben. Was het echter pas rond 1850 dan wordt het nog lastiger. Want tegen die tijd kwamen mensen uit heel de wereld naar Californie toe.
Van Drakenstein
Member
 
Berichten: 56
Geregistreerd: wo jun 17, 2009 7:57 pm

Berichtdoor Redmess » za aug 06, 2011 12:33 pm

Er is echter een verhaal over Cornelis Prul waar hij fort Duckburg in zijn eentje verdedigd tegen de Spanjaarden door maiskolven te poffen, waardoor de aanvallers denken dat er geschoten word. Vandaar dus steeds die maiskolven op het standbeeld. In dat verhaal is hij geloof ik Engels.
Avatar gebruiker
Redmess
Member
 
Berichten: 1210
Geregistreerd: za maart 17, 2007 10:06 pm
Woonplaats: Nederland

Berichtdoor Duckfan van Down Under » zo aug 07, 2011 12:53 pm

En zijn er nog andere verhalen die over Donald's afkomst gaan?
Duckfan van Down Under
Member
 
Berichten: 3852
Geregistreerd: ma sep 08, 2008 8:45 pm

Berichtdoor Van Drakenstein » zo aug 07, 2011 4:42 pm

Redmess schreef:Er is echter een verhaal over Cornelis Prul waar hij fort Duckburg in zijn eentje verdedigd tegen de Spanjaarden door maiskolven te poffen, waardoor de aanvallers denken dat er geschoten word. Vandaar dus steeds die maiskolven op het standbeeld. In dat verhaal is hij geloof ik Engels.

Dat is in het verhaal "His Majesty McDuck" van Rosa.
http://disneycomics.free.fr/Ducks/Rosa/show.php?num=5&loc=AR145&s=date
Er staat dat dat fort, waar later Dagoberts pakhuis gebouwd is, op land staat dat voor Engeland is geclaimd Francis Drake. Op het moment dat de Spanjaarden aanvallen, krijgt Cornelis Prul het fort in handen (en verjaagt hij die Spanjaarden met popcorn). Verder staat er dat Cornelis Prul, die volgens het verhaal een Amerikaan is, bij dat Britse fort aangekomen is om te handelen. Uit het verhaal worden we niet wijzer waar Cornelis Prul vandaan komt of waar zijn voorouders vandaan komen.
Van Drakenstein
Member
 
Berichten: 56
Geregistreerd: wo jun 17, 2009 7:57 pm

Berichtdoor Redmess » zo aug 07, 2011 5:31 pm

Tja, dan word het moeilijk. En in dat geval is zelfs de achternaam niet betrouwbaar, want veel immigranten verengelsden de achternaam toen zij naar Amerika kwamen.
Avatar gebruiker
Redmess
Member
 
Berichten: 1210
Geregistreerd: za maart 17, 2007 10:06 pm
Woonplaats: Nederland

Berichtdoor Van Drakenstein » zo aug 07, 2011 8:20 pm

Duckfan van Down Under schreef:En zijn er nog andere verhalen die over Donald's afkomst gaan?

Ja, die zijn er wel. Zo heb je bijvoorbeeld de serie ‘Storia e gloria della dinastia dei paperi’ die uit iets van 12 delen bestaat (oorspronkelijk 8, maar er zijn wat delen bijgeschreven) van onder andere Martini en Scarpa. Hierin wordt de geschiedenis van de familie Duck besproken.

http://coa.inducks.org/subseries.php?c=Duck+Dynasty

Ik heb niet alle delen gelezen, maar het gaat ongeveer zo: Het verhaal gaat terug tot voorouders van de Ducks uit het Oude Egypte (tijd van Cleopatra). Deze vertrekken vervolgens naar Rome en komen uiteindelijk aan in Schotland, dat de Romeinen op dat moment proberen te veroveren. De serie maakt dan een sprong naar circa 1400, wanneer de Ducks vanuit Schotland naar Spanje vertrekken. Hun nakomelingen reizen vervolgens met Columbus in 1492 mee naar Amerika. Aan het einde van de 17e eeuw blijken ze vervolgens in de Spaanse kolonie Florida te zitten, waar ze uiteindelijk weg moeten vluchten. In het deel daarop zien we een opa van Dagobert die leeft bij de Mississippi en in het deel daarop gaat het over de jeugd van Dagobert.

In die laatste delen is de visie geheel in strijd met Rosa's visie over het verleden van Dagobert. Maar als je deze visie dus aanhangt komt in ieder geval dus een deel van Donalds voorouders uit Egypte en zijn er ook wat Schotse en Spaanse voorouders.
Van Drakenstein
Member
 
Berichten: 56
Geregistreerd: wo jun 17, 2009 7:57 pm

Berichtdoor Redmess » zo aug 07, 2011 10:31 pm

Is die ook in het Nederlands? Zou die in de DD kunnen komen? Het klinkt allemaal erg interessant. (Nou ja, na jaren huis- tuin en keukenverhaaltjes...).
Avatar gebruiker
Redmess
Member
 
Berichten: 1210
Geregistreerd: za maart 17, 2007 10:06 pm
Woonplaats: Nederland

Berichtdoor Duckfan van Down Under » ma aug 08, 2011 12:47 pm

Redmess schreef:Tja, dan word het moeilijk. En in dat geval is zelfs de achternaam niet betrouwbaar, want veel immigranten verengelsden de achternaam toen zij naar Amerika kwamen.

Dus Cornelius Coot kan ook Cornelis van Kooten zijn geweest. :)
Duckfan van Down Under
Member
 
Berichten: 3852
Geregistreerd: ma sep 08, 2008 8:45 pm

Berichtdoor Van Drakenstein » wo aug 10, 2011 8:04 pm

Redmess schreef:Is die ook in het Nederlands? Zou die in de DD kunnen komen? Het klinkt allemaal erg interessant. (Nou ja, na jaren huis- tuin en keukenverhaaltjes...).

Als ze zouden verschijnen dan waarschijnlijk in de pockets. Maar de 8 originele delen van het verhaal zijn al zo'n 40 jaar geleden voor het eerst in talen als het Italiaans, Duits en Deens verschenen, dus of ze ooit nog in het Nederlands uitkomen, zou ik niet weten.

Van de sub-delen die van recentere datum zijn, zijn er wel 2 in het Nederlands verschenen:
http://coa.inducks.org/story.php?c=I+TL+2097-4
http://coa.inducks.org/story.php?c=I+TL+2569-1

Hiervan is de tweede een echt sub-deel en is die andere een verhaal die bij de serie hoort, maar niet zo heel veel te maken heeft met het verhaal dat in al die andere delen verteld wordt.
Van Drakenstein
Member
 
Berichten: 56
Geregistreerd: wo jun 17, 2009 7:57 pm

Volgende

Keer terug naar Personages en stambomen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron