Welke tekenaars gaan achteruit?

Berichtdoor Ui » ma mei 30, 2011 6:00 pm

Waarom zou een anoniem gehouden Disney-striptekenaar meer moeite doen dan noodzakelijk? Zo'n mentaliteit meent Ui ook bij Bas Heymans te zien. (snotter) Bij Thom Roep krijgen striptekenaars doorgaans geen of amper eer van hun werk, dus voor de waardering hoeven ze het niet doen. Hoe meer ze hun best doen, hoe meer Oom Thom met hun eer kan gaan strijken. Wie gaat zich dan nog uitsloven? De "liefde voor de eend" is leuk en wel, maar het moet geen gekkenwerk gaan worden.

Stel je eens voor:
- je wordt slecht betaald
- iemand anders krijgt de eer
En als je een strip van jezelf wilt promoten op beurzen, zoals Daan Jippes doet, verwachten kinderen en ouders dat je alsnog de Disney-striptekenaar uit zal hangen. Voor je andere werk heeft men geen interesse. "Doet u mij maar Donald Duck." Zo zit je alsnog, in je vrije tijd en zonder inkomsten, het kantoor van Oom Thom te promoten.

Mensen die menen dat zij onder zulke slechte arbeidsomstandigheden de tweede Barks kunnen uithangen, zouden eigenlijk met een wit busje moeten worden afgevoerd. (huil huil)

Als pappie en mammie voor je zorgen is het lekker makkelijk om weg te dromen bij je tekendoos. Maar straks moet je je de huur betalen en de luiers van je kind, terwijl je angstvallig afwacht of Oom Thom alsjeblieft, alsjeblieft je ingezonden werk wil aankopen. Een proces dat weken kan duren, terwijl je geen inkomsten hebt.
Waarom denk je dat Oom Thom omgeven is door laffe, makke schapen? Geen kwaad woord over de heer die uit de losse pols, iemands werk goed- of afkeurt. Onze Lieve Oom Thom's wegen zijn ondoorgrondelijk, dus houdt hem in vredesnaam te vriend, als je van je huis en je kinderen houdt. (snik)

Alleen gekken gaan onder die omstandigheden werken. Laat staan, dat ze ook nog eens op hun mooist gaan tekenen.

En de eerste beste aspirant-tekenaar die hier nu opduikt om de arme Oom Thom te verdedigen, die heeft Ui's waarschuwing niet helemaal begrepen.
Het geven van eer is het minste wat Oom Thom had kunnen doen. Is iemand hier het daarmee oneens? Mensen willen waardering van hun werk. Mensen doen daar hun best voor. Maar de baas verschijnt liever zelf als een halve Bekende Nederlander in de media. Pronkend met andermans veren. Macht corrumpeert, zegt men wel eens.

Oom Thom gaat in het zonlicht staan van de freelancers die voor hem werken. Waarna op internet een topic gestart kan worden over welke freelancer het eerste afsterft.
Via internet probeert de Roepredactie vervolgens nieuwe, kant-en-klare tekenaars te ronselen, waarvoor men verder geen enkele moeite wil doen. Daar kunnen jongeren tussenzitten die op een belangrijk punt in hun leven staan, namelijk het kiezen van een opleiding of baan. Wat zul je als ouders blij zijn, als je studerende kind wordt verleidt door zo'n redacteur.

Je kunt nu sentimenteel gaan zemelen over de slapeloze nachten die de arme Oom Thom zal hebben van al deze zogenaamd onterechte kritiek. Maar laat de vent maar eens een uurtje slecht slapen, nadat hij zich realiseert hoe slecht hij als mens én als baas bezig is.

"Een egoïst die slaagt noemt men doorgaans een persoonlijkheid." Dit spreekwoord zou men op een tegeltje moeten drukken, als cadeau voor zijn 60ste verjaardag.

Dit topic is een vorm van ramptoerisme. Een hoofdredacteur vermoordt de mogelijkheden van zijn freelancers. Waarna de lezers op internet opsommen wie van die freelancers achteruit gaat. Vandaar Ui's betoog, om duidelijk te maken wat er in het harde zakenleven gebeurt. Het gaat wel om mensen die stelselmatig hun talenten en kansen zien verdampen.

e-mail 29 mei 2006, Thom Roep schreef:Normaal gesproken zou ik het commentaar op het tekenwerk aan Ed van Schuylenburg overlaten, maar deze is hier helaas niet langer in dienst. (VUT) Met de collega's van Ed die de klus nu klaren en de chef van de Art afdeling is de conclusie nu eenvoudig dat we geen tijd, mankracht en behoefte meer hebben om nieuwkomers zo intensief te begeleiden als we al die jaren voorheen deden.Nu moeten we gewoon eieren voor ons geld kiezen en wordt er keihard geoordeeld met : "we hebben scenaristen en tekenaars genoeg die onmiddellijk aan de juiste norm voldoen". Lange termijninvestering is er dus niet meer bij.
Helaas voor jullie op dit moment, maar eigenlijk ook voor de ouderwetse Duckredacteuren, die het anders hebben meegemaakt en het altijd leuk vonden iets te zien groeien. Een tekenaar als Sander Gulien bijvoorbeeld (doet momenteel de achterkanten van het weekblad) kwam op zijn 14e jaar voor het eerst langs, is begeleid door Ed en is nu op zijn 32-ste een van de favorieten.

bron: http://bb.mcdrake.nl/neddisney/viewtopic.php?p=36604#p36604

Wie wil de Gulien van de toekomst zijn? Oom Thom presenteert Gulien hier als "een van de favorieten" uit betere tijden, toen er nog wel wat begeleiding was. Maar wat moet men zich voorstellen bij een begeleiding die zo'n kreupel tekenende tekenaar oplevert? Als dit betere tijden waren, hoe rampzalig zijn de tijden nu?
Was Gulien op zijn 32ste "een van de favorieten", of was hij op zijn 32ste al zo goed als uitgerangeerd? Prik door de rooskleurige reclamepraat van Oom Thom heen. Kijk naar de resultaten in het Weekblad.
En wat gaat men nu doen met Gulien, nu hij tegen de 40 jaar is? Je zal maar op je 40ste op straat staan. Dat is dan "een van de favorieten" bij Oom Thom. Denk erover.

Zelfs al had Gulien wel vakkundig getekend, dan nog kennen weinigen hem. De eer gaat naar Oom Thom. Die ziet graag iets groeien, maar daar bedoelt hij vast zijn eigen status mee. Oom Thom bij 'De Zomer Draait Door', Oom Thom in 'De Telegraaf'. Zie hem glimmen. Wat een ster. Even een briefje naar de anonieme Gulien sturen, om te zeggen dat hij beter zijn best moet doen.

In het buitenland zijn de arbeidsomstandigheden van de freelancers ook slecht. Maar half niet zo slecht als bij de Roepredactie. (snotter)
Na zonneschijn komt regen.
Avatar gebruiker
Ui
emotioneel wezen
Member
 
Berichten: 4411
Geregistreerd: vr sep 04, 2009 7:13 pm

Berichtdoor De Zwarte Schim » ma mei 30, 2011 10:48 pm

tussen haakjes,

zijn bas heymans en mau heymans familie van elkaar?
Master in duistere zaakjes
Avatar gebruiker
De Zwarte Schim
Is iedereen te slim af!
Member
 
Berichten: 2338
Geregistreerd: ma dec 06, 2010 5:59 pm

Berichtdoor McDuck Menu » ma mei 30, 2011 10:52 pm

De Zwarte Schim schreef:tussen haakjes,

zijn bas heymans en mau heymans familie van elkaar?

Jup, het zijn broertjes.
Mijn portfolio: http://timartz.com
Avatar gebruiker
McDuck Menu
Tekent eenden
Member
 
Berichten: 1304
Geregistreerd: di jan 02, 2007 10:11 pm
Woonplaats: Nijmegen

Vorige

Keer terug naar Disney medewerkers algemeen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron