Universa in de Disney-wereld

Berichtdoor Michiel P » di jan 13, 2009 10:13 pm

Rockerduck schreef:Ik zou dan House of Mouse zien als een apart universum. Een universum waarin alle Disney-figuren elkaar kunnen ontmoeten, net zoals in Toon Town, de stad uit Who framed Roger Rabbit en Bonkers.

Dat is in ieder geval niet in overeenstemming met de manier waarop Don Markstein de term gebruikte. Voor hem gold dat als twee personages elkaar kunnen ontmoeten, ze automatisch hetzelfde universum bewonen. Er wordt niet heen en weer gereisd.

De situatie in "House of Mouse" wordt niet uitgelegd. Het is gewoon een gegeven dat die karakters elkaar kunnen ontmoeten. Net als in de verhalen waarin de Boze Heks van Sneeuwwitje Guus Geluk ontvoert. Rockerduck is daar geen voorstander van. Wat vindt hij dan van "House of Mouse"?

Of van Tom en Pieter die bij Oma Duck op de boerderij wonen? Zelfs Carl Barks heeft daar zijn medewerking aan verleend: http://disneycomics.free.fr/Ducks/Barks ... ic/01.html

Voor Toon Town geldt dat alle karakters daar wonen in hun hoedanigheid als tekenfilmfiguur. Zij worden ingehuurd door de tekenfilmstudio's om een rol te spelen die nauw overeenkomt met hun persoonlijkheid. Alleen Baby Herman heeft een heel ander karakter dan zijn tekenfilmpersonage. De Donald Duck in Toon Town is dus de acteur uit de Donald Duck-tekenfilmpjes, maar niet dezelfde persoon als in de Donald Duck-strips. Het lijkt me heel verstandig om Toon Town dan maar als een apart universum te beschouwen. "House of Mouse" past goed in die context, maar wordt daar ook expliciet aan gerefereerd?

De term 'universe' wordt trouwens ook gebruikt op Inducks, om aan te duiden in welk 'universum' de verhalen zich afspelen. Zo heb je dus inderdaad aparte universa voor Donald Duck, Mickey Mouse, Hiawatha en de bosdieren. Er zijn echter cross-overs tussen die universa, bijvoorbeeld tussen Donald Duck en de bosdieren of tussen Donald Duck en Mickey Mouse. Die laatste afscheiding vind ik überhaupt nogal kunstmatig.

Ei schreef:Misschien was de term "fictititous fiction"? En wie is de bedenker? Rosa gebruikte het op DCML.

Ik kan Rosa's e-mail niet terug vinden, maar Sigvald Grøsfjeld heeft het op zijn site over "fictional fiction". Laten we er van uitgaan dat Sigvald Rosa correct citeert.

About Fictional Fiction Carl Barks was never the same continuity-freak as is Don Rosa, so even though most of Barks' work is pretty much consistent, there still are some stories that don't fit well into the larger picture - like imaginative space adventures such as US 24a "The Twenty-four Carat Moon" (1959), US 29a "Island in the Sky" (1960) and US 53a "Interplanetary Postman" (1964). Don Rosa therefore sees this kind of stories as fictional tales even by Duckburg standards - so called fictional fiction.

http://duckman.pettho.com/history/chapter0.html

Een correctere term is wellicht "metafictie", hoewel dit in de eerste plaats slaat op bijv. een strip in de strip, zoals "Super Snooper". Kan dit ook op opschepperij slaan?

http://en.wikipedia.org/wiki/Metafiction
http://en.wikipedia.org/wiki/Fictional_ ... _character
Avatar gebruiker
Michiel P
Member
 
Berichten: 1005
Geregistreerd: ma maart 05, 2007 5:28 pm

Berichtdoor Rockerduck » wo jan 14, 2009 5:04 am

Michiel P schreef:Broer Konijn, Rein Vos en Meneer Beer zijn verzonnen personages, maar niet binnen de context van de Disney-wereld. Uncle Remus is niet de bedenker van de verhalen over Broer Konijn, want het zijn overgeleverde volksverhalen.

Vertel mij wat; mijn eindscriptie ging over Song of the South, waarvoor ik de 'oorspronkelijke' (met nadruk tussen aanhalingstekens) verhalen van Joel Chandler Harris nog heb gelezen. Maar in de Disney-film *is* Remus wel de bedenker van Broer Konijn, hoe je het ook wendt of keert.

Michiel P schreef:Nee, want we hebben het hier over de Disney-versie van deze sprookjesfiguren. Hun oorsprong buiten Disney mag daar geen rol bij spelen. Feit is dat Beer, Vos en Wolf al sinds jaar en dag in Donald Duck in hetzelfde bos rondlopen. (In de allereerste Donald Duck staat een verhaal waarin de Boze Wolf de kippen van Meneer Beer rooft.) Dit levert goede en logische verhalen op.

Dat klopt. De personages passen bij elkaar. Dat kan ik van Petemoei en Pluto bijv. niet zeggen. :P

Darkwing Duck heeft ooit een héél goede, geinige aflevering gemaakt over verschillende parallele universa:
http://www.youtube.com/watch?v=bB9xw1QGgSo (Part 1, vanaf daar doorklikken.)
And if my thought-dreams could be seen
They'd probably put my head into a guillotine
Rockerduck
Member
 
Berichten: 2462
Geregistreerd: ma jan 01, 2007 10:25 pm
Woonplaats: Helmond

Berichtdoor Rockerduck » wo jan 14, 2009 5:32 am

Michiel P schreef:De situatie in "House of Mouse" wordt niet uitgelegd. Het is gewoon een gegeven dat die karakters elkaar kunnen ontmoeten. Net als in de verhalen waarin de Boze Heks van Sneeuwwitje Guus Geluk ontvoert. Rockerduck is daar geen voorstander van. Wat vindt hij dan van "House of Mouse"?

Ik ben geen liefhebber van House of Mouse, maar vond bijv. Bonkers wél een leuke serie, waarin Toontown ook voorkomt, waarin alle tekenfilmfiguren samenwonen. In laatstgenoemde serie is er tenminste een uitleg van de situatie, die het aannemelijk maakt. Een dergelijke uitleg heb je ook in Who framed Roger Rabbit, maar ontbreekt in House of Mouse of de strips. In de series/films met Toontown heb je sowieso een andere situatie, waarin iedereen acteur is in tekenfilms. Dat maakt ontmoetingen acceptabel, aangezien ze in die situatie geen personages zíjn, maar spélen. Maar in een sitiatie waarin alle personages wél zichzelf zijn en niet spélen, slaat het nergens op om Guus Geluk en de Boze Heks in één verhaal samen te laten spelen. Het is niet te verklaren, dan.

Michiel P schreef:De term 'universe' wordt trouwens ook gebruikt op Inducks, om aan te duiden in welk 'universum' de verhalen zich afspelen. Zo heb je dus inderdaad aparte universa voor Donald Duck, Mickey Mouse, Hiawatha en de bosdieren. Er zijn echter cross-overs tussen die universa, bijvoorbeeld tussen Donald Duck en de bosdieren of tussen Donald Duck en Mickey Mouse. Die laatste afscheiding vind ik überhaupt nogal kunstmatig.

Donald heeft vanaf zijn eerste tekenfilmoptredens opgetreden met Mickey Mouse. Toen Donald in de krantenstrips opdook, was dat ook als bijfiguur in de Mickey-strips. Ze leven dus in hetzelfde universum, al ben ik wel een voorstander van Amerika's/Italië's/Frankrijk's onderscheid in een Duckburg en Mouseton.

Michiel P schreef:Een correctere term is wellicht "metafictie", hoewel dit in de eerste plaats slaat op bijv. een strip in de strip, zoals "Super Snooper". Kan dit ook op opschepperij slaan?

Op McDuck heb ik een theorie gepresenteerd van Duitse Duck-kenner Wolfgang J. Fuchs. Die schrijft in het voorwoord bij het boek 'Heimliche Helden 2: Phantomias' (over Fantomerik/Superdonald) ook over het Barks-verhaal 'Super Snooper'. Hij oppert de mogelijkheid dat dat verhaal, of in ieder geval de scènes waarin Donald oersterk is, een droom is van Donald.

Ist Donald wirklich zum Superhelden mutiert oder hat ihn das Präparat nur fantastische Träume träumen lassen? Immherhin bemerkt Donald slebst, dass ihn niemand bei seinem übermenschlichen Treiben gesehen hat. (Das kleine Mädchen, dem er hilft, zählt er offensichtlich nicht.) Zudem erfolgen die Taten in so raschen Wechsel, dass die Sprunghaftigkeit eines Traums suggeriert wird. Das wird noch dadurch unterstrichen, dass Donald nach der Begegnung einem Adler abstürzt, ohne Scahden zu nehmen. Es spricht also einiges dafür, dass Donald die Erlebnisse als Supermensch nur träumt, weil er das für Ratten bestimmte Mittel eingenommen hat. Das ergibt sich auch aus der Reaktion der Neffen, die von Donalds Ausführungen ziemlich überrascht sind, weil er das eigene Haus -im Widersprichen zu seinen "Erlebnissen"- gar nicht wirklich beschädigt hat.

Maar daarover kreeg ik ongelooflijke ruzie met Daniel, die vond dat Fuchs en ik probeerden een Barks-verhaal 'ongeldig' te verklaren...
And if my thought-dreams could be seen
They'd probably put my head into a guillotine
Rockerduck
Member
 
Berichten: 2462
Geregistreerd: ma jan 01, 2007 10:25 pm
Woonplaats: Helmond

Berichtdoor Michiel P » wo maart 18, 2009 2:34 pm

Ei schreef:Misschien was de term "fictititous fiction"? En wie is de bedenker? Rosa gebruikte het op DCML.

Michiel P schreef:Ik kan Rosa's e-mail niet terug vinden, maar Sigvald Grøsfjeld heeft het op zijn site over "fictional fiction". Laten we er van uitgaan dat Sigvald Rosa correct citeert.

Ik vond een vroege mail van Don Rosa, waarin hij de term misschien wel voor de eerste keer gebruikt op DCML. In dit geval spreekt Rosa van "fictitious tales". Hij zal het er ongetwijfeld vaker over hebben gehad, dus misschien heeft hij zijn bewoordingen later veranderd. Het is ook mogelijk dat "fictional fiction" een verbastering van Sigvald Grøsfjeld is, want Sigvald maakte wel meer fouten in zijn Engels.

Don Rosa op DCML, 10 maart 1994:

I'm compelled to mention that there were a few stories in the mid 60s... ONE in particular... where Barks claimed that Duckburg was far advanced of all other Earth cities, it looked like a city out of Buck Rogers with people hopping about in space-cars, its own space station, and everybody and his brother rocketing about the solar system on weekend trips. I regard these as "fictitious" tales, done at a time when Barks must obviously have been running dry of ideas!

Duckburg is nothing more than a medium-sized, absolutely normal west-coast city. The only space travel I can tolerate in a Duck comic is when Gyro invents some one-of-a-kind ship for $crooge for some special occaission, and where the idea of space travel is treated in a very Jules Verne style. I will not tolerate the idea of these Ducks being able to hop around the solar system at will in rockets, anymore than I would tolerate them all becoming a super-hero team or some such.

Bron: http://nafsk.se/pipermail/dcml/1994-March/001919.html

Het bewuste verhaal van Barks is "Island in the Sky": http://disneycomics.free.fr/Ducks/Barks ... nails.html
Avatar gebruiker
Michiel P
Member
 
Berichten: 1005
Geregistreerd: ma maart 05, 2007 5:28 pm

Berichtdoor Michiel P » wo maart 18, 2009 3:54 pm

Don Rosa op DCML, 29 maart 1994:

Why did you mention the fact that Gladstone was reading MICKEY and PLUTO comics in "Nobody's Business". I have NO fond memories of that story -- I think it was quite a come-down from "Son of the Sun", very forced and contrived. But as to those comics -- you noticed they were Dells? And you notice there were no Disney DUCK comics? That was to show my idea that in the Duck Universe, Mickey Mouse and the other non-Duck characters are simply fictitious comic characters... only the Ducks are "real".

Bron: http://nafsk.se/pipermail/dcml/1994-March/001995.html

"Nobody's Business": http://disneycomics.free.fr/Ducks/Rosa/ ... nails.html

De grap is dat Guus Geluk al het hele verhaal oude Dell-strips aan het lezen is en aan het eind zelf onder zijn eigen naam (Gladstone!) strips gaat uitgeven. Dell was de uitgever van Disney-strips in 1939-1962 en Gladstone deed dat in 1986-1990 en 1993-1998. Op het laatste plaatje is trouwens de D.U.C.K. nog zichtbaar.
Avatar gebruiker
Michiel P
Member
 
Berichten: 1005
Geregistreerd: ma maart 05, 2007 5:28 pm

Re: Universa in de Disney-wereld

Berichtdoor Jop Duck » zo mei 13, 2018 4:00 pm

Rosa keurt ook al Het Meisje met de Rode Hoed af.
Jop Duck
Member
 
Berichten: 1336
Geregistreerd: ma feb 26, 2018 12:39 pm
Woonplaats: Europa

Vorige

Keer terug naar Personages en stambomen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 7 gasten