DD 2018-27


Re: DD 2018-27

Berichtdoor Kwyok Duck » zo jul 01, 2018 8:43 pm

Mijn recensie:
Cover
Waarom "spring" Donald's petje trouwens zo vaak in de lucht? Die stand is trouwens ook bijna onmogelijk na te doen en hoe kan die vis in die schoen hebben gezeten? De vis zou zeer onwaarschijnlijk zelf in de schoen zijn gegaan en als de schoen naar boven werd getrokken zou het nog onwaarschijnlijker zijn dat toen die vis er in kwam. Deze cover zit dus vol met fouten.
Brievenbusstrip
Je zou op dat vierde plaatje een hand van Donald moeten zien. De stok is op het derde plaatje veel groter dan het eerste. Wat helpen de neefjes trouwes goed mee als hun oom aan het verdrinken is. Niet dus. Hun oom staat in gevaar en ze maken een opmerking. Ze redden hem niet. Wat een geweldige neefjes.
Twithit
Waarom heeft de politie begrip voor deze situatie?
InstaGrap
Er staat maar een bord en een stoel aan tafel. Wat het vreemde er aan is is dat bij de stoel geen bord staat en bij het bord geen stoel staat.
De bijenfluisteraar
De titel: "De bijenfluisteraar" is opmerkend. Het werd in het verhaal het woord gebruikt, maar maar een keer. En waarom moet per sé Donald die bijenfluisteraar zijn. Als of Achteraffistaanse bijen Nederlands( oorspronkelijk Deens) kunnen en Donald een mentale kracht heeft waarmee hij de bijen beïnvloed een beweging met de hele kolonie te kunnen maken.

https://www.donaldduck.nl schreef:Donalds rijke oom is hard op weg de koning van de honing te worden. Alleen, al zijn imkers lopen weg. Gelukkig krijgt hij hulp van een heuse bijenfluisteraar... Een avontuur met een zoete afloop!

Een zoete afloop? Wat word daarmee bedoelt? Slecht denk ik.

Ik begrijp bij dit( en vele andere) verhalen niet waarom oom Dagobert zoveel tijd steekt in honing( of andere producten die helemaal niet zo belangrijk zijn). Stel je voor dat een potje €2,50 kost en 400 miljoen mensen het kopen dan heb je ene miljard. Bij een verhaal van Barks verdiende oom Dagobert dat in een uur. Hij steekt daar zo'n twee dagen de tijd in terwijl hij altijd zegt: "Tijd is Geld!".

Zwanet betekent trouwens Zwaan. Had die vrouw liever een zwaan gemaakt dan lijkt ze nog tenminste aardig.

Bladzijde 1, Plaatje 1
Voor een verlaten dorpje is dat dorpje groot genoeg om dat hele veld met bloemen te voorzien, tenminste als je aanneemt dat dat veld groot genoeg is om zo'n minimaal heel Benelux van honing te voorzien. Er staat bij een stuk veel bloemen bij elkaar, maar verderop niet. Oom Dagobert staat erbij als of hij zeer elegant een stap wilt zetten.

Bladzijde 1, Plaatje 2
Wat is het probleem. Pas in het plaatje daarna komt er een probleem. Is hij helderziend of zo. Als hij helderziend was dan zou hij hem toch niet aannemen en zou hij kunnen voorspellen dat zijn bloemen en bijen werden gestolen.

Bladzijde 1, Plaatje 1 en 2
Het zou misschien duidelijker kunnen worden aangegeven dat het verhaal niet om Achteraffië ging wat ik dacht na deze plaatjes. Oom Dagobert begint om een verlaten dorpje genaamd Achteraffië waar blijkbaar kostbare bloemen en bijen zitten. Dan is het logisch dat oom Dagobert dan op speurtocht naar Achteraffië gaat, maar dat is het niet. Het hoeft niet worden weggelaten, maar het viel mij op.

Bladzijde 1, Plaatje 1 en 2
Het viel mij trouwens op dat oom Dagobert in zich zelf praatte. Is oom Dagobert excentriek? Is dit dan een stap naar de Pluralis Majestatis? Het deed mij denken aan pocket 260. Op bladzijde 33 en plaatje 5.

Bladzijde 1, Plaatje 3
Als die bijen zo prikkelbaar zijn is het een raadsel waarom ze oom Dagobert niet willen prikken. Oom Dagobert lijk niet stil te staan. De imker zit misschien meer aan het bewegen, maar het blijft vreemd.

Bladzijde 1, Plaatje 4
Wat bijzonder dat die imker niet word geprikt door de bijen als hij zijn pak uitdoet. Het is wel heel erg dom

Bladzijde 1, Plaatje 5
Hij heeft dus een imker. Je bent de rijkste eend ter wereld en verdiend massa's geld aan massaproductie en je beperkt de productie van de beste honing ter wereld dat je nog maar een imker hebt. Dat is niet echt iets voor oom Dagobert.

Bladzijde 2, Plaatje 2
Je ziet op die boterham helemaal geen komkommer en spek. Alleen honing.

Bladzijde 2, Plaatje 4
Vreemd waarom hij knipoogt. Wat voor reden heeft hij daarvoor.

Bladzijde 2, Plaatje 7
33 cent word afgerond naar 35 cent. Hij heeft trouwens niks aan een loonsverhoging van een cent. Oorspronkelijk is dit natuurlijk een Deens verhaal, maar dan hoeft het niet in de vertaling ter staan.

Bladzijde 2, Plaatje 8
Wat apart zeg die "honinggeschiedenis". Dat heeft hij niet uit een woordenboek.

Bladzijde 6, Plaatje 5
"Vrije handel"? Hij laat het de mensen proeven zonder te betalen. Dat is trouwens niks voor oom Dagobert.

Bladzijde 7, Plaatje 3
Wat bijzonder dat oom Dagobert "oude" zegt tegen haar als of hijzelf zo jong is.

Bladzijde 7, Plaatje 7
Alsof je bijen kan onderscheiden.

Bladzijde 10, Plaatje 6
Die agenten hebben ook geen enkel recht om iemand te arresteren zonder bewijs en zonder dat ze voor de rechter word gesleept.
Katrien's Dagboek
Vreemd dat er bij een competitie-wedstrijd jongens tegen de meisjes moeten terwijl dat anders nooit moet. De nichtjes wonen bij Katrien, maar Katrien helpt de neefjes? Wat vreemd zeg. Ook is het vreemd dat Gansdorp zo ver weg is. Voor de rest heb ik niet zoveel op te merken.
De Dag van de Draaikolk
Wat een achterlijk slecht verhaal. Net zoals alle verhalen die zijn bedacht door Noel van Horn. Waar slaat die verhaal op? Wat is er zo erg aan? Waarom interesseert mensen dit zoveel? En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Oma Duck
Opvallend dat Gijs zo bang is voor Oma terwijl hij als hij een klusje krijgt toch weer zit te luieren. Dag in dag uit zit hij te luieren tijdens zijn klusjes. Hij wil geen klusjes doen terwijl hij als hij een klusje krijgt het klusje toch niet doet. Kan ze trouwens zelf geen taart proeven of heeft ze het gemaakt met bedorven producten of producten waar ze allergisch voor is.
Speurtocht in Waterloo
Dit verhaal kon beter in die ene Donald Duck uit 2015 die speciaal om Napoleon ging. Gezien de naam van het hotel zijn ze niet in de Vlaanderen. Toch kan die man heel normaal Nederlands praten. Niet at het vreemd is of zo. Oom Dagobert weet blijkbaar van alle hotels in Benelux hoe duur ze zijn en het is heel vreemd dat een hotel in Waterloo geen massa's toeristen aantrekt. Er was trouwens een plekje in de auto waarin oom Dagobert in kon zitten en het was in die auto zelf wat krapper geweest.Die soldijzak zag er trouwens niet heel groot uit dus waarom moet er dan een speurtocht voor worden georganiseerd.
Uit het Handboek van de Jonge Woudlopers
Hier he ik niet echt heel erg veel commentaar op.
Achterkantstripje
Bij "Waarschuwing" staat de spreuk en geen waarschuwing wat nogal vreemd is.
Kwyok Duck
Alter-ego van Jop Duck voor recensies.
Member
 
Berichten: 39
Geregistreerd: ma apr 23, 2018 7:54 pm

Re: DD 2018-27

Berichtdoor rattekecool » di jul 03, 2018 5:36 pm

rattekecool
Member
 
Berichten: 79
Geregistreerd: zo apr 24, 2016 12:11 pm

Re: DD 2018-27

Berichtdoor rattekecool » vr jul 06, 2018 7:26 pm

Mijn mening:

Brievenbusstrip

Kwyok Duck schreef: Wat helpen de neefjes trouwes goed mee als hun oom aan het verdrinken is.

Je zou toch verwachten dat een eend kan zwemmen. :P


Twithit

Om eerlijk te zijn snap ik de grap niet.


InstaGrap

Kwyok Duck schreef: Er staat maar een bord en een stoel aan tafel. Wat het vreemde er aan is is dat bij de stoel geen bord staat en bij het bord geen stoel staat.

Die ene stoel staat juist buiten beeld?

Het valt me vooral op hoe onhygiënisch Goofy wel niet is... BAH!


De bijenfluisteraar


Kwyok Duck schreef: Een zoete afloop? Wat word daarmee bedoelt? Slecht denk ik.

Zoete afloop slaat vooral op het feit dat honing zoet is. En het verhaal loopt toch goed af?

Kwyok Duck schreef: Als die bijen zo prikkelbaar zijn is het een raadsel waarom ze oom Dagobert niet willen prikken. Oom Dagobert lijk niet stil te staan. De imker zit misschien meer aan het bewegen, maar het blijft vreemd.

Misschien kunnen bijen beter tegen eenden dan tegen mensen? :P

Kwyok Duck schreef:Bladzijde 2, Plaatje 4
Vreemd waarom hij knipoogt. Wat voor reden heeft hij daarvoor.

Hij daagt oom Dagobert uit door te zeggen dat de concurrentie de beste honing heeft, en hoopt zo dat oom Dagobert hem zijn honing laat proeven.

Kwyok Duck schreef:Bladzijde 2, Plaatje 7
33 cent word afgerond naar 35 cent.

Ik heb nog nooit geweten dat salaris wordt afgerond??

Kwyok Duck schreef: Bladzijde 6, Plaatje 5
"Vrije handel"? Hij laat het de mensen proeven zonder te betalen. Dat is trouwens niks voor oom Dagobert.

Mensen een proevertje geven is commercieel een goede zet. Als alle mensen die het lekker vinden ook een honingpot gaan kopen stijgt de verkoop aanzienlijk en haalt hij er veel meer winst uit. :P
Niemand houd de concurrentie tegen om ook proevertjes te geven...

Kwyok Duck schreef: Bladzijde 7, Plaatje 3
Wat bijzonder dat oom Dagobert "oude" zegt tegen haar als of hijzelf zo jong is.

Je bent maar zou oud als je jezelf voelt. :cool:

Kwyok Duck schreef: Bladzijde 10, Plaatje 6
Die agenten hebben ook geen enkel recht om iemand te arresteren zonder bewijs en zonder dat ze voor de rechter word gesleept.

Misschien nemen ze haar gewoon mee voor verhoor? Het is toch overduidelijk dat ze de bijen heeft gestolen. Vraag is alleen hoe je zo gemakkelijk bijen kan stelen zonder dat die bijen zich gaan verweren.


Katrien's Dagboek
Verhaal met een wijze les: Trek je nooit aan wat anderen van je vinden. Schaamte is nergens voor nodig.


De Dag van de Draaikolk
Opbouw van het verhaal vindt ik persoonlijk goed. Je wordt als lezer nieuwsgierig naar wat er nu precies gebeurd is. De clue is uiteindelijk een dikke tegenvaller.
Ook dit verhaal heeft een wijze les: Geloof nooit roddels! Want van roddels is meestal de helft gelogen.


Oma Duck
Ook hier weer een wijze les: Nooit te vroeg conclusies trekken!


Speurtocht in Waterloo
Raar dat het geld nog niet eerder gevonden is in de matras. Je zou toch denken dat eerdere gasten ook klaagden over dat de matras hard is?

Bladzijde 42 - Plaatje 1
Waarom is dagobert zo verbaasd dat de hotelbaas de matras gaat opschudden??
rattekecool
Member
 
Berichten: 79
Geregistreerd: zo apr 24, 2016 12:11 pm

Re: DD 2018-27

Berichtdoor Kwyok Duck » za jul 07, 2018 7:08 am

De Bijenfluisteraar
rattekecool schreef:Zoete afloop slaat vooral op het feit dat honing zoet is. En het verhaal loopt toch goed af

Ik dacht dat het een soort van verband had met de uitdrukking: Een Zoete Wraak.
rattekecool schreef:Misschien kunnen bijen beter tegen eenden dan tegen mensen? :P

De bijen wouden Donald in het begin ook prikken.
rattekecool schreef:Ik heb nog nooit geweten dat salaris wordt afgerond??

In Nederland gebruiken wij geen 1 of 2 cent meer. Dus die loonsverhoging maakt geen cent uit.

Speurtocht in Waterloo
Bladzijde 42 - Plaatje 1
Waarom is dagobert zo verbaasd dat de hotelbaas de matras gaat opschudden??

Stel je een voor. Je komt in een hotel binnen en zegt dat hier ooit Napoleon is geweest en dan zeg je dat er hier ergens een schat ligt. Dan gaat hij ene matras opschudden. Is dat niet een beetje raar?
Kwyok Duck
Alter-ego van Jop Duck voor recensies.
Member
 
Berichten: 39
Geregistreerd: ma apr 23, 2018 7:54 pm

Re: DD 2018-27

Berichtdoor Ridder ter Geit » do jul 12, 2018 4:32 pm

Kwyok Duck schreef:In Nederland gebruiken wij geen 1 of 2 cent meer. Dus die loonsverhoging maakt geen cent uit.?


Hij kreeg niet per uur contant 33 cent uitbetaald, denk ik. Maar gewoon per week of maand een bepaald bedrag. Tenminste, bij de meeste mensen gaat dat zo. In dat geval maakt die 2 cent per uur wel degelijk een verschil.
Ridder ter Geit
Member
 
Berichten: 3816
Geregistreerd: ma jan 01, 2007 2:47 am

Re: DD 2018-27

Berichtdoor Ui » do jul 12, 2018 8:31 pm

Eerste deel van Ui's recensie van dit nummer. (snif)

Donald Duck - vis in schoen
https://inducks.org/story.php?c=H+2015-331
voorplaat. Idee: Ruud Straatman. Art (pencil and ink): Maarten Gerritsen

Kwyok Duck schreef:Waarom "[springt]" Donald's petje trouwens zo vaak in de lucht? Die stand is trouwens ook bijna onmogelijk na te doen en hoe kan die vis in die schoen hebben gezeten? De vis zou zeer onwaarschijnlijk zelf in de schoen zijn gegaan en als de schoen naar boven werd getrokken zou het nog onwaarschijnlijker zijn dat toen die vis er in kwam. Deze cover zit dus vol met fouten.

Een veelgebruikte grap in strips is, dat vissers een schoen vangen in plaats van een vis.
Donald vangt een schoen en een vis, maar de vis onstnapt met een grijns.

Inderdaad vreemd, dat een vis zich in een schoen bevindt,
maar Donald heeft wel vaker te maken met vissen die hem op allerlei manieren te slim af zijn.
Bijvoorbeeld in een Barksverhaal waarin Donald gaat ijsvissen. (WDC 66-02)

Donald's petje springt wel vaker op, als hij ergens hevig van schrikt. Het zou eerder vreemd zijn, als het dan op zijn hoofd bleef zitten.
De klein getekende schoen in de verte en groot getekende vis dichtbij heeft te maken met perspectief.

Donald Duck - slootje springen
https://inducks.org/story.php?c=H+2016-328
1/4 pagina. Tekst: Sieger Zuidersma. Schetsen: José Antonio González. Inkt: Comicup Studio.

Kwyok Duck schreef:Je zou op dat vierde plaatje een hand van Donald moeten zien. De stok is op het derde plaatje veel groter dan het eerste. Wat helpen de neefjes [trouwens] goed mee als hun oom aan het verdrinken is. Niet dus. Hun oom staat in gevaar en ze maken een opmerking. Ze redden hem niet. Wat een geweldige neefjes.

rattekecool schreef:Je zou toch verwachten dat een eend kan zwemmen. :P

De stok in het 3e plaatje buigt onder het gewicht van de zich tegen het wateroppervlak afzettende Donald, wat in realiteit onmogelijk is.

De neefjes kijken verbaasd toe. Donald zal heus wel boven water komen, na het 4e plaatje.
Het is eerder vreemd, dat ze tegen Donald praten terwijl hij nog onder water is. Haha! (snif)

Twithit

Kwyok Duck schreef:Waarom heeft de politie begrip voor deze situatie?

rattekecool schreef:Om eerlijk te zijn snap ik de grap niet.

De grap is blijkbaar, dat vastgelopen papier in een printer zo agressieverwekkend is, dat iemand die dit overkwam, een printer heeft aangevallen en vervolgens op straat gedumpt.
En dat de politie zich dusdanig herkent in dat probleem, dat men niet op onderzoek uitgaat om de dader te vinden.
Misschien is het een giller op de Duckredactie, waar men vast wel printers zal hebben.

InstaGrap

rattekecool schreef:
Kwyok Duck schreef:Er staat maar een bord en een stoel aan tafel. Wat het vreemde er aan is is dat bij de stoel geen bord staat en bij het bord geen stoel staat.

Die ene stoel staat juist buiten beeld?

Het valt me vooral op hoe onhygiënisch Goofy wel niet is... BAH!

Goofy is weliswaar slordig, maar Ui ziet hier ondanks de huishoudelijke gebreken, geen bewijzen voor een gebrek aan hygiëne. (snif)
Goofy heeft gekliederd met de onsmakelijk ogende inhoud van de pan, maar de tafel oogt verder schoon.
Dat de inhoud van de pan onsmakelijk oogt, wil niet per se zeggen dat deze onsmakelijk of onhygiënisch is.
Gun Goofy vooralsnog dus wat voordeel van de twijfel. Haha! (snotter)

Inderdaad kan er rechts "buiten beeld" een stoel staan,
maar de enige stoel die wel te zien is, links, is nutteloos omdat daar de pan op tafel staat.
Zelfs al zou het wel gaan om de enige stoel, dan is zulke slordigheid niets vreemds voor Goofy.

Donald Duck - De bijenfluisteraar
https://inducks.org/story.php?c=D+2013-040
10 pagina's. Tekst: Carol McGreal, Pat McGreal. Art (pencil and ink): Maximino Tortajada Aguilar.

Kwyok Duck schreef:De titel: "De bijenfluisteraar" is [opmerkelijk]. Het werd in het verhaal het woord gebruikt, maar maar een keer. En waarom moet per sé Donald die bijenfluisteraar zijn. [Alsof] Achteraffistaanse bijen Nederlands( oorspronkelijk Deens) kunnen en Donald een mentale kracht heeft waarmee hij de bijen [beïnvloedt] een beweging met de hele kolonie te kunnen maken.

"Deense" verhalen van Egmont, beginnend met een D-code, hebben Engels als oorspronkelijke voertaal.
Volgens Inducks is 'The Bee Whisperer' de Engelse titel/omschrijving van dit verhaal.

"Bijenfluisteraar" is een variant op "paardenfluisteraar".
https://nl.wikipedia.org/wiki/Paardenfluisteraar
Wat betreft het benadrukken van "bijenfluisteraar" zou Ui hebben gekozen voor opzichtig, theatraal, fluisterend gedrag.
Iets vergelijkbaars met Donald's subtiele, zoete benadering van echo's in Barks's eerste echoverhaal. (WDC 105-02)

Donald zou hebben kunnen redeneren dat de extreem gestreste bijen wellicht gevoelig zijn voor een "ASMR"-achtige benadering. (snif)
https://en.wikipedia.org/wiki/Autonomous_sensory_meridian_response
Als hij ze met een theatraal getuite snavel, therapeutisch fluisterend ("BZZT! BZZT!") had toegesproken,
dan was zowel het gedrag van de bijen als dat van "bijenfluisteraar" Donald eenvoudig verklaard geweest.

Het geluid van fluisteren, zoals in plaatje 5.2 van Barks's eerste radioquizverhaal ("BZZT! BZZT! BZZT!") (WDC 99-02),
kan veel lijken op het geluid van het zoemen van bijen, zoals in plaatjes 1.4, 2.4 en 4.3 van Barks's woudlopersbijenverhaal ("BZZAZZ!", "BZAZZ! BZZ!" en "BUZZ!") (WDC 158-01).
Door te fluisteren zou Donald een overeenkomstige taal tussen fluisteren en bijengezoem ontdekt kunnen hebben, met al die "BZZ"-klanken.

Het enige uitzonderlijke dat Donald nu doet bij de bijen, is zwaaien met zijn handen en "STOP!" roepen. (7.3.7; oftewel bladzijde 7, 3e pagina, 7e plaatje)
Plotseling gehoorzamen de bijen en Donald vraagt zich af of zij een "LEIDER in hun midden" nodig hebben.
Wat blijkbaar het geval is, gezien de bijenwolk die zich letterlijk en figuurlijk, plotseling als een gehoorzame hond gedraagt... (8.4.4)
Donald verklaart: "Iedereen denkt dat bijen zelfstandig denkende insecten zijn! Maar je moet de hele kolonie zien als één dier! Net een trouwe hond!" (9.5.6)
Dit verklaart niet, waarom blijkbaar alleen hém dat lukt, een bijenkolonie luid commanderend te transformeren in een hond! Dusdanig dat men geen imkerpak meer nodig heeft!
Ui vindt Donald's succes te makkelijk gaan, te onverklaarbaar.

Ui had meer verwacht, van een heuse "bijenfluisteraar". Met dat "STOP!" is Donald eerder een "bijenbruller". (snik)
Als rustgevend fluisteren, zoals bijvoorbeeld in ASMR, als oplossing was gebruikt bij deze gestreste bijenkolonie,
dan was ten eerste duidelijk geweest waarom de woest zwaaiende imker sowieso geen succes had. (5.1.2)
En het verhaal had een grap kunnen bevatten over wat er gebeurt als men een luide stem opzet,
bijvoorbeeld Dagobert die Donald juichend onderbreekt en vervolgens de kolonie woest achter zich aan krijgt.

Kwyok Duck schreef:
https://www.donaldduck.nl schreef:Donalds rijke oom is hard op weg de koning van de honing te worden. Alleen, al zijn imkers lopen weg. Gelukkig krijgt hij hulp van een heuse bijenfluisteraar... Een avontuur met een zoete afloop!

rattekecool schreef:Zoete afloop slaat vooral op het feit dat honing zoet is.

De "zoete" afloop was visueel duidelijk geweest als het laatste plaatje (14.10.7) naast bloemen, ook wat honingpotten had bevat.
Bijvoorbeeld Dagobert die met kassatekens om zijn hoofd, begerig wat potten met honing vasthoudt terwijl hij Donald bedankt.

Kwyok Duck schreef:Ik begrijp bij dit( en vele andere) verhalen niet waarom oom Dagobert zoveel tijd steekt in honing( of andere producten die helemaal niet zo belangrijk zijn). Stel je voor dat een potje €2,50 kost en 400 miljoen mensen het kopen dan heb je ene miljard. Bij een verhaal van Barks verdiende oom Dagobert dat in een uur. Hij steekt daar zo'n twee dagen de tijd in terwijl hij altijd zegt: "Tijd is Geld!".

In welk Barksverhaal verdient Dagobert een miljard in een uur?

Tja, waarom steekt Dagobert tijd in honing? Waarom gaat hij op een vaak onzekere schattenjacht?
Omdat hij, los van wat hij reeds verdient, overal een slaatje uit probeert te slaan?

In dit verhaal is Dagobert slechts de bedrijfsleider, die werknemers het werk laat uitvoeren en van tijd tot tijd even persoonlijk komt kijken.
Als een pot €2,50 zou kosten en er 100.000 van verkocht worden, is dat toch al €250.000 waar hij relatief weinig voor hoeft te doen. (snif)

Kwyok Duck schreef:Zwanet betekent trouwens Zwaan. Had die vrouw liever een zwaan gemaakt dan lijkt ze nog tenminste aardig.

Een mens-zwaan? Ui kan zich er zo gauw geen herinneren. Hoe zou dat eruit zien?
"Zwanet" is hier een voornaam, die een beetje klinkt als "Annet".
Haar achternaam is "Zaligzoet". Dus het is niet zo, dat ze "mevrouw Zwaan" heet.

Kwyok Duck schreef:Bladzijde 1, Plaatje 1
Voor een verlaten dorpje is dat dorpje groot genoeg om dat hele veld met bloemen te voorzien, tenminste als je aanneemt dat dat veld groot genoeg is om zo'n minimaal heel Benelux van honing te voorzien. Er [staan] bij een stuk veel bloemen bij elkaar, maar verderop niet. Oom Dagobert staat erbij [alsof] hij zeer elegant een stap [wil] zetten.

Wat bedoel je? Dat Dagobert te weinig bloemen heeft voor de massa-productie van honing?

Ui vindt Dagobert's bloemenvelden zoals bijvoorbeeld in het openingsplaatje, oppervlakkig getekend.
De enkele bloemen dichtbij, rechtsonder in dat plaatje, hebben weliswaar veel detail en schoonheid,
maar het groen ingekleurde veld oogt alsof iemand er her en der wat bloemblaadjes over heeft uitgestrooid.
Zo tekent men toch geen veld vol bloemen?! (snotter)

Dagobert staat erbij en lacht ernaar.
Het verhaal had kunnen beginnen met Dagobert die ook belaagd wordt door de bijen.

Kwyok Duck schreef:Bladzijde 1, Plaatje 2
Wat is het probleem. Pas in het plaatje daarna komt er een probleem. Is hij helderziend of zo. Als hij helderziend was dan zou hij hem toch niet aannemen en zou hij kunnen voorspellen dat zijn bloemen en bijen werden gestolen.

In plaatje 5.1.2 ziet Dagobert lachend van een afstandje, het probleem dat zijn imker wordt aangevallen door prikkelbare bijen.
Alsof dat gaat om een detail, slechts "één probleem".

Kwyok Duck schreef:Bladzijde 1, Plaatje 1 en 2
Het zou misschien duidelijker kunnen worden aangegeven dat het verhaal niet om Achteraffië ging wat ik dacht na deze plaatjes. Oom Dagobert begint [over] een verlaten dorpje genaamd Achteraffië waar blijkbaar kostbare bloemen en bijen zitten. Dan is het logisch dat oom Dagobert dan op speurtocht naar Achteraffië gaat, maar dat is het niet. Het hoeft niet worden weggelaten, maar het viel mij op.

Ui vindt de dorpsnaam "Achteraffië" slecht gekozen.
Waarom geen naam die naar bloemen verwijst? Bloemrijk, Bloemelonië, of zo?

Om duidelijk te maken dat Dagobert nu niet in een ver oord is,
had Duckstad op de achtergrond te zien kunnen zijn, met name het herkenbare geldpakhuis.

Kwyok Duck schreef:Bladzijde 1, Plaatje 1 en 2
Het viel mij trouwens op dat oom Dagobert in [zichzelf] praatte. Is oom Dagobert excentriek? Is dit dan een stap naar de Pluralis Majestatis? Het deed mij denken aan pocket 260. Op bladzijde 33 en plaatje 5.

Doen de Ducks dat niet vaker, de lezer toespreken door hardop in zichzelf te praten?

Dit heeft helemaal niets met Pluralis Majestatis te maken;
Dagobert praat hier niet in de wij-vorm.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pluralis_majestatis

rattekecool schreef:
Kwyok Duck schreef:Als die bijen zo prikkelbaar zijn is het een raadsel waarom ze oom Dagobert niet willen prikken. Oom Dagobert [lijkt] niet stil te staan. De imker [is] misschien meer aan het bewegen, maar het blijft vreemd.

Misschien kunnen bijen beter tegen eenden dan tegen mensen? :P

Kwyok Duck schreef:De bijen [wilden] Donald in het begin ook prikken.

Dagobert lijkt inderdaad de ware bijenfluisteraar te zijn; de bijen vallen hem nooit lastig!
En het was Ui niet eens opgevallen... (snik)

Misschien hebben de bijen een hekel aan de geur van geld?
Om maar een verklaring te zoeken?

Kwyok Duck schreef:Bladzijde 1, Plaatje 4
Wat bijzonder dat die imker niet word geprikt door de bijen als hij zijn pak uitdoet. Het is wel heel erg dom

De imker rent weg terwijl hij zijn pak uittrekt.
Hij wordt niet geprikt omdat de bijen hem blijkbaar niet achterna komen.

Kwyok Duck schreef:Bladzijde 1, Plaatje 5
Hij heeft dus een imker. Je bent de rijkste eend ter wereld en [verdient] massa's geld aan massaproductie en je beperkt de productie van de beste honing ter wereld dat je nog maar een imker hebt. Dat is niet echt iets voor oom Dagobert.

Meerdere imkers is sowieso meer tekenwerk. Haha! (snotter)

De gierige Dagobert neemt het liefst zo min mogelijk werknemers aan.
En daarbij is het probleem niet opgelost, dat de bijen agressief zijn.
Nadat het probleem is opgelost, aan het einde van het verhaal, kan Dagobert meer werknemers in dienst nemen, die van bijenfluisteraar Donald kunnen leren.

Kwyok Duck schreef:Bladzijde 2, Plaatje 2
Je ziet op die boterham helemaal geen komkommer en spek. Alleen honing.

De komkommer en spek kan tussen de boterhammen zitten, waar de honing uit druipt.
Het gaat inderdaad om alleen een tekstueel grapje.

rattekecool schreef:
Kwyok Duck schreef:Bladzijde 2, Plaatje 4
Vreemd waarom hij knipoogt. Wat voor reden heeft hij daarvoor.

Hij daagt oom Dagobert uit door te zeggen dat de concurrentie de beste honing heeft, en hoopt zo dat oom Dagobert hem zijn honing laat proeven.

Ui is niet overtuigd dat Donald zit uit te dagen. Men kan ook een knipoog geven als men een duim opsteekt:

Afbeelding

Als Donald zit uit te dagen, zou hij teleurgesteld moeten zijn over slechts één lepel honing.

rattekecool schreef:
Kwyok Duck schreef:Bladzijde 2, Plaatje 7
33 cent [wordt] afgerond naar 35 cent.

Ik heb nog nooit geweten dat salaris wordt afgerond??

Kwyok Duck schreef:In Nederland gebruiken wij geen 1 of 2 cent meer. Dus die loonsverhoging maakt geen cent uit.

Ridder ter Geit schreef:Hij kreeg niet per uur contant 33 cent uitbetaald, denk ik. Maar gewoon per week of maand een bepaald bedrag. Tenminste, bij de meeste mensen gaat dat zo. In dat geval maakt die 2 cent per uur wel degelijk een verschil.

Als Donald bijvoorbeeld 10 uur heeft gewerkt, heeft hij 3,30 euro verdiend
en hoeft er contant niets afgerond te worden naar eenheden van 5 cent.

Wellicht zou Dagobert hier een klein slaatje uit kunnen slaan,
door uitsluitend contant te betalen als de afronding naar beneden is. Haha! (snotter)

Kwyok Duck schreef:Hij heeft trouwens niks aan een loonsverhoging van een cent. Oorspronkelijk is dit natuurlijk een Deens verhaal, maar dan hoeft het niet in de vertaling [te] staan.

Deens verhaal of niet, een loonsverhoging van slechts één cent past bij de gierigheid van Dagobert.
Donald heeft überhaupt al weinig aan een loon van slechts 33 cent. (snotter)

Kwyok Duck schreef:Bladzijde 2, Plaatje 8
Wat apart zeg die "honinggeschiedenis". Dat heeft hij niet uit een woordenboek.

Donald bedoelt het woord "honinggeschiedenis" vast als variant op "wereldgeschiedenis".
https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldgeschiedenis

rattekecool schreef:
Kwyok Duck schreef:Bladzijde 6, Plaatje 5
"Vrije handel"? Hij laat het de mensen proeven zonder te betalen. Dat is trouwens niks voor oom Dagobert.

Mensen een proevertje geven is commercieel een goede zet. Als alle mensen die het lekker vinden ook een honingpot gaan kopen stijgt de verkoop aanzienlijk en haalt hij er veel meer winst uit. :P
Niemand houd de concurrentie tegen om ook proevertjes te geven...

Het gaat om een "honingcongres". En ditmaal geen sterretje met een uitleg wat een "congres" eigenlijk is.

Ui vraagt zich af, waarom de honing nog steeds niet te koop is.
In plaatje 10.6.3 zegt Dagobert: "Daar wordt hard aan gewerkt, beste mensen!"
Wat valt er nog hard aan te werken? De bijen zijn inmiddels onder controle, dus waarom is de honing niet gewoon reeds op de markt? Dat is voor het verhaal toch veel duidelijker?

Laat Dagobert tenminste alvast de voorraad verkopen die hij reeds heeft, om vervolgens zijn productie te vergroten.
Laat de mensen begerig met geldbriefjes zwaaien bij de kraam van Dagobert, terwijl niemand bij de kraam van Zaligzoet staat. Dat is visueel duidelijk.
Dagobert die honing aanprijst die niet te koop is... Waarom zo'n onnodig moeilijke kronkel met een "congres"? (snik)

De honingpotten van Dagobert, in plaatje 10.6.3, lijken veel op de honingpotten van Zaligzoet in plaatje 6.2.4. Het etiket toont een bloem in plaats van een gezicht.
De inkleurder had tenminste de steunkleur van de etiketten kunnen doen verschillen, zodat het duidelijk om twee producten gaat.
(Dagobert probeert zich te onderscheiden van Zaligzoet, dus het gaat hier niet om een imitatie door een B-merk.)

rattekecool schreef:
Kwyok Duck schreef:Bladzijde 7, Plaatje 3
Wat bijzonder dat oom Dagobert "oude" zegt tegen haar als of hijzelf zo jong is.

Je bent maar zou oud als je jezelf voelt. :cool:

Huh? Dagobert zegt helemaal geen "oude" tegen Zaligzoet.
In plaatje 11.7.3 smijt hij de hoorn op de haak, en in plaatje 11.7.4 zegt hij: "Die oude Zwanet!"

Kwyok Duck schreef:Bladzijde 7, Plaatje 7
Alsof je bijen kan onderscheiden.

Ui vraagt zich af, waarom Dagobert de kas meteen al verdacht vindt in plaatje 11.7.6. Hij komt nog maar aanrennen.
Het bedrijf heet "Zwanets Zaligzoete Honing BV" en men kan, voor zover Ui zo gauw kan nagaan, ondanks veel verlies, bijen houden in een bloemenkas:

Alleen als je bijen in een bloemenkas, waar het hele seizoen bloemen bloeien, houd en ze daar alleen de nectar vandaan kunnen halen, dan ben je zeker van een biologisch proces. In hoeverre dit nog een natuurlijk proces is, kun je je afvragen.

bron: https://kassa.bnnvara.nl/vraag-beantwoord/vraag/voeding-gezondheid/biologische-honing (hrdwerrorman, "21 nov. 2008 om 01:43")

-Medicinale honing is altijd afkomstig van 1 bloem, de medische eigenschappen van honing is afhankelijk van de bloem. Daarom is de bloemenkas verplicht. Bijen in het open veld zijn volslagen onbetrouwbaar. Echter, bijen in een kas is geen goede combinatie, veel verliezen, Dus daarom duur.

bron: https://www.fatsforum.nl/forums/topic/medicinale-honing-en-wichelen/ (kladejon, "september 11, 2013 om 1:00 pm")

Een bloemenkas verhindert dat de gestolen bijen wegvliegen,
maar is blijkbaar op zich niet verdacht. (snif)

rattekecool schreef:
Kwyok Duck schreef:Bladzijde 10, Plaatje 6
Die agenten hebben ook geen enkel recht om iemand te arresteren zonder bewijs en zonder dat ze voor de rechter [wordt] gesleept.

Misschien nemen ze haar gewoon mee voor verhoor? Het is toch overduidelijk dat ze de bijen heeft gestolen.

Volgens de Nederlandse wet en voor zover Ui weet, is voor de politie een verdenking genoeg voor aanhouding:

U kunt door de politie worden meegenomen naar het politiebureau. Een hulpofficier van justitie (HovJ) toetst of de aanhouding terecht is en beslist of er een onderzoek komt. De politie verhoort u dan en doet mogelijk een onderzoek naar uw persoonsgegevens.

bron: https://www.politie.nl/themas/aanhouding.html

rattekecool schreef:Vraag is alleen hoe je zo gemakkelijk bijen kan stelen zonder dat die bijen zich gaan verweren.

Goede vraag! Hoe heeft Zaligzoet de agressieve bijen kunnen stelen van Dagobert?
Haar imkers vinden de bijen onhandelbaar, volgens plaatje 12.8.1.

In plaatje 11.7.1 is ("WAK!") het bloemenveld van Dagobert plotseling een kale, zanderige vlakte.
Alles is ineens weg, op miraculeuze wijze verhuisd. Lekker makkelijk! (huil huil)
In plaatje 11.7.7 blijken de bloemen en bijen te zijn gestolen door Zaligzoet en ondergebracht in een relatief kleine tuinkas.
In plaatje 14.10.7 zijn ze weer terug bij Dagobert. Hoe zijn die bloemen zo verplaatst?
Bevinden de bloemen zich in bakken op dat veld? Daar lijkt het niet op, omdat Donald in bijvoorbeeld plaatje 7.3.3 duidelijk door een bloemenveld loopt.
Of heeft Zaligzoet de bloemen laten uitgraven en vervolgens in een kas laten planten, waarna Dagobert ze weer terug heeft laten planten? Dan kunnen die bloemen blijkbaar heel wat hebben! (snik)

Tot zover Ui's beschouwing van het hoofdverhaal...
Na zonneschijn komt regen.
Avatar gebruiker
Ui
emotioneel wezen
Member
 
Berichten: 4411
Geregistreerd: vr sep 04, 2009 7:13 pm

Re: DD 2018-27

Berichtdoor Ui » do jul 12, 2018 11:12 pm

Tweede deel van Ui's recensie van dit nummer.

Katrien's dagboek - voetbal
https://inducks.org/story.php?c=H+2014-187
3 pagina's. Tekst: Hugo Sauer. Schetsen: Marga Querol Manzano. Inkt: Comicup Studio.

Titelheld geïndext als "Katrien Duck & Oom Dagobert", maar in de publicatie staat "Katrien's dagboek".
Dit is iets voor COAzilla.

Kwyok Duck schreef:Vreemd dat er bij een competitie-wedstrijd jongens tegen de meisjes moeten terwijl dat anders nooit moet. De nichtjes wonen bij Katrien, maar Katrien helpt de neefjes? Wat vreemd zeg. Ook is het vreemd dat Gansdorp zo ver weg is. Voor de rest heb ik niet zoveel op te merken.

In Inducks worden de nichtjes van Katrien vooralsnog niet genoemd bij dit verhaal.
De eendenmeisjes in plaatjes 17.2.11, 18.3.1 en 18.3.2 lijken verrassend veel op hen, maar ze kunnen het qua plot toch niet zijn?

Zouden Katrien's nichtjes spelen voor Gansdorp?
Ze wonen niet in alle verhalen bij Katrien. Maar wat hebben ze met Gansdorp te maken?
En, inderdaad, waarom maakt Katrien zich niet druk om hen? Omdat de neefjes voor Duckstad spelen?
Het lijkt wel alsof men (look-a-likes van) Katrien's nichtjes in dit verhaal gegooid heeft, zonder dat dit past in het plot!

Waarom geen gemengd Duckstads team tegen een gemengd Gansdorps team?
Dan kan Katrien zowel de neefjes als haar nichtjes steunen.
Of maken de nichtjes geen bezwaar tegen de roze oubolligheid?

Waarom bestaat het Gansdorpse team niet gewoon overwegend uit ganzen?
Alleen het rechtse meisje in plaatje 17.2.11 lijkt een gans te zijn.
Verder is er, naast de drie eenden die op Katrien's nichtjes lijken, alleen een hondenkop te zien.

rattekecool schreef:Verhaal met een wijze les: Trek je nooit aan wat anderen van je vinden. Schaamte is nergens voor nodig.

Wijze les? Je nooit aantrekken wat anderen van je vinden? (snik)
Waarom trekken de neefjes zich dan wat van de o zo wijze Katrien aan?

Katrien laat de neefjes mee terugrijden "op één voorwaarde".
Blijkbaar is die voorwaarde het moeten dragen van de gebreide, roze voetbalshirts.
Zodoende chanteert ze de Duckstadse Boys! Trek je van niemand wat aan, behalve van de Damesclub! (huil huil)

Als het plaatje met de chanterende "voorwaarde" van Katrien (18.3.6) vervangen wordt
door een plaatje waarin de neefjes opgelucht blij en dankbaar reageren op Katrien's vergevingsgezindheid,
hadden ze de roze shirts wel duidelijk onvoorwaardelijk uit eigen wil gedragen, zonder druk van bovenaf.

Mickey Mouse - De dag van de draaikolk
https://inducks.org/story.php?c=D+2008-002
10 pagina's. Tekst: Noel Van Horn. Art (pencil and ink): Noel Van Horn.

Kwyok Duck schreef:Wat een achterlijk slecht verhaal. Net zoals alle verhalen die zijn bedacht door Noel van Horn. Waar slaat [dit] verhaal op? Wat is er zo erg aan? Waarom interesseert mensen dit zoveel? En zo kan ik nog wel even doorgaan.

rattekecool schreef:Opbouw van het verhaal [vind] ik persoonlijk goed. Je wordt als lezer nieuwsgierig naar wat er nu precies gebeurd is. De clue is uiteindelijk een dikke tegenvaller.

Qua opbouw laat het verhaal visueel niet goed zien, wie de verteller van een gedachtenpassage is.
De gedachtenpassages zijn slechts een dubbele lijn om de plaatjes.
Wolkjes zijn veel duidelijker, met daarbij het gezicht van het personage dat aan het woord is.

Het gaat uiteindelijk om twee verhaallijnen:
- Mickey gaat varen (23.4.2, klein plaatje)
- Minnie gaat varen (28.9.5, groot plaatje)
Deze plaatjes lijken zelfs qua formaat niet op elkaar.
Het plaatje waarin Mickey gaat varen, laat geen waarschuwingsbord tegen de draaikolk zien, terwijl ook bij hem sprake is van een draaikolk.
Was hier gekozen voor hetzelfde camera-standpunt, dan was visueel duidelijk geweest dat het gaat om twee versies van één gebeurtenis.

Vervolgens twee plaatjes die wel hetzelfde formaat hebben:
- Mickey en eerste verschijning draaikolk (23.4.3, breed plaatje)
- Minnie en eerste verschijning draaikolk (29.10.1, breed plaatje)
Bij Mickey is de draaikolk amper te zien, omdat deze hier in een beginnende fase is.
Was hier in beide gevallen gekozen voor een grote draaikolk, dan was ook hier visueel duidelijk geweest dat het gaat om twee versies van één verhaal, betreffende dezélfde draaikolk.
Ook is de grote draaikolk, waar het verhaal om draait, nu pas voor het eerst te zien op de 6e van de 10 pagina's (25.6.1). Dit had dus reeds op de 4e pagina gekund.
Mickey is nog veraf in plaatje 23.4.3, dus er is ruimte genoeg voor reeds een herkenbare, grote draaikolk.

rattekecool schreef:Ook dit verhaal heeft een wijze les: Geloof nooit roddels! Want van roddels is meestal de helft gelogen.

Tja, nog een wijze les: uiteindelijk blijkt het toch de heldhaftige man te zijn, die de onbezonnen vrouw moet redden. Haha! (snotter)

Was het verhaal niet leuker geweest als de rollen waren omgedraaid? Onbezonnen man Mickey en heldhaftige vrouw Mickey?
Heldhaftige Minnie die zogenaamd de walvis heeft verslagen, terwijl ze in werkelijkheid een onbezonnen Mickey heeft gered?

Oma Duck - stroper
https://inducks.org/story.php?c=H+2013-443
3 pagina's. Tekst: Ruud Straatman. Schetsen: Jordi Alfonso. Inkt: Comicup Studio.

Kwyok Duck schreef:Opvallend dat Gijs zo bang is voor Oma terwijl hij als hij een klusje krijgt toch weer zit te luieren. Dag in dag uit zit hij te luieren tijdens zijn klusjes. Hij wil geen klusjes doen terwijl hij als hij een klusje krijgt het klusje toch niet doet. Kan ze trouwens zelf geen taart proeven of heeft ze het gemaakt met bedorven producten of producten waar ze allergisch voor is.

Gijs probeert eerst te ontsnappen aan het doen van een klusje.
En als hij er dan toch niet aan ontkomt, dan is de kans groot dat hij ter plekke alsnog in slaap valt.

Met "proeven" bedoelt Oma doorgaans het eten van het eerste stuk taart.

rattekecool schreef:Ook hier weer een wijze les: Nooit te vroeg conclusies trekken!

Och, wat een wijze lessen allemaal!
Als je last hebt van de konijnen van de buren,
schop je hun omheining kapot! (huil huil)

Waarom is Gijs zo woest en agressief over het geritsel van de konijnen? (32.2.6)
Zoveel geluid maakten ze sowieso al niet, getuige de kleine vetgedrukte hoofdletters als geluidseffect. (32.2.4)
Gijs zal op Oma's boerderij toch wel wat meer geluid gewend zijn tijdens zijn dutjes?

Is niemand dit agressieve gedrag van Gijs opgevallen? (huil huil)
Het zou wat anders zijn als de konijnen zich in strikken van een stroper bevonden,
maar het zijn gewoon konijnen van Buur Buizerd, konijnen die nu in het wild loslopen...
Ook Buur Buizerd zegt niets over dit vandalisme van de anders zo luie Gijs.

Clarabella Koe & Karel Paardepoot - Samen fietsen
https://inducks.org/story.php?c=H+28139
2 pagina's. Tekst: Robbert Damen. Art (pencil and ink): Magic Eye Studio.

Gedetailleerd tekenwerk,
maar wat Ui betreft een beetje priegelig en oppervlakkig geïnkt. (snif)

Oom Dagobert - Speurtocht in Waterloo
https://inducks.org/story.php?c=H+2015-226
6 pagina's. Tekst: Herman Roozen. Schetsen: Jordi Alfonso. Inkt: Comicup Studio.

Kwyok Duck schreef:Dit verhaal kon beter in die ene Donald Duck uit 2015 die speciaal om Napoleon ging. Gezien de naam van het hotel zijn ze niet in de Vlaanderen. Toch kan die man heel normaal Nederlands praten. Niet [dat] het vreemd is of zo. Oom Dagobert weet blijkbaar van alle hotels in Benelux hoe duur ze zijn en het is heel vreemd dat een hotel in Waterloo geen massa's toeristen aantrekt.

Waterloo van "De Slag bij Waterloo" is een plaats en gemeente in de provincie Waals-Brabant in België.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Waterloo_(Belgi%C3%AB)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Waterloo

Hoe komt de Amerikaanse Donald hier zomaar terecht, in België, met zijn eigen auto?
Of is dat een auto die er verrassend veel op lijkt, gezien het ontbreken van een nummerplaat?

Kwyok Duck schreef:Er was trouwens een plekje in de auto waarin oom Dagobert in kon zitten en het was in die auto zelf wat krapper geweest.

Dagobert had wel in de auto gepast, maar hij wil stiekem verschijnen.
Omdat Donald anders had geweten dat het niet zomaar een vakantieweekje zou worden.

Donald concludeert: "Dus ik betaal uw verblijf EN ik moet helpen zoeken naar de soldijzak?" (38.2.8)
Waarom zou Donald zomaar het verblijf van Dagobert gaan betalen?
Alleen maar, om deze op de naam "Donald Duck" te hebben staan, zoals het plot verlangt? (snik)

En zelfs al stond de kamer wél op naam van Dagobert,
wat geeft een huurder het eigendomsrecht op de inhoud van een matras?
Huurder Donald zegt, blijkbaar tot vreugde van de hoteleigenaar:
"Neem het geld maar! Uw hotel kan wel een opknapbeurt gebruiken!" (42.6.6)
Maar de hoteleigenaar is de eigenaar van het hotel, waaronder de matras.
Hun discussie over eigensdomsrecht slaat dus helemaal nergens op!

Wellicht hadden de Ducks zélf de soldijzak in de matras kunnen ontdekken,
met Dagobert die al te enthousiast het eigendomsrecht claimt
en door zijn familie tot zijn schaamte terechtgewezen wordt,
dat het nota bene diefstal van een eigendom van het hotel zou zijn,
een diefstal die veel verder gaat dan stiekem meenemen van hotelzeepjes...
Zodoende had men vervolgens de arme hoteleigenaar kunnen verrassen met de eerlijke vondst,
waarbij Dagobert baalt dat de schat überhaupt aan hem voorbij is gegaan.

Kwyok Duck schreef:Die soldijzak zag er trouwens niet heel groot uit dus waarom moet er dan een speurtocht voor worden georganiseerd.

De "soldijzak", die meer op een schooltas lijkt, is op zich inderdaad weinig indrukwekkend. Had deze tenminste een gouden sluiting gegeven als afwerking. (snif)
En er wordt niets gezegd over een waarde voor zeldzaamheid van de oude munten.

rattekecool schreef:Raar dat het geld nog niet eerder gevonden is in de matras. Je zou toch denken dat eerdere gasten ook klaagden over dat de matras hard is?

Geen wonder dat het hotel vervallen is, als de eenden de eerste gasten zijn sinds de Slag bij Waterloo! Haha! (snotter)

Er moeten in die hotelkamer blijkbaar twee bedden staan, maar ze lijken op elkaar en ze zijn nooit gelijktijdig te zien.
Dagobert duwt ontevreden op het eerste bed. (38.2.6) Daarna gaat hij tevreden op, blijkbaar, het tweede bed liggen. (38.2.7)
Zonder de tekst te lezen lijkt het, alsof Dagobert op één en hetzelfde bed gaat liggen.

En waarom zou Dagobert niet zonder problemen op dat te harde bed kunnen slapen?
Hij is juist gewend om te luieren in geld. De harde matras zou voor hem moeten aanvoelen als een waterbed. (snif)

Als de eenden allen in hetzelfde bed zouden slapen, op dezelfde matras,
zouden Donald en de neefjes last kunnen hebben, terwijl Dagobert moeiteloos in slaap valt.

In plaatje 41.5.8 klaagt Donald bij de hoteleigenaar over het matras, blijkt uit de tekst.
Had Donald hier eenzelfde pose gegeven als die in plaatje 39.3.4, met zijn hand op zijn rug en een pijnsymbool. Dat legt een link.

Ook kan men zich afvragen, waarom Dagobert het geld niet heeft geroken...
Maar wellicht draaft Uitje nu veel te ver door... Haha! (huil huil)


rattekecool schreef:Bladzijde 42 - Plaatje 1
Waarom is dagobert zo verbaasd dat de hotelbaas de matras gaat opschudden??

Misschien kijkt Dagobert verbaasd vanwege de onverwacht snelle service?

Kwyok Duck schreef:Stel je [eens] voor. Je komt in een hotel binnen en zegt dat hier ooit Napoleon is geweest en dan zeg je dat er hier ergens een schat ligt. Dan gaat hij ene matras opschudden. Is dat niet een beetje raar?

Dagobert vertelt de hoteleigenaar nergens over een schat.
Hij vraagt naar Napoleon, getuige de wedervraag van de hoteleigenaar: "Napoleon zegt u?" (41.5.6)

Uit het Handboek van de Jonge Woudlopers - Brahmaputra
https://inducks.org/story.php?c=HC+DD2018-27J
1 pagina. Idee: Jos Beekman. Art (pencil and ink): Jan-Roman Pikula

Kwyok Duck schreef:Hier [heb] ik niet echt heel erg veel commentaar op.

Waarom toont het artikel geen kaart met daarop de locatie van de Brahmaputra?

Afbeelding
bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Brahmaputra_River

Zwarte Magica - flying dragon
https://inducks.org/story.php?c=H+2018-010
1 pagina. Tekst: Carlo Gentina. Art (pencil and ink): Carlo Gentina.

Kwyok Duck schreef:Bij "Waarschuwing" staat de spreuk en geen waarschuwing wat nogal vreemd is.

Het papier bevat een blokje gevuld met de tekst "WAARSCHUWING".
Daaronder een leeg blokje onderverdeeld in drie horizontale lijnen, dat wellicht die waarschuwing zou moeten bevatten.
Maar verder toont het papier geen spoor van een tekst, laat staan de lange tekst die Magica opleest.
Het papier had veel duidelijker getekend kunnen worden, het overgebleven lege oppervlak gevuld met krabbels die tekst voorstellen.

Overigens een leuk detail, dat de kraai de waarschuwing wel ziet.

Tot zover Ui's recensie. (snif)
Na zonneschijn komt regen.
Avatar gebruiker
Ui
emotioneel wezen
Member
 
Berichten: 4411
Geregistreerd: vr sep 04, 2009 7:13 pm

Re: DD 2018-27

Berichtdoor Kwyok Duck » za jul 14, 2018 9:11 am

Cover
Ui schreef:
Kwyok Duck schreef:Waarom "[springt]" Donald's petje trouwens zo vaak in de lucht? Die stand is trouwens ook bijna onmogelijk na te doen en hoe kan die vis in die schoen hebben gezeten? De vis zou zeer onwaarschijnlijk zelf in de schoen zijn gegaan en als de schoen naar boven werd getrokken zou het nog onwaarschijnlijker zijn dat toen die vis er in kwam. Deze cover zit dus vol met fouten.

Een veelgebruikte grap in strips is, dat vissers een schoen vangen in plaats van een vis.

Waarom staat dit onder een quote van mij? Dit ontken ik helemaal niet. Dit kon je beter boven. Dit zeg je trouwens alsof niemand dat begrijpt.
Ui schreef:Inderdaad vreemd, dat een vis zich in een schoen bevindt,
maar Donald heeft wel vaker te maken met vissen die hem op allerlei manieren te slim af zijn.
Bijvoorbeeld in een Barksverhaal waarin Donald gaat ijsvissen. (WDC 66-02)

Hier in is Donald eerder de vis te slim af, omdat hij hem in de schoen krijgt, maar de vis is Donald ook weer te slim af.

De vis zit in de schoen terwijl hij de tijd heeft om er uit te komen, maar waarom doet hij dat dan niet. Is hij dit gewend? Zou je niet denken.

Bestaat op deze cover überhaupt wel zwaartekracht. Die schoen word bij een stuk vastgepakt(?) dat de rest van de schoen naar beneden zou moeten zakken. De redactie heeft zeker nooit op school iets geleerd over zwaartekracht. Misschien hebben de makers gewoon gespijbeld op school.
Voorkantstripje
Trouwens vreemd dat die sloot zo diep is. Waarom zou de gemeente een sloot graven die ongeveer 3 meter diep is. Nou ja, de gemeente graaft niet, maar je snapt wel wat ik bedoel.

Dat stokje lijkt wel inklapbaar, omdat de grootte van de stok als je het vergelijkt met Donald steeds verschild, maar als hij inklapbaar was dan zou die op het laatste plaatje inklappen.
Ui schreef:Het is eerder vreemd, dat ze tegen Donald praten terwijl hij nog onder water is. Haha! (snif)

Dat kan gewoon( volgens de wetenschap). Ik vind het eerder raarder dat ze niet helpen. Haten ze oom Donald soms? Omdat hij altijd met een twijg de neefjes afranselt misschien.
InstaGrap
Ui schreef:Goofy is weliswaar slordig, maar Ui ziet hier ondanks de huishoudelijke gebreken, geen bewijzen voor een gebrek aan hygiëne. (snif)
Goofy heeft gekliederd met de onsmakelijk ogende inhoud van de pan, maar de tafel oogt verder schoon.
Dat de inhoud van de pan onsmakelijk oogt, wil niet per se zeggen dat deze onsmakelijk of onhygiënisch is.
Gun Goofy vooralsnog dus wat voordeel van de twijfel. Haha! (snotter)

Nu je het zegt. Goofy doet trouwens keurig zijn best met tanden poetsen. Hij heeft altijd witte tanden. Ook als hij dagen op avontuur is en niet kan tandenpoetsen. Heeft Goofy soms ene kunstgebit. Het klinkt echt belachelijk en ik vind van wel, maar moeten we die witte tanden wel serieus nemen. De Disney-tekenaars moeten eens een keer gele of bruine tanden aan Goofy of een ander Disney-personage geven. Oena heeft trouwens ook gewoon witte tanden terwijl zij in de teid leefde dat tandpasta niet was uitgevonden. Waarom wil de TWDC geen "goede" personages zonder witte tanden. Vreemd dat bij sommige verhalen van Donald Duck er wel ene tandarts bestaat, maar geen mensen( of eenden) met bruine of gele tanden.

Maar wel bij de les blijven. Dat slordigheid van Goofy is vast ook in de keuken aanwezig. En ik denk dat die maaltijden door die slordigheid niet al te gezond zijn. Waar komt eigenlijk Goofy's slordigheid vandaan? Weet iemand het eerste verhaal waarin Goofy word afgeschilderd als slordig? De belangrijkste eigenschap van Goofy is volgens mij dom.
De Bijenfluisteraar
Ui schreef:"Deense" verhalen van Egmont, beginnend met een D-code, hebben Engels als oorspronkelijke voertaal.
Volgens Inducks is 'The Bee Whisperer' de Engelse titel/omschrijving van dit verhaal.

Volgens Inducks heet het in Denemarken: "Bihviskeren".
En waarom is de titel direct de omschrijving?
Dat is toch niet hetzelfde?
Ui schreef:"Bijenfluisteraar" is een variant op "paardenfluisteraar".
https://nl.wikipedia.org/wiki/Paardenfluisteraar

Een paardenfluisteraar praat niet per sé tegen paarden.
En als ze dat doen dan doen ze het eerst zelf voor.
Als je een paard vangt uit het wild en tegen hem: "Stop!" zegt luistert dat paar voor geen meter.
Die bijen zouden ook geen woord Nederlands kunnend spreken als je ze uit een verlaten dorp haalt.
Toch kunnen ze luisteren naar Donald.
Ui schreef:Het geluid van fluisteren, zoals in plaatje 5.2 van Barks's eerste radioquizverhaal ("BZZT! BZZT! BZZT!") (WDC 99-02),
kan veel lijken op het geluid van het zoemen van bijen, zoals in plaatjes 1.4, 2.4 en 4.3 van Barks's woudlopersbijenverhaal ("BZZAZZ!", "BZAZZ! BZZ!" en "BUZZ!") (WDC 158-01).
Door te fluisteren zou Donald een overeenkomstige taal tussen fluisteren en bijengezoem ontdekt kunnen hebben, met al die "BZZ"-klanken.

Dat betekent niet dat Donald de taal van bijen kan spreken.
Als je "BZZZZZZZZZZZT" zegt kan dat net zo goed beteken: "Ik ga jullie vermoorden!".
Donald Duck zou in slaap vallen tijdens een boek of een lezing over bijentaal.

En op dat plaatje waar hij zegt: 'Stop" zou hij niet zo snel zeggen: BZZT!"
Of er word een plaatje bijgedaan en dan zou Donald kunnen smeken en gaan fluisteren tot genade.
Dit zou de vertaler Mirthe Niehoff ook kunnen doen.
Alleen wil de snertredactie daar niet over nadenken.
Ook als ik er een brief naartoe stuur dan vertellen ze onzin.
(Volgens mij is mijn e-mailadres daar geblokkeerd maar toch)
Ui schreef:Het enige uitzonderlijke dat Donald nu doet bij de bijen, is zwaaien met zijn handen en "STOP!" roepen. (7.3.7; oftewel bladzijde 7, 3e pagina, 7e plaatje)

Het woord "Stop" word ook in veel ander talen gebruikt.
Misschien ook in AAchteraffië.
Alleen is dat al lang niet meer bewoonbaar.

Er is trouwens geloof ik een Deens verhaal en daarin weet Donald dat je stil moet staan als bijen naar je toe gaan.
Hier niet, want waarom zou hij dan met zijn handen zwaaien.

Het is trouwens ook heel slim om tegen bijen "Stop" te zeggen.
Niet dus, want hun begrijpen daar geen bal van.
Ui schreef:Plotseling gehoorzamen de bijen en Donald vraagt zich af of zij een "LEIDER in hun midden" nodig hebben.

Bijen moeten toch gewoon luisteren naar hun bijenkoningin en niet naar een of ander mafketel die: "Stop" roept.
Misschien is de bijenkoningin niet getransporteerd uit Achteraffië, omdat ze anders bevelen gaf om bijvoorbeeld geen honing te geven aan de imkers.
Ik zeg maar wat.
Ui schreef:Wat blijkbaar het geval is, gezien de bijenwolk die zich letterlijk en figuurlijk, plotseling als een gehoorzame hond gedraagt... (8.4.4)
Donald verklaart: "Iedereen denkt dat bijen zelfstandig denkende insecten zijn! Maar je moet de hele kolonie zien als één dier! Net een trouwe hond!" (9.5.6)

Een hond in het verlaten dorp Achteraffië?
Waarom moet het per sé een verlaten dorp zijn?
Waarom kan het niet gewoon een niet verlaten dorp zijn?
Dat spreekt veel dingen in het verhaal tegen.
Dus waarom doen ze het dan?
Ui schreef:Dit verklaart niet, waarom blijkbaar alleen hém dat lukt, een bijenkolonie luid commanderend te transformeren in een hond! Dusdanig dat men geen imkerpak meer nodig heeft!
Ui vindt Donald's succes te makkelijk gaan, te onverklaarbaar.

Helemaal mee eens!
Alsof Donald Duck het goed doet bij de bijen in het algemeen.
Of word dit een eigenschap die gelanceerd word.
Ui schreef:Ui had meer verwacht, van een heuse "bijenfluisteraar". Met dat "STOP!" is Donald eerder een "bijenbruller". (snik)

Een paardenfluisteraar hoeft niet per sé te fluisteren en dat geld evenerg als bij een bijenfluisteraar aangezien oom Dagobert het woord: "bijenfluisteraar" baseert op het woord: "paardenfluisteraar".
Ui schreef:Als rustgevend fluisteren, zoals bijvoorbeeld in ASMR, als oplossing was gebruikt bij deze gestreste bijenkolonie,
dan was ten eerste duidelijk geweest waarom de woest zwaaiende imker sowieso geen succes had. (5.1.2)

Waar is het feit dat de bijenkolonie gestrest is?
Ik zie dat helemaal nergens.
Ui schreef:En het verhaal had een grap kunnen bevatten over wat er gebeurt als men een luide stem opzet,
bijvoorbeeld Dagobert die Donald juichend onderbreekt en vervolgens de kolonie woest achter zich aan krijgt.

Oom Dagobert word de hele tijd niet geprikt. Vreemd!
De bijen zouden hem niet prikken.
En waarom zouden ze Donald prikken als hij niet juicht.
Ui schreef:De "zoete" afloop was visueel duidelijk geweest als het laatste plaatje (14.10.7) naast bloemen, ook wat honingpotten had bevat.
Bijvoorbeeld Dagobert die met kassatekens om zijn hoofd, begerig wat potten met honing vasthoudt terwijl hij Donald bedankt.

Betekenissen van zoet: http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/ZOET/1
Lief is ook een betekenis van zoet en dat is niet lief.

Bedenk ook dat de "zoet afloop" ongeveer een jaar na de eerste uitgave is bedacht.
Daar konden de Denen dus niets aan doen.
Ui schreef:In welk Barksverhaal verdient Dagobert een miljard in een uur?

Ik kan me een lijst van Oom Paspasu herinneren waarin een paar Barks-verhalen instonden die bewijs konden geven aan het vermogen van oom Dagobert.
Volgens mij was het:"Gladstone's Teribble Secret".
Ui schreef:Tja, waarom steekt Dagobert tijd in honing? Waarom gaat hij op een vaak onzekere schattenjacht?
Omdat hij, los van wat hij reeds verdient, overal een slaatje uit probeert te slaan?

Als oom Dagobert die dingen doet kun je betwijfelen of hij wel rijk is.
Er is ook nooit een verhaal waarin oom Dagobert geld verdient met olie en staal.
Soms worden er wel wat oliebronnen genoemd, maar dat is het.
Er zijn weinig Dagobert Duck-verhalen die nog zo veel om olie gaan als: "Boat Busters".
Het moet tegenwoordig op de meest onbenullige manier.
Ik vind het prima dat oom Dagobert op de meest onbenullige manier bezuinigt.
Dat hij bijvoorbeeld 8 maanden aan het plafond gaat werken om 2 centen uit te sparen, maar super weinig geld verdienen is niks voor een tycoon zoals oom Dagobert.
Ui schreef:In dit verhaal is Dagobert slechts de bedrijfsleider, die werknemers het werk laat uitvoeren en van tijd tot tijd even persoonlijk komt kijken.

Hij komt wel elke dag op bezoek.
Als hij dat bij al zijn bedrijven doet die onbenullig zijn dan heeft hij blijkbaar weinig bedrijven.
Dit betekent ook dat oom Dagobert armer is dan gedacht.
Als hij bij al zijn bedrijven die zich in Duckstad bevinden 1 minuut over doet en het in totaal 6 uur doet dan heeft hij 360 bedrijven in Duckstad.
Als we aannemen dat er 10.000 steden zijn die even groot zijn dan heeft hij 3,6 miljoen bedrijven.
En dat elk bedrijf gemiddeld een half miljoen per jaar verdient dan krijg je 1,8 biljoen euro per jaar.
Delen door 365 word ongeveer 5 miljard.
Gedeeld door 24 word ongeveer 200 miljoen.
Gedeeld door 60 word ongeveer 3 miljoen.
In die een minuut tijd verdient hij dus al 12 keer zoveel.
Ui schreef:Een mens-zwaan? Ui kan zich er zo gauw geen herinneren. Hoe zou dat eruit zien?

Ken je het personage: https://inducks.org/character.php?c=Cissy+Swann
Ui schreef:"Zwanet" is hier een voornaam, die een beetje klinkt als "Annet".
Haar achternaam is "Zaligzoet". Dus het is niet zo, dat ze "mevrouw Zwaan" heet.

Daar heb je gelijk.
Maar dat hoeft niet te betekenen dat ze er niet aardiger uit ziet als ze ene zwaan was.
Ui schreef:Wat bedoel je? Dat Dagobert te weinig bloemen heeft voor de massa-productie van honing?

Nee. Ik bedoel dat er teveel bloemen komen uit een klein dorpje.
Dat veld is zoals jij al zegt best wel groot.
Aan te nemen dat niet het hele dorp onder de bloemen zaten is dat veld iets te groot als je het mij vraagt.
Ui schreef:Dagobert staat erbij en lacht ernaar.
Het verhaal had kunnen beginnen met Dagobert die ook belaagd wordt door de bijen.

Inderdaad. Nu is oom Dagobert schijnheilig voor de bijen.
Nog heiliger dan Donald de mannelijke bijenkoningin.
Zijn ze voor oom Dagobert bang?
Waarom zouden ze?
Ui schreef:In plaatje 5.1.2 ziet Dagobert lachend van een afstandje, het probleem dat zijn imker wordt aangevallen door prikkelbare bijen.
Alsof dat gaat om een detail, slechts "één probleem".

Zie ik nu ook pas.

Verwijst dit naar het plaatje 4 waarin oom Dagobert zegt dat als de bijen geen honing maakt dat hij de winst op zijn buik kan schrijven?
Ui schreef:Ui vindt de dorpsnaam "Achteraffië" slecht gekozen.
Waarom geen naam die naar bloemen verwijst? Bloemrijk, Bloemelonië, of zo?

Achter-Affië is het eigenlijk.
Komt Affië van een afje, want dan is het eigenlijk zoiets als achter het afje.

Bloemrijk klinkt meer als een land of een klasse bij biologie.

Bloemelonië klinkt mee als een land.

Misschien iets als Bijendorp of zoiets.
Ui schreef:Om duidelijk te maken dat Dagobert nu niet in een ver oord is,
had Duckstad op de achtergrond te zien kunnen zijn, met name het herkenbare geldpakhuis.

Donald's huis ligt toch in Duckstad?
Ui schreef:Doen de Ducks dat niet vaker, de lezer toespreken door hardop in zichzelf te praten?

Klopt wel, maar in dat verhaal vind een reïncarnatie van Floortje het vreemd dat Donald in zichzelf praat.
Ui schreef:Dit heeft helemaal niets met Pluralis Majestatis te maken;
Dagobert praat hier niet in de wij-vorm.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pluralis_majestatis

Ik vroeg of dat het een stap naar de Pluralis Majestatis.
Niet of het Pluralis Majestatis was.
Ui schreef:Dagobert lijkt inderdaad de ware bijenfluisteraar te zijn; de bijen vallen hem nooit lastig!
En het was Ui niet eens opgevallen... (snik)

Misschien hebben de bijen een hekel aan de geur van geld?
Om maar een verklaring te zoeken?

De neefjes moeten hem maar besproeien met rozenwater, jasmijn-parfum en een seringen-extract.
Ui schreef:De imker rent weg terwijl hij zijn pak uittrekt.
Hij wordt niet geprikt omdat de bijen hem blijkbaar niet achterna komen.

Waarom komen ze hem niet achterna rennen?
Ui schreef:Meerdere imkers is sowieso meer tekenwerk. Haha! (snotter)

Wilt oom Dagobert inkt besparen?
Of loon aan tekenaars?
Dat zijn de vragen.
Ui schreef:De gierige Dagobert neemt het liefst zo min mogelijk werknemers aan.

Tenzij hij er twee voor een krijgt, maar dat krijgt hij niet.
Ui schreef:En daarbij is het probleem niet opgelost, dat de bijen agressief zijn.
Nadat het probleem is opgelost, aan het einde van het verhaal, kan Dagobert meer werknemers in dienst nemen, die van bijenfluisteraar Donald kunnen leren.

Dat zou in feite kunnen.
Ui schreef:De komkommer en spek kan tussen de boterhammen zitten, waar de honing uit druipt.
Het gaat inderdaad om alleen een tekstueel grapje.

Ik zeg niks over een tekstueel grapje.
Ui schreef:Ui is niet overtuigd dat Donald zit uit te dagen. Men kan ook een knipoog geven als men een duim opsteekt:

Dat zou in feite kunnen, maar hij steekt zijn duim niet, maar een andere vinger.
Ui schreef:Wellicht zou Dagobert hier een klein slaatje uit kunnen slaan,
door uitsluitend contant te betalen als de afronding naar beneden is. Haha! (snotter)

Alleen is dit in dit geval niet zo.

Dit verhaal is trouwens Deens.
Denemarken heeft volgens mij geen afschaffing van de 1 of 2 cent.
Ui schreef:Ui vraagt zich af, waarom de honing nog steeds niet te koop is.
In plaatje 10.6.3 zegt Dagobert: "Daar wordt hard aan gewerkt, beste mensen!"
Wat valt er nog hard aan te werken? De bijen zijn inmiddels onder controle, dus waarom is de honing niet gewoon reeds op de markt? Dat is voor het verhaal toch veel duidelijker?

Omdat ze natuurlijk ook nog honing moeten produceren.
Dat doe ze niet in een dag.
Misschien drie dagen, maar met een dag s het een beetje weinig.
Ui schreef:Laat Dagobert tenminste alvast de voorraad verkopen die hij reeds heeft, om vervolgens zijn productie te vergroten.
Laat de mensen begerig met geldbriefjes zwaaien bij de kraam van Dagobert, terwijl niemand bij de kraam van Zaligzoet staat. Dat is visueel duidelijk.
Dagobert die honing aanprijst die niet te koop is... Waarom zo'n onnodig moeilijke kronkel met een "congres"? (snik)

Inderdaad.
Oom Dagobert is geen gulle verkwister.
Oom Dagobert wil geld.
Geld, geld, geld en nog eens geld.
Ui schreef:Huh? Dagobert zegt helemaal geen "oude" tegen Zaligzoet.
In plaatje 11.7.3 smijt hij de hoorn op de haak, en in plaatje 11.7.4 zegt hij: "Die oude Zwanet!"

Foutje.
Ui schreef:Goede vraag! Hoe heeft Zaligzoet de agressieve bijen kunnen stelen van Dagobert?
Haar imkers vinden de bijen onhandelbaar, volgens plaatje 12.8.1.

Ik neem aan dat bijen ook slapen.
Of zit ik nu onzin aan het vertellen.
Katrien's Dagboek
Ui schreef:Titelheld geïndext als "Katrien Duck & Oom Dagobert", maar in de publicatie staat "Katrien's dagboek".
Dit is iets voor COAzilla.

Huh?
Oom Dagobert komt er niet eens in voor.

Welke gek heeft het verhaal gelezen en de titelheld zo naam gegeven.
Of dacht hij dat die nichtjes oom Dagobert heetten.
Ui schreef:In Inducks worden de nichtjes van Katrien vooralsnog niet genoemd bij dit verhaal.
De eendenmeisjes in plaatjes 17.2.11, 18.3.1 en 18.3.2 lijken verrassend veel op hen, maar ze kunnen het qua plot toch niet zijn?

Misschien hebben de nichtjes ruzie met Katrien en zijn naar hun ouders gegaan.
Dat betekent dat de Parklaan en de Spruitstraat in Gansdorp zijn.
Ui schreef:Zouden Katrien's nichtjes spelen voor Gansdorp?
Ze wonen niet in alle verhalen bij Katrien. Maar wat hebben ze met Gansdorp te maken?

Wat ik al heb gezegd kunnen ze bij hun ouders wonen op nummer 1 van de Parklaan of de Spruitstraat.
Dat zou trouwens wel heel onlogisch zijn, want in Nederlandse verhalen wonen de nichtjes bijna altijd bij Katrien.
Ui schreef:En, inderdaad, waarom maakt Katrien zich niet druk om hen? Omdat de neefjes voor Duckstad spelen?
Het lijkt wel alsof men (look-a-likes van) Katrien's nichtjes in dit verhaal gegooid heeft, zonder dat dit past in het plot!

Look-a-likes zou wel een goed idee zijn.
Ui schreef:Waarom geen gemengd Duckstads team tegen een gemengd Gansdorps team?
Dan kan Katrien zowel de neefjes als haar nichtjes steunen.
Of maken de nichtjes geen bezwaar tegen de roze oubolligheid?

Het zou inderdaad een beter oplossing zijn.
Alleen heet het tem de Duckstadse Boys.

En het maakt de vernedering dat ze van meisjes verliezen minder erg.
Waarom bestaat het Gansdorpse team niet gewoon overwegend uit ganzen?
Alleen het rechtse meisje in plaatje 17.2.11 lijkt een gans te zijn.
Verder is er, naast de drie eenden die op Katrien's nichtjes lijken, alleen een hondenkop te zien.

Dan zou het probleem met Katrien's nichtjes zijn opgelost.
De Dag van de Draaikolk
Gewoon superslecht!
Ik heb hier niets op te zeggen van andere reacties, want iedereen vind het verhaal gewoon slecht.
Oma Duck
Gijs probeert eerst te ontsnappen aan het doen van een klusje.
En als hij er dan toch niet aan ontkomt, dan is de kans groot dat hij ter plekke alsnog in slaap valt

Dat ontsnappen kost ook heel veel werk terwijl en hij kan er niet in slaap vallen bij het vluchten.
Waarom is Gijs zo woest en agressief over het geritsel van de konijnen? (32.2.6)
Zoveel geluid maakten ze sowieso al niet, getuige de kleine vetgedrukte hoofdletters als geluidseffect. (32.2.4)
Gijs zal op Oma's boerderij toch wel wat meer geluid gewend zijn tijdens zijn dutjes

Het valt me op dat er veel meer dieren zijn dan normaal als Gijs gaat slapen.
Hij slaapt zo'n beetje in het bos terwijl hij normaal tegen een hooibaal slaapt.

Gijs Gans is trouwens ontworpen om te eten en niet om te slapen.
Toch slaapt hij meestal vaker dan dat hij eet.
Wat was eigenlijk het eerste verhaal waarin bij Gijs Gans slapen een eigenschap werd?
Ook Buur Buizerd zegt niets over dit vandalisme van de anders zo luie Gijs.

Vandalisme?
Welk vandalisme?
Opzettelijk vandalisme of niet opzettelijk vandalisme?
Samen Fietsen
Ui schreef:Gedetailleerd tekenwerk,
maar wat Ui betreft een beetje priegelig en oppervlakkig geïnkt. (snif)

Mee eens.

Ik vind die 50 kilometer een beetje overdreven.
Had er maar 30 van gemaakt.
Ze moeten ook weer terug fietsen of zijn ze al terug gefietst?
Speurtocht in Waterloo
Hoe komt de Amerikaanse Donald hier zomaar terecht, in België, met zijn eigen auto?
Of is dat een auto die er verrassend veel op lijkt, gezien het ontbreken van een nummerplaat?

Jop Duck vraagt zich af of Ui de Donald Duck normaal wel leest.
De redactie vind dat Duckstad in Nederland ligt.
Daar is Jop Duck het volkomen mee oneens, maar het is niet anders.
Ui schreef:Dagobert had wel in de auto gepast, maar hij wil stiekem verschijnen.
Omdat Donald anders had geweten dat het niet zomaar een vakantieweekje zou worden.

Nou en.
Waarom moest hij hem vrij geven?
Hij zou hem toch ook met de huur kunnen dreigen mee te gaan naar Waterloo.
Donald concludeert: "Dus ik betaal uw verblijf EN ik moet helpen zoeken naar de soldijzak?" (38.2.8)
Waarom zou Donald zomaar het verblijf van Dagobert gaan betalen?
Alleen maar, om deze op de naam "Donald Duck" te hebben staan, zoals het plot verlangt? (snik)

Inderdaad vreemd.
Waarom gooit Donald oom Dagobert er niet uit.
Waarom zou oom Dagobert het niet zelf kunnen betalen?
Oom Dagobert is stinkend rijk.
Hij is miljarden keer rijker dan Napoleon.
En zelfs al stond de kamer wél op naam van Dagobert,
wat geeft een huurder het eigendomsrecht op de inhoud van een matras?
Huurder Donald zegt, blijkbaar tot vreugde van de hoteleigenaar:
"Neem het geld maar! Uw hotel kan wel een opknapbeurt gebruiken!" (42.6.6)
Maar de hoteleigenaar is de eigenaar van het hotel, waaronder de matras.
Hun discussie over eigensdomsrecht slaat dus helemaal nergens op!

Oom Donald huurt de kamer en huurt alles wat in de kamer zit tevens het bed.
Hij bezit in de tussentijd het bed en het goud.
Hij kan het niet weggeven omdat hij het heeft gehuurd.
Als die week om is moet oom Donald dus al dat goud geven wat hij al heeft gedaan en heeft de wet overtreden.
Maar de auteurs van de Donald Duck denken niet door.
Eigenlijk zit de directeur aan het helen.
Dus de directeur is er ook schuldig aan.
Wat staat hier over in het Wetboek( van Strafrecht)?
De "soldijzak", die meer op een schooltas lijkt, is op zich inderdaad weinig indrukwekkend. Had deze tenminste een gouden sluiting gegeven als afwerking. (snif)
En er wordt niets gezegd over een waarde voor zeldzaamheid van de oude munten.

Jop Duck denkt ook dat de soldaten hun loon ook al hebben gekregen tenminste voor een deel.
En waarom zou Dagobert niet zonder problemen op dat te harde bed kunnen slapen?
Hij is juist gewend om te luieren in geld. De harde matras zou voor hem moeten aanvoelen als een waterbed. (snif)

Hoe vind oom Dagobert dat een waterbed voelt?
Misschien vind oom Dagobert een waterbed juist heel hard.
Of heet. Of koud.
Of pijnlijk. Of ongemakkelijk.
Of weet ik wat dan nog.
Ook kan men zich afvragen, waarom Dagobert het geld niet heeft geroken...
Maar wellicht draaft Uitje nu veel te ver door... Haha! (huil huil)

Je draait helemaal niet door.
Misschien vinden ze het te makkelijk om oom Dagobert geld te laten ruiken terwijl dit een geweldige eigenschap van oom Dagobert is.
Misschien kijkt Dagobert verbaasd vanwege de onverwacht snelle service?

Stel je eens voor dat je tegen iemand zegt dat Napoleon hier heeft geslapen.
Dan zegt iemand dat het matras hard is en dan gaat die man gewoon naar boven als of er hier nooit een beroemdheid is geweest.
Jonge Woudlopers Handboek
Waarom toont het artikel geen kaart met daarop de locatie van de Brahmaputra?

Dat weet alleen Jos Beekman en Jan-Roman Pikula.
Zwarte Magica
Hier heb ik niets over te vertellen.
Kwyok Duck
Alter-ego van Jop Duck voor recensies.
Member
 
Berichten: 39
Geregistreerd: ma apr 23, 2018 7:54 pm


Keer terug naar Donald Duck weekblad

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast