DD 2010-04

Berichtdoor Fuzzy » vr jan 22, 2010 2:04 pm

Hoi :)
Fuzzy
Member
 
Berichten: 82
Geregistreerd: do dec 10, 2009 2:30 pm

Berichtdoor Fuzzy » vr jan 22, 2010 2:18 pm

Eerste verhaal(Een klassieke Donald Bolderbast ruzie) is erg vermakelijk, wel kort das dan wel weer jammer.
Pinokkio als tweede vind ik nooit zo heel erg leuk.
Booswichten club als derde is erg leuk, jammer dat ik hem al kende. Wat een verschil in tekenstijl is dat zeg vergeleken met de huidige booswichten strips.
Dagobert duck verhaal is niet zo heel erg speciaal.
Mickey Mouse is ook niet echt mijn ding.
Donald Duck verhaal aan het eind is ook nogal gewoontjes.
En de achterkant grap is ook "gewoon".

Helaas niks gewonnen met al die extra geluksnummers.

Al met al een niet zo hele goeie Duck, maar 2 verhalen die leuk waren.
Hoi :)
Fuzzy
Member
 
Berichten: 82
Geregistreerd: do dec 10, 2009 2:30 pm

Berichtdoor Ridder ter Geit » vr jan 22, 2010 2:53 pm

Zo te zien is dat oude Broer Konijn verhaal geschreven door Thom Roep en getekend door Ed van Schuijlenberg. De twee Deense Donald Duck verhalen komen uit de reeks '12 Marco Rota posters', blijkbaar een uitgave waarbij Marco Rota bij elk verhaal een mooie poster heeft gemaakt.
Ridder ter Geit
Member
 
Berichten: 3835
Geregistreerd: ma jan 01, 2007 2:47 am

Berichtdoor Ridder ter Geit » vr jan 22, 2010 3:11 pm

Openingsverhaal: altijd leuk hoe kinderachtig Donald en Bolderbast helemaal doordraaien om elkaar een loer te draaien met sneeuwballen.
Pinokkio: wel een grappige benadering van zijn neus-groei-kwaliteiten.
Boze Wolf: aardige klassieker. Met een verstopte Mickey!
Oom Dagobert: enorm voorspelbaar. Laat toch iets zien van een heldere handelsgeest.
Mickey Mouse: Deense oude Mickey-detective-verhalen zijn vaak enorm slaapverwekkend.
Donald Duck: Leuk hoe hij vals probeert te spelen. De Donald Duck verhalen en de moppentrommel zijn duidelijk aangepast op de weersomstandigheden die Nederland teisterden.
Donald Duck achterkant: een beetje surrealistisch; ik vind het wel leuk.
Ridder ter Geit
Member
 
Berichten: 3835
Geregistreerd: ma jan 01, 2007 2:47 am

Berichtdoor Ridder ter Geit » vr jan 22, 2010 3:20 pm

Over de achterkanten: het is blijkbaar de Italiaan Carlo Gentina, bekend van vele pocketverhalen, die voor dit jaar de Nederlandse achterkanten heeft gemaakt.
Ridder ter Geit
Member
 
Berichten: 3835
Geregistreerd: ma jan 01, 2007 2:47 am

Berichtdoor kwok » vr jan 22, 2010 3:32 pm

Er zijn een paar opvallende dingen. Een katrien advertentie met de oude verkoop prijs 2.65 i.v.p. 2.70. Het ducky staat vol met deense verhalen i.v.p. Nederlandse.(op een paar na) laatste plaatje blz. 21 broer konijn zweeft. De verhaal code van dat verhaal is ook anders heeft iemand daar een verklaaring voor? Achter kantje die gieren staan op een tv dat kan niet want gieren zijn heel zwaar en tv zou dan stuk moeten gaan. Conclussie. Slechte duck van dit jaar.
kwok duikt weer op
kwok
Member
 
Berichten: 514
Geregistreerd: wo jul 08, 2009 2:32 pm

Berichtdoor Ridder ter Geit » vr jan 22, 2010 7:18 pm

Dat mag ook wel; de Katrien is maar gekopieerd!

Dat Broer Konijn verhaal is heel oud; in vroeger tijden stond achter de 'H' code nog letters die aangaven om welk figuur het verhaal ging.

Dat van die gieren komt niet zo precies; het is maar farce.
Ridder ter Geit
Member
 
Berichten: 3835
Geregistreerd: ma jan 01, 2007 2:47 am

Berichtdoor Dubbelduck » vr jan 22, 2010 8:43 pm

Brievenbusgrapje is flauw. Openingsverhaal gaat wel en de kerstman komt voor op het eerste plaatje van bladzijde vier van het verhaal. Pinokkio is wel leuk. Dan een te oud verhaal geschreven door Thom Roep. Waarom opeens een herdruk in het weekblad? Dit past beter een vakantie- of winterboek. Op Inducks is de titelheld overigens Broer Konijn, maar De grote boze wolf past inderdaad beter. Een klein positief puntje van deze herdruk. Het verhaal is op zich zelf wel grappig. Een oom Dagobert verhaal met wederom een strijd tussen Donald en Bolderbast. Het is wel leuk, maar één Donald-Bolderbast ruzie is wel genoeg voor één blad. Dan een oud Deens Mickey verhaaltje waar ik meestal wel van hou. Ook deze was wel leuk. Donald Duck verhaal gaat wel. Uiteraard weer geen prijs met de geluksnummers. Achterkant grapje is niet zo heel erg grappig.
Rule #16: If someone thinks they have the upper hand, break it.
Avatar gebruiker
Dubbelduck
Agent zonder angst
Member
 
Berichten: 2609
Geregistreerd: ma okt 19, 2009 2:27 pm

Berichtdoor Redmess » vr jan 22, 2010 11:59 pm

Zo heel zwaar is een gier anders niet hoor, maar zo'n 4 tot 7 kilo. Dat kan een dergelijke tv best wel aan.
Avatar gebruiker
Redmess
Member
 
Berichten: 1233
Geregistreerd: za maart 17, 2007 10:06 pm
Woonplaats: Nederland

Berichtdoor kwok » za jan 23, 2010 12:26 am

Het was een dunnetje en ik denk dat die omvalt naar achter. En degelijk dd is niet rijk.
kwok duikt weer op
kwok
Member
 
Berichten: 514
Geregistreerd: wo jul 08, 2009 2:32 pm

Berichtdoor Ridder ter Geit » za jan 23, 2010 9:21 am

Nee, het gaat hier om een 'dergelijke' tv, niet om een 'degelijke'. Dat niettegenstaande, mensen die niet zo rijk zijn hebben nog weleens oude tv's, uit de tijd dat men nog goede spullen maakte. Dus dat zou zijn tv des te degelijk moeten maken.
Ridder ter Geit
Member
 
Berichten: 3835
Geregistreerd: ma jan 01, 2007 2:47 am

Berichtdoor Ei » za jan 23, 2010 7:42 pm

Ridder ter Geit schreef:Zo te zien is dat oude Broer Konijn verhaal geschreven door Thom Roep en getekend door Ed van Schuijlenberg.

Verhaalcode: H 78br02
Titel: De dood van vos
Titelheld: Broer Konijn
Bladzijden: 7
Layout: 4 stroken per pagina
Tekst: Thom Roep
Schetsen: Ed van Schuijlenburg
Inkt: Jules Coenen
Datum van eerste publicatie: 18 mei 1979

http://coa.inducks.org/s.php?c=H+78br02

Nee maar, Oom Thom gaat nu zijn eigen verhalen herdrukken. Dit verhaal is al gepubliceerd in Donald Duck Weekblad 1979-20. Toen met Broer Konijn als titelheld, heden met De grote Boze Wolf.
Let op de verschillen in het tekenwerk. In de oude versie heeft de mond van Rein een extra lijn, in vergelijking met de nieuwe versie. (Gaat de redactie nu Ed van Schuijlenburg corrigeren?) Afgaande op een voorbeeld op Inducks, heeft de publicatie in Amerika (WDC 677) wel gewoon het oorspronkelijke tekenwerk:
Afbeelding
Vanwaar deze wijziging?
Let ook op het verschil van inkleuring in de oude en de nieuwe versie. Ei vindt dat met de oude inkleuring het tekenwerk beter naar voren komt. De nieuwe inkleuring oogt flets. Er is weinig contrast. Het tekenwerk lijkt weg te vallen. In de oude inkleuring zijn de bladeren van de bomen meestal donkerder dan in de nieuwe. Daardoor lijkt het bos meer bos, in de oude versie. Ei vindt de op Inducks (en hierboven) getoonde Amerikaanse inkleuring wel goed gedaan. Dus het ligt niet aan het gebruik van een computer.
Ook de lettering is verschillend. De oude lettering heeft soms een versierde beginletter. En de open lettering van de geluidseffecten in de oude versie is zwart gemaakt in de nieuwe versie.
En de dialoog is drastisch anders. In plaatje 3.1 van de oude versie zegt Rein: "WRAAK!" Nu zegt hij: "Dit ook! Lachen!" In de nieuwe versie is de dialoog afgezwakt. Het taalgebruik is minder rijk. Midas zegt in de oude versie "het was niet kwaad bedoeld". Dat is nu "Het was maar een grapje!" Het "mores leren" in plaatje 3.2 is veranderd in "verdiende loon".

Kijk en vergelijk zelf. Ei ziet aan de nieuwe versie hoe Donald Duck Weekblad heden is ingestort in vergelijking met 1979. Een mager verhaal als deze, oogt in 1979 als een hele prestatie.

Wat is de zin van deze herdruk? Had Oom Thom weer een narcistische bui? Ach, Donald Duck Weekblad is toch zijn eigen huis-, tuin- en keukenblaadje. Dat is met deze actie ten overvloede bewezen.

Plaatje 7.4 toont een mes, een bijl en een kruis van botten. Zou een scenarist van tegenwoordig dat mogen wagen? Ei denkt van niet.

Hoe dan ook, we hebben hier dus een verhaal van de (hahahaha!) grote meester himself. Een maaksel van iemand die andermans verhalen keurt. Iemand die sinds 1984 hoofdredacteur is.
Laten wij lezers het verhaal nu keuren, alsof wij hoofdredacteur zijn. Hier is Ei's oordeel:
Het verhaal heeft weinig inhoud. Het plot is uitgesmeerd over maar liefst 7 pagina's. Dat zou Frank Jonker eens moeten wagen. Wedden dat hij ditzelfde verhaal afgekeurd retour had gekregen? Met een verzoek het in te korten tot 4 pagina's?
Het idee van een sterfbed vindt Ei goed gevonden. Maar er gebeurt bitter weinig mee in het verhaal. Na een lange aanloop van maar liefst 6 pagina's is dat sterfbed maar in één plaatje (7.1) te zien. Een laken over een lichaam. Daarna volgt meteen een standaard-aanval en een flauw wegren-einde.
De timing van het verhaal is slecht. De bosbewoners snotteren voordat zij, en de lezers, Rein hebben gezien. Het was beter geweest om halverwege het verhaal te tonen hoe Rein zogenaamd ligt te lijden in bed. Bijvoorbeeld een paar bewoners die door een raampje gluren. Dan was wel duidelijk overgekomen waarom de bewoners veel verdriet om Rein hebben. En dan was hun woede overtuigend geweest.
Oom Thom laat veel kansen liggen. Wat een slechte motivatie in plaatje 7.6, bijvoorbeeld. Rein beweert dat Midas hem gedwongen heeft. Huh? Je kunt het plaatje zo wegknippen en je mist niets.

Je zou van een scenario van Thom Roep toch minstens verwachten dat hij het schoolvoorbeeld van een krachtig scenario aflevert. Daar is dit verhaal echter te zwak voor. Een scenarist als Frank Jonker kan het veel beter.
Ongelofelijk dat de maker van zo'n zwak uitgewerkt scenario, inmiddels als hoofdredacteur andermans scenario's mag afkeuren. Terwijl hij vanaf die positie een door hemzelf gemaakt, langdradig maaksel mag herdrukken!

Als dit verhaal het schoolvoorbeeld is van een goed uitgewerkt verhaal, verklaart dat voor Ei een heleboel over de huidige toestand van Donald Duck Weekblad.
Ei
Member
 
Berichten: 1826
Geregistreerd: zo dec 31, 2006 6:55 pm

Berichtdoor Appie Aap » za jan 23, 2010 8:19 pm

Met een mooie voorkant en een leuke brievenbus begint deze Donald Duck goed. Het openingsverhaal is dan een stuk minder. Een oorlog tussen Donald en Bolderbast is wel leuk, maar ik vind het een nogal vreemd verhaal (sneeuwdansen doen, de Kerstman opbellen in het nieuwe jaar, even met een helikopter vliegen naar een ijskoud gebied waarbij Bolderbast al die tijd eraan kan blijven hangen). Het eind sluit ook niet goed aan op het begin.
De strip van Pinokkio is niet grappig. Ook de strip erna van Midas Wolf is te lang. Ook vind het verhaal soms wel erg wreed (Rein die Midas te lijf gaat met een geweer en inderdaad dat denkwolkje van Bruin Beer).
Daarna volgt een erg leuke en goed getekende Oom Dagobert strip. Ik moest erg lachen om hoe één golfballetje een heuse oorlog in de buurt kan veroorzaken. :D
Mickey heeft daarna een te saai en te standaard verhaal.
Vicar is een tijd niet meer in het blad geweest, dus doen we hem er dit keer gelijk maar tweemaal in. En ook de laatste strip is minder, inclusief het wegren-einde.
Ook ik heb geen prijs gewonnen met de geluksnummers. Als troost dan een erg grappige achterkant strip (vooral vanwege Dagobert en zijn opmerking op het laatste plaatje) :)
Avatar gebruiker
Appie Aap
Liefhebber
Member
 
Berichten: 1069
Geregistreerd: zo nov 22, 2009 1:15 am
Woonplaats: Duckstad

Berichtdoor Rubberduck » za jan 23, 2010 8:46 pm

Als ik de inkleuring van de Amerikaanse versie met de nieuwe Nederlandse versie vergelijk, snap ik niet dat de inkleuring in Nederland überhaupt is aangepast. De Amerikaanse inkleuring, hoewel weliswaar met de computer, oogt veel rijker; kent meer tinten; laat de tekeningen beter tot hun recht komen. (Leuk detail: de Amerikanen gebruiken de kleuren die de figuren ook hebben in hun film Song of the South.) De nieuwe Nederlandse inkleuring is inderdaad vlak; veel te fel. Ik heb dit verhaal eerder gelezen in dat nummer uit '79. Inderdaad vond ik het zwak. Ik vond ook dat Rein eerder moest worden getoond en dat de impact van de huilende bosdieren dan groter was geweest. Het tekenwerk vind ik wel mooi.
Oooh, mama! Can this really be the end?
To be stuck inside of Mobile with the Memphis blues again!
Rubberduck
Member
 
Berichten: 1098
Geregistreerd: vr nov 13, 2009 4:34 pm

Berichtdoor Rubberduck » za jan 23, 2010 8:48 pm

Appie Aap schreef:Vicar is een tijd niet meer in het blad geweest, dus doen we hem er dit keer gelijk maar tweemaal in. En ook de laatste strip is minder, inclusief het wegren-einde.

Vicar staat er echt maar één keer in. Millet staat er twee keer in.
Oooh, mama! Can this really be the end?
To be stuck inside of Mobile with the Memphis blues again!
Rubberduck
Member
 
Berichten: 1098
Geregistreerd: vr nov 13, 2009 4:34 pm

Volgende

Keer terug naar Donald Duck weekblad

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 7 gasten