DD 2017-43

DD 2017-43

Berichtdoor Ridder ter Geit » do okt 19, 2017 8:19 pm

Ridder ter Geit
Member
 
Berichten: 3759
Geregistreerd: ma jan 01, 2007 1:47 am

Re: DD 2017-43

Berichtdoor Ui » wo nov 01, 2017 4:16 pm

Klopjacht op een fotoalbum
https://inducks.org/story.php?c=H+2017-082
14 blz. Tekst: Ferdi Felderhof (page 2 and 3), Frank Jonker, Jos Beekman (page 14), Paul Hoogma Schetsen: Carmen Pérez Inkt: Comicup Studio.

Hoera! (snif) De 3e pagina van dit verhaal (blz. 7) bevat, als inhoud van het fotoalbum, een plaatje van Donald met... Diederik Duck!!
Afgaande op Inducks lijkt het te gaan om een plaatje uit het verhaal 'The Blackboard Bungle' (S 64051), van Dick Kinney en Al Hubbard.
https://inducks.org/story.php?c=S+64051
Na zonneschijn komt regen.
Avatar gebruiker
Ui
emotioneel wezen
Member
 
Berichten: 4351
Geregistreerd: vr sep 04, 2009 6:13 pm

Re: DD 2017-43

Berichtdoor Redmess » za nov 04, 2017 12:34 am

Zo, een feestnummer met een bonusnummer erbij.

Een fraaie cover opgebouwd uit fotos die, neem ik aan, door lezers zijn ingestuurd.

De brievenbusgag, en daar is hij dan, Donald heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt! En heeft blijkbaar longen van orkaansterkte. Laten we er maar niet te veel over nadenken over wat er gebeurd als je een taart met dozijnen brandende kaarsjes in je gezicht gesmeten krijgt...

Donald Duck - Klopjacht op een fotoalbum
Een mooie openingspagina met veel details. Er is ook een schilderijtje van Donald en Della. Is er een kans dat we Della toch eens in de strip gaan zien, nu ze in de nieuwe Ducktales gaat verschijnen, en recent al haar debuut heeft gemaakt in de bijbehorende stripserie? Een ander schilderij heeft een eend met bruin haar die ik niet kan plaatsen. De tekenaar mist ook een kans om een stapel oude Duckies op zolder rond te laten slingeren.

Het fotoalbum doet me denken aan de jaren 90, toen we nog een rubriek hadden "Uit het dagboek van...", dat altijd wel leuk was. Al die plaatjes van oude verhalen, die moeten maar eens gauw terugkomen in het weekblad. Gooi dat matrasvulsel uit het midden van een doorsnee blad eruit, en doe een paar lekker lange verhalen!

Donald smijt met boeken die hij wil bewaren! Geen wonder dat hij het nog geen minuut later kwijt is. Weggeketst door een bundel stripboeken, met een cover die verdacht veel weg heeft van Superduck met een varkenshoofd, genaamd Superleip. Geen fan, dus. Donald kent bovendien de waarde van tweedehandsboeken niet, en gooit deze meteen weg.

Er staat overigens ook nogal wat kapotte troep op die zolder. Een gebroken spiegel, een geexplodeerde tv. Wie bewaart dit afval?

De Jonge Woudlopers hebben ALWEER een nieuw hoofdkwartier nodig? Dit gebeurt zo regelmatig in dit soort verhalen, ik wil wel eens een verhaal zien waarin we erachter komen wat er met al die andere hoofdkwartieren is gebeurd... Of zijn ze al die jaren voor hetzelfde hoofdkwartier aan het inzamelen?

We zien de neefjes met een klein karretje oud papier. Waar zijn die drie volle dozen gebleven?

De Saaie Jongens vormen zowaar eens een bedreiging! Is dit een recente ontwikkeling, of de uitzondering op de regel? Ik blijf ze vooralsnog Saaie Jongens noemen tot ik wat meer verbetering (of is dat verslechtering?) zie.

Ik ben het volledig met Donald's uitdrukking eens bij zijn opmerking dat die verhalen van de Damesclub er OOK inzitten. Ik zou die verhalen van de Damesclub ook liever overslaan. ;)

Overigens begint het fotoalbum behoorlijk te bezwijken onder de import die het verhaal het geeft. De implicatie lijkt te zijn dat ALLE verhalen uit de afgelopen 65 jaar in dat ene album zijn vertegenwoordigd, wat ronduit onmogelijk is. En als iedereen dat ding zo vreselijk waardevol vond, waarom lag het dan ergens op zolder te verstoffen? Donald was het blijkbaar zelfs al heel lang kwijt! Blijkbaar was het destijds niet kostbaar genoeg om ernaar te zoeken. Een boek raak je immers niet zomaar "kwijt". Het loopt heus niet weg.

In plaats van de politie te bellen, bellen de dames Mickey en Minnie op. Goofy is er ook bij. Nou ja, misschien maar beter ook, de politie heeft het waarschijnlijk toch weer te druk met een of ander politiefeestje.

Guus ziet Donald's auto van een brug in de rivier storten en lacht hem bot uit om zijn pech. En toch nodigen mensen hem nog steeds uit voor verjaardagen en feestdagen. In het echte leven zou Guus de eenzaamste geluksvogel in de stad zijn. Wat overigens wel een leuk verhaalidee lijkt.

Oma slaat de Saaie Jongens in elkaar. Dat was te verwachten, dit heeft ze wel vaker gedaan. Wel jammer dat we de actie niet te zien krijgen. Oma spreekt hier overigens in teasers: in plaats van te zeggen: Willie komt zo, zegt ze: ik verwacht hier elk moment iemand die je kan helpen.

Niemand lijkt er al te kapot van te zijn dat het fotoalbum is verloren, wat me ook niet zo verbaasd, gezien hoe ermee omgegaan werd.

De Woudlopers openen een bibliotheek waar alleen Woudlopers in mogen. Woudlopers zijn geen fan van Open Access.

Mooi getekend, maar in tegenstelling tot al die verhalen waarnaar verwezen wordt, is dit niet echt een klassieker te noemen. Zo'n jubileumnummer verdient eigenlijk wel een groter avontuur dan dit. Dit was mooier geweest als secundair verhaal om het nummer mee te eindigen.

Hiawatha - Feest!:
Oh ja, Hiawatte. Die was ik bijna vergeten. Mooie dingen duren nooit lang.

Hiawatha is zo druk met een feest voor te bereiden dat hij tijdens het feest in slaap valt. Blijkbaar is de les hier dat het niet om het doel, maar de reis gaat. Wat een lariekoek. Welk kind wil nou een feest missen omdat het te moe is geworden tijdens het voorbereiden?

Oom Dagobert:
Kijk, het kan wel zo zijn dat Barks zijn verhalen ook geen naam gaf, maar hoe moet iemand nu weten welk verhaal dit is? En de klacht is ook niet over de kwaliteit van de verhalen an sich, maar vooral over de rare gewoonte verhalen geen naam te geven. Men publiceert toch ook geen boeken zonder titel? Stel je voor dat alle Harry Potter boeken gewoon Harry Potter hadden geheten. En dat je het verhaal dan op ISBN moet zoeken. Dat zou toch geen doen zijn?

Er is ingebroken bij Dagobert, en wat zien we? Een muis-agent! En niet zoals Mickey Muis, maar een vrij realistische. En met oorringen.

Dagobert slaapwandelt blijkbaar naar zijn geldpakhuis. Maar hoe is hij langs de agent gekomen die op wacht zat?

Ik zie een reclame voor een pocket nummer 27. Is dit een oud nummer, of (weer) een nieuwe serie?

De Grote Boze Wolf:
Midas vervalst het huiswerk van Wolfje om hem slechte cijfers te laten krijgen. Vervolgens komt de onderwijsinspecteur om hem... strafwerk te geven. Waarom Midas dat accepteert is mij een raadsel. Wat heeft de onderwijsinspecteur over HEM te zeggen? Midas lijd een beetje aan hetzelfde huisvader-syndroom als Mickey (maar dan als "slechte" vader), waarbij de spanning wordt verlaagd tot sitcom-niveau. Straks neemt Midas ook een hond die hij commandos kan geven...

Hoe oud IS Wolfje eigenlijk? Zijn huiswerk suggereert heel wat jonger dan de neefjes.

Oom Dagobert:
Ha! Daar heb je het al! Twee titelloze Dagobert verhalen in hetzelfde nummer. Dit is dus een ANDER Dagobert verhaal dan het eerste. Wel opletten, he? ;)

Dagobert geeft een bibliotheekboek kado. Dat hij heeft geleend, voor de duidelijkheid. Dat is wel een goeie.

Mooi detail is dat twee neefjes geschokt kijken, maar de derde vindt het blijkbaar hilarisch!

Donald's huiskamer is niet consequent getekend, kijk maar naar de omgeving van zijn leunstoel.

Duckstad doet blijkbaar ook niet aan goedkope paperbacks, want dit is (alweer) een hardcover boek.

Donald Duck:
Een pastiche van De Wereld Draait Door! Gemiste kans om van Matthijs een geinige cartoonfiguur te maken, dit is een nogal generiek tv-type die niets van hem weg heeft. Blijkbaar is het programma ook verward met iets als RTL Boulevard, met een air van roddelbladenjournalistiek.

Donald valt in slaap en ineens gaat de telefoon. Dit wordt weer zo'n droom-fakeout...

Donald nodigt Jennifer Lopez... pardon, Loopneus uit op een date met Katrien. Het is dat dit duidelijk een droom is, anders zou dit een wel heel dom idee van Donald zijn.

En natuurlijk belt Katrien gelijk Guus als vervanging voor de late Donald. Ik zou het als Guus niet echt waarderen om voor backup-date door te gaan, en als Donald dat er uberhaupt een backup-date is... Zien jullie waarom deze relatie totaal niet werkt? Wie wil nou zo'n vriendin? Vooral zo'n agressieveling die je gelijk in elkaar slaat als je een uurtje te laat bent.

Donald mist perfecte comeback op Guus' pesterige opmerking over Donald als afwashulp. Donald had terug moeten schieten met een opmerking over Guus' status als reserve-vriendje.

Het verhaal leest blijkbaar mijn reviews, want zowaar, Jennifer zet Katrien eens goed op haar nummer, en ik ben het volledig met haar eens, Donald verdient veel beter.

En dan breekt er een catfight uit, en de jongens vinden het "entertainment". Zucht, daar gaan we weer met de seksistische stereotypen.

Wacht, einde? Dit was GEEN droom? Huh. Nou, als dit dan blijkbaar canon is, stel ik voor dat we Jennifer en Donald bij elkaar houden, en Katrien vergeten. :D

Mickey lost 't op:
Ik vind het hilarisch dat Joe denkt dat iemand zijn telefoonnummer GESTOLEN heeft. :D

Verwarrend genoeg zien we hier twee varianten van Mickey: Detective Mickey en Shirtless Mickey. Een beetje consistentie voor een one-pager, graag.

Joe probeert Minnie te verleiden. Joe overtreft zichzelf zowaar in brutale lulligheid door Minie uit te vragen waar Mickey bij zit! Ik ben verbaad dat Shirtless Mickey hem niet ter plekke op zijn snavel slaat. De oude Mickey zou dat beslist niet pikken in oudere cartoons, en zou Joe onmiddelijk een pak slaag gegeven hebben. Joe komt er licht vanaf. Overigens is Minnie eveneens schaamteloos bezig door gecharmeerd te zijn van Joe's flinterdunne, spotgoedkope advances. Is Minnie soms doof? Heeft ze niet gehoord wat Joe net vertelde? Kent ze hem soms niet meer? Wat voor vrouw laat zich door zo'n gladde rokkenjager zo makkelijk inpakken? Blijkbaar is dit eveneens de makkelijk versierbare, ontrouwe Minnie van vroeger.

"Weet jij waarom Mickey zo reageert?" Is dit serieus een raadsel voor jonge lezers? Wat moeten zij hierop antwoorden? Misschien is een betere vraag: "Weet jij waarom Mickey zo over zich heen laat lopen door zijn schaamteloze, vriendinpikkende pooier van een vriend?" Ik weet het niet! Vraag het aan Donald, die weet er alles van!

Achterkantje:
Waarom staat jaren zestig in apostrofes? Zo ongewoon is deze uitdrukking heus niet.

De strip kent ook het verschil niet tussen een gemaskerd en een gekostumeerd bal. Op een gemaskerd bal draag je alleen een masker, kostuums zijn voor de gekostumeerde versie. De verwarring is compleet op de poster, waarop een prinses en piraat beiden een domino-masker (zoals de Saaie Jongens) dragen.

De grap is wel leuk.
Avatar gebruiker
Redmess
Member
 
Berichten: 1143
Geregistreerd: za maart 17, 2007 9:06 pm
Woonplaats: Nederland

Re: DD 2017-43

Berichtdoor Redmess » di nov 14, 2017 3:13 am

En dan nu het bijgesloten feestnummer, exclusief voor abonnees (helaas, Ui).

De cover is niets bijzonders, een groepsshot dat op zoveel feestnummer covers had gepast zonder op te vallen. Er is niet eens een achtergrond. Een beetje een gemiste kans voor iets speciaals, zeker vanwege de unieke kans voor een pensioen-grapje.

In plaats van de brievenbus een korte geschiedenis van het weekblad, met niets dan lof, uiteraard.

Donald Duck:
Wederom geen titel voor het verhaal, wat voor zo'n speciaal jubileumverhaal wel had gemogen.

Deze keer maar een verhaal, dat de volle 42 binnenpagina's (sans enkele reclamepagina's) beslaat! Dit zouden ze vaker in het normale blad moeten doen.

Donald is blut, en er is zowaar een referentie aan dat maffe verhaal van een week eerder waar Donald zomaar ineens rijk werd. Hij heeft er blijkbaar loten van gekocht. Dat was heel dom, zegt Katrien. Tja, tegen de schrijvers kan je niet op als simpele eend.

Katrien is natuurlijk egoistisch boos op Donald, omdat hij haar op een swingend feestje, EN een tropische vakantie had horen te trakteren. Merk op dat het hierbij draait om Katrien's teleurstelling, en geen moment over hoe sneu dat voor Donald is. Mooie vriendin, weer eens.

Maar midden in de nacht komen Donald's familie, vrienden en Bolderbast (!?) opdraven om Donald een feest kado te geven. Want ZO hoort het op een jubileum! Donald's familie weet tenminste hoe het hoort. Merk op dat Katrien schittert door haar afwezigheid bij dit verrassingsfeestje, wat toch echt voor deze avond georganiseerd moet zijn geweest. Met andere woorden, Katrien is blijkbaar geheel niet betrokken geweest bij de organisatie van Donald's jubileum. Zelfs Guus is komen opdagen! Is dit een teken dat Donald's familie en vrienden Katrien misschien ook niet zien zitten? Als je Bolderbast bij het verrassingsjubileumfeestje betrekt, maar Donald's zogenaamde vriendin erbuiten laat, zend je toch wel een heel sterk signaal. Ik vind het schitterend! De Duck-familie is het zowaar met mij eens! Zelfs Guus! :D

(Ik weet overigens wel dat het verhaal zegt dat het BLAD 65 jaar bestaat, maar wat is het verschil? Het is overduidelijk dat het specifiek over Donald's jubileum gaat, anders zouden de andere personages net zo goed onderwerp van het jubileum moeten zijn)

De Blauwe Fee verschijnt (ja, die uit Pinocchio), een eerste indicatie dat dit een grote crossover gaat worden voor Nederlandse weekblad personages. Donald krijgt zes-en-een-halve wens, een voor elk decennium, een beetje arbitrair, maar goed.

Donald's eerste wens is dat hij wist wat hij moest wensen. Dit lijkt verspilling, maar is eigenlijk de meest intelligente wens onder de omstandigheden, zeker als je er zoveel hebt. Overigens vind ik dat dit als die halve wens zou moeten tellen, al was het maar omdat het zo'n mooie meta-wens is.

Natuurlijk wenst Donald meteen dat Katrien erbij is. Zucht. Dat kon natuurlijk niet lang duren. Al vraag je je af waarom hij haar niet gewoon even opbelt. Dit is zeker een verspilde wens!

... En Katrien probeert gelijk een wens te doen! Wat een egotripster! Zelfs de Blauwe Fee geeft haar een standje. Geen wonder dat niemand anders haar wil uitnodigen, ze eigent zich Donald's kado (alweer!) toe zodra ze binnenflitst. Wens haar maar gauw weer weg, Donald... Dat lijkt me lang niet zo'n slechte wens.

Zwarte Magica hoort het gefeest en mompelt dat ze haar ook wel eens uit hadden mogen nodigen, omdat ze dankzij haar altijd zulke spannende avonturen beleven. Ik ben het met haar eens, haar verhalen zijn vaak zeer goed.

Donald vraagt Bolderbast of alles naar wens gaat, die zonder aanleiding terugsneert dat het prima is zolang Donald hem maar met rust laat. Waarom hebben ze hem ook alweer uitgenodigd? Ik zie overigens geen andere buren van Donald op dit feestje. Als ruziezoeker Bolderbast een betere gast is dan al die andere buren, moet Donald wel in een vreselijke buurt wonen.

Dagobert herinnert Donald eraan dat hij de volgende dag munten moet poetsen voor het bezoek van een koning (Goudklompistan), en wenst prompt dat hij zelf koning was. En anders dan Aladdin krijgt Donald ook zijn eigen koninkrijk: Duckelonie. De neefjes zijn blijkbaar lakeien. Zouden ze geen prinsen moeten zijn? De Blauwe Fee doet de neefjes wel een beetje tekort. Maar ja, voor Pinocchio was ze eigenlijk ook nooit heel erg aardig, als je erover nadenkt. Ik vermoed dat de Blauwe Fee een beetje van de 'school of hard knocks' voor kinderen is. Geen lesje te traumatisch voor de Blauwe!

"Alles wat ik wens komt uit!" Ja Donald, dat is hoe wensen werken. Zeker als ze specifiek van een fee komen.

"Als koning weet je nooit wanneer je van de troon wordt gestoten!" Wat een antimonarchistisch pessimisme! En dat in een monarchie. Of moeten we geloven dat dit Duckstad in Amerika ligt? Het is nooit erg duidelijk. Donald's koninkrijk is duidelijk de middeleeuwse sprookjesvariant, waar duistere intriges nog aan de orde van de dag zijn. Wie maakt zich in een moderne Westerse monarchie nog zorgen om zoiets? En waarom zou iemand dat vandaag de dag nog willen! Ha!

Al Donald's vrienden en familie zijn in adel omgetoverd. Behalve de neefjes dus, die zoals ik zei in lakeien zijn veranderd. Ik had gelijk. De Blauwe Fee haat kinderen.

Oma is kokkin. De Blauwe Fee houdt duidelijk ook niet van haar...

Gijs Gans is de koninklijke voorproever. Jawel, die van het testen van mogelijk vergiftigd eten. En dit wordt expliciet genoemd! Griebelende grutjes, de Blauwe Fee wil Gijs dood! "Het lekkerste baantje van het land"... Laat iemand aan Gijs uitleggen wat een voorproever is, voor hij zichdzelf vergiftigd. En het is niet alsof jonge lezers dit niet door hebben, de neefjes zeggen expliciet dat Gijs de taart moet voorproeven voor het geval deze vergiftigd is. En dit alles voor een grap waar Gijs bijna de hele taart opeet.

Willie Wortel is de hofmagier, en Lampje is Kaarsje geworden (familie van Lumiere? Hij was immers jarenlang een candelabra, en hield nogal van de plummeaus...) Ik had dus gelijk dat dit een middeleeuws sprookjeskoninkrijk is. Overigens heeft Kaarsje Lampje's normale lichaam. Een gemiste kans voor een geniale grap over Lumiere, als je het mij vraagt! Ze hadden van Kaarsje een mini-Lumiere moeten maken!

Willie-ik bedoel Wilhelmus vindt een auto uit. Donald's auto, natuurlijk, maar dan met karrewielen en lantaarns in plaats van koplampen. De interne verbrandingsmotor ging blijkbaar nog wel, maar een rubberband was teveel gevraagd! Hij heeft ook een nummerbord, met nummer 000. Een goeie grap, maar WAAR staat dat nummerbord dan geregistreerd?

Donald herinnert zich blijkbaar niet wat een auto is, maar weet ook niet dat hij koning is. De implicatie is dat hij op het moment dus niets weet: hij kan zich zijn oude leven niet of nauwelijks herinneren, en weet nog niets van zijn nieuwe leven af. Maar hij weet nog wel dat hij wensen heeft gedaan, blijkbaar. Dit nogal selectieve geheugenverlies is inconsistent, verwarrend, en impliceert veel meer dan wat het verhaal bedoeld.

Wilhelmus weet wel wat benzine is, maar heeft het nog niet uitgevonden. Hoe ontwerp je uberhaupt een verbrandingsmotor als je nog niet eens een brandstof hebt om ermee te verbranden? Zo werkt dat toch echt niet. Volgens de neefjes is dit overigens normaal, dus dit is duidelijk de nutteloze-uitvindingen versie van Willie Wortel. Al zie ik niet in hoe een zelfreinigende zwaardschede een "nutteloze" uitvinding is. Dat lijkt me een zeer waardevolle uitvinding in het riddertijdperk. Of wordt bedoeld dat je je zwaard hoort schoon te vegen VOOR je het in de schede steekt? Dan is het nog steeds een geweldige uitvinding.

Donald wenst dat Willie iets nuttigs uitvindt. Telt dit nu als zijn vierde wens, of niet? Het is niet erg duidelijk. En wat is Wilhelmus nu, een magier of een uitvinder?

De burgers zijn de bewoners van het Grote Dierenbos (voornamelijk de Grote Boze Wolf en Broer Konijn personages). De Blauwe Fee houdt ook al niet van bosdieren. Donald wenst dat iedereen in vrede leeft. Is dit wens nummer vijf? Overigens is dit alweer een gemiste kans voor een briljante cameo: de figuren uit Disney's Robin Hood, die immers in deze periode thuishoren! Donald's wens komt blijkbaar uit, want de bosdieren sluiten inderdaad prompt vrede (vrije wil, wat is dat?). Daarmee worden in een klap de overgrote meerderheid van Wolf- en Broer Konijn verhalen overbodig! Goed werk Donald, je hebt een hele groep personages in klap hun schamele bestaansrecht in het blad ontnomen! :D Conflicten over wortels en biggen is immers het enige wat diens verhalen nog ten tafel brengen.

Dagobert is schatbewaarder. Ik had verwacht dat hij keizer zou zijn, specifiek, keizer over Donald's koningsschap. Dat zou pas een slimme grap geweest zijn voor dit middeleeuwse thema, waardoor Dagobert toch weer een trapje hoger komt te staan dan eeuwige underdog Donald. Dagobert leent hem zijn geluksdukaat, en ik weet nu al wat hierna gaat gebeuren... En waarom zou Dagobert zijn geluksdukaat uitlenen voor een verjaardag? Niet echt in character.

Nou, dat duurde ook niet lang voor Magica kwam opdagen. Ik zou wel verwacht hebben dat ze tot iets indrukwekkenders gepromoveerd zou zijn.

Katrien en Minnie combineren hun strik met een middeleeuws hoffelijk hoofddeksel, wat werkelijk geen gezicht is. Herkennen we deze personages soms niet zonder die maffe strikjes? Clarabella komt er heel wat beter vanaf. Katrien was wellicht wat minder duidelijk geweest, omdat ze een standaard eend is zonder die strik, maar dat had met kleur en haar naam ook wel duidelijk gemaakt kunnen worden. Maar Minnie is heus wel herkenbaar zonder strik als je haar een prinsesselijk hoofddeksel geeft. Er zijn immers maar twee muizen in heel Duckstad, en eentje draagt zelden een hoed.

Katrien geeft Donald zijn zeemanspak kado. Dat is wel weer een goede grap. Vooral omdat Donald het blijkbaar maar niks vindt! :D

Donald noemt Guus een kwistenbiebel. Dat is een nieuwe, en ik weet niet zeker wat ermee bedoeld wordt.

Donald kondigt aan dat hij een koningin wil, en Katrien vraagt wie dat dan wel zal worden. Wat nederig ineens! Of misschien schat zelfs Katrien haar kansen laag in. Maar ze wordt afgetroefd door Maleficent, die opmerkelijk klein is. Ze komt amper boven Mickey uit! En dit is de tovenares die oorspronkelijk zelfs boven de prins uittorent. Ze noemt Katrien een ordinaire snaterkop, en... ik geeft haar groot gelijk! :D

Ah, het is Magica in vermomming. Waarom ze de moeite doet zich te vermommen als een ANDERE heks, om haar vermomming prompt af te doen na haar binnenkomst, is mij een raadsel. Ik vermoed dat een schrijver Maleficent perse in het verhaal wilde hebben (komt die uberhaupt nog weleens in de Donald Duck?).

Zwarte Magica probeert met Donald te trouwen, niet door hem te dwingen maar... door hem te paaien. Met de belofte van ontbijt op bed, een bubbelbad, en ijs met slagroom. In DIE volgorde, welteverstaan. Met zo'n associatie-keten krijg ik het vermoeden dat Magica meer wil dan alleen een huwelijk. :D En Katrien belooft hetzelfde, EN MEER! Dit verhaal wordt met de minuut smeuiger...

Een Weekje...
Een intermezzo van "Een weekje... geleur aan de deur". De nieuwe stijl bevalt me wel, maar de letters zijn wel wat klein. De grappen zijn wel leuk, maar het is eigenlijk gewoon een lopend verhaal opgehakt in zeven strookjes. Dan had dit net zo goed een normaal verhaal kunnen zijn geweest. Het unieke van "Een weekje..." was nu juist dat het losse gags rond een thema waren, maar dit is gewoon een opgeknipt verhaaltje.

Donald Duck (vervolg):
Goed, terug naar ons hoofdverhaal. Magica is haar toverstaf vergeten. Maar als ze die nodig had, hoe kon ze dan van gedaante verwisselen? En sinds wanneer vertrouwt Magica exclusief op een toverstaf? Normaliter is ze meer van de poefbommen en spreuken ZONDER toverstaf. Nogal geforceerd dus, want Magica is anders nooit afhankelijk van een toverstaf. Wat ze dan ook meteen demonstreert door zichzelf in een raaf te veranderen. Dat maakt haar gebrek aan dreiging nog verwarrender, want dan zou ze immers ook anderen in dieren kunnen veranderen, zoals ze duidelijk wil doen.

Donald heeft nog maar anderhalve wens. Die wensen van eerder telden dus inderdaad. Die van Willie zou toch niet moeten tellen: Willie doet zijn werk toch wel, fee of geen fee. De Blauwe Fee kan het duidelijk allemaal niet veel schelen.

De Zware Jongens zijn OOK al bij Donald's koningswens betrokken? De Blauwe Fee is wel HEEL overijverig met die wens. Donald wenste dat HIJ koning was, niet dat Duckstad in een middeleeuws koninkrijk veranderde, inclusief de bewoners. En aangezien boeven daar blijkbaar ook bij horen, kun je je afvragen wat de Blauwe allemaal van plan is met die wens. Ze kwam ook echt uit het niets opdagen. Dit wordt toch geen Pinocchio-lesje?

Zwarte Magica belooft de Zware Jongens precies hetzelfde als ze Donald beloofde: elke dag ontbijt op bed, een geurig bubbelbad, en ijs met slagroom toe! Wat ik eerder zei was maar een grapje, echt waar, maar dit is wel wat al te flirterig! Waar gaat dit in hemelsnaam heen? Wat stelt Magica hier precies voor? Dat ze de Zware Jongens op ontbijt op bed en een romantisch bubbelbad gaat trakteren? Of ze het doet of niet doet er niet toe, de suggestie is al vreemd genoeg.

Magica probeert de Zware Jongens over te halen Katrien te ontvoeren door ze voor te stellen... hun vrouw te worden? Hun maitresse? Wat, precies? Dit verhaal roept veel, heel veel vragen op, en ik denk niet dat het bereid is deze te beantwoorden... En mensen vonden Goldie's blokhutscene te suggestief! Maar ja, ik heb in dit nummer ook al eens een verhaal gezien waarin de neefjes drie jonge meisjes als slaafjes kochten, aan kettingen nog wel, en een ander verhaal waarin Dagobert als straf Donald's huis schoonmaakt, gekleed in een french maid kostuum, dus misschien verrast dit me toch niet zo...

En wat is Magica's grotere motivatie hier? Waarom wil ze ineens met koning Donald trouwen? Ze wil een machtige heks worden, maar koningin?

Vrouwe Katrien moet naar huis, omdat de oppas van haar nichtjes naar huis moet. Maar waarom? Als ze van adel is, heeft ze toch immers een hofhouding die voor haar nichtjes kan zorgen in haar afwezigheid. Moeten we echt geloven dat ze zich in deze rol geen permanente oppas kan veroorloven? En, oppas? Adel huurt geen oppas in! Dat is het werk van een gouvernante, die in huis inwoont. Het verhaal aarzelt verder ook niet met dit soort details, dus het is duidelijk dat dit een narratieve smoes is om Katrien naar buiten te krijgen. Guus wil haar in elk geval wel vergezellen. Donald is mijn commentaar verder voor, en stuurt een lijfwacht met haar mee. Ziehier hoe voor Donald WEL een passend detail wordt toegevoegd: natuurlijk kan een koning een lijfwacht meesturen met een vertrekkende gast.

... De lijfwacht bestaat uit een persoon. Die prompt in een kikker wordt veranderd door Magica. Dus Guus is toch niet meegegaan.

Magica dreigt Katrien in een schele schelvis te veranderen, en de neefjes merken op dat met zo een vis getrouwd zijn ook geen pretje is, in contrast met Magica. Ik zou zeggen dat met Katrien trouwen uberhaupt geen pretje is, eend of vis, maar ja...

En Donald stemt in met het huwelijk! Maar Magica wil eerst het geluksdukaat hebben. Waarom niet daar meteen om gevraagd, in plaats van dit nogal onnodige geflirt en getrouw? En... Donald stemt ook hiermee in, en geeft haar de dukaat! De Blauwe Fee heeft Donald naast zijn geheugen blijkbaar ook zijn onverschrokken moed afgenomen, want Donald geeft zowaar toe aan alle eisen die Magica stelt.

En de ambtenaar die Magica en Donald's huwelijk voltrekt is... Bolderbast! :D

Magica wil op huwelijksreis naar de Vesuvius om de dukaat om te smelten. Goden, ze meent het nog ook, van dat huwelijk! Misschien heeft de Blauwe ook met haar persoonlijkheid geknoeid. Ik sluit het niet meer uit...

Het verhaal noemt Bolderbast een ambtenaar, maar hij draagt een Katholieke mijter, het traditionele hoofddeksel van bisschoppen en abten, dus het verhaal laat hier een steekje vallen. Dus Bolderbast is hier een bisschop! De Blauwe Fee houdt van Bolderbast, zoveel is wel duidelijk.

Donald staat op het punt met Magica te trouwen, wanneer de neefjes hen onderbreken met de boodschap dat Willie Katrien heeft gevonden met zijn nieuwe uitvinding: een laptop. Met internet. En Google (nou ja, een zoekmachine). Het is blijkbaar een toverdoos, wat ook zo'n beetje de enig mogelijke uitleg is voor deze belachelijke deus ex machina. Of is dat een Wortel ex machina?

De Zware Jongens wachten hoopvol op hun ontbijt op bed en bubbelbad als Magica eenmaal getrouwd is. Zoals ik al zei, smeuiger en smeuiger... Vraag me niet hoe de Zware Jongens zich deze... relatie voorstellen.

Donald wenst dat de Zware Jongens Katrien vrijlaten, wens nummer zes dus.

Magica jaagt Donald, Katrien, en de neefjes een ravijn in, waar Donald zijn halve wens gebruikt om (zoals wel verwacht) te wensen dat alles weer goed komt. En alle wensen worden ongedaan gemaakt. Dat was toch niet de wens die Donald gaf, maar goed. Vraag me niet hoe een HALVE wens werkt...

Katrien denkt dat de halve wens betekent dat alleen ZIJ gered is, en dat de anderen dood zijn! Wat duister! :D

De neefjes zeggen U tegen Katrien. Waarom? Veel te beleefd.

Katrien is de enige die zich het avontuur herinnert, vreemd genoeg. Ik snap deze logica niet. En de Blauwe Fee is natuurlijk nergens meer te bekennen, maar goed, ik had ook niet anders van haar verwacht.

Knappe Koppen:
Een puzzel op de laatste pagina waarbij een stervormige taart in vijf stukken moet worden gedeeld. Een leuk vervolgpuzzeltje: kun je zien hoe je de taart in vijf ruiten kan verdelen? En vijf pijlvormige stukken?

Achterkantje:
Donald bakt een taart, en bakt zijn petje erin. Niet erg geloofwaardig dat Donald in een halfuur een drielaagstaart bakt, compleet met toppings, en met maar tien minuten baktijd! Laat het de Magriet maar niet horen!

Er staat een prijs onderaan de achterkant, dus is dit nummer misschien toch te koop? Ui heeft geluk in dat geval!

Wel de moeite van het kopen waard, al was het maar om de hilariteit rondom Magica's avances met haar bubbelbaden!
Avatar gebruiker
Redmess
Member
 
Berichten: 1143
Geregistreerd: za maart 17, 2007 9:06 pm
Woonplaats: Nederland

Re: DD 2017-43

Berichtdoor Dagoduck » wo nov 15, 2017 6:58 am

Dat was de leukste recensie die ik ooit gelezen heb. :lol: :lol: :lol:
Liefhebber van geschiedenis en eendenzaken.
Avatar gebruiker
Dagoduck
Romeinenkenner
Member
 
Berichten: 470
Geregistreerd: di nov 17, 2015 7:34 pm
Woonplaats: Duckstad, Cornelis Prulstraat 6


Keer terug naar Donald Duck weekblad

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast