Donald Duck Extra 09-2010

Berichtdoor Rubberduck » ma aug 16, 2010 2:44 am

Ik vond dit een beetje een wisselvallig nummer. Het begon heel leuk met een origineel verhaal van César Ferioli. Donald droomt dat hij een superheld is. Dat het een droom is, is meteen vanaf bladzijde 3 duidelijk (zie de vorm van de kaders) en dat vond ik eerst jammer, maar later bleek het niet te gaan om een échte heldendroom. Donald droomt namelijk dat alles mis gaat als hij een superheld is. Dat vond ik grappig, want blijkbaar gaat zélfs alles mis als het alleen maar een droom van Donald is!

Het tweede verhaal van Daan Jippes (4 blz.) vond ik een beetje onzinnig, en ook hier gaat het over een droom, dus dat is wat teveel van het goede in één nummer. Het Zware Jongens-verhaal is wederom te lang voor deze personages en ook nog te 'pocket-achtig' getekend. Maar het basisidee is wel leuk: de Zware Jongens willen een collega-dief helpen ontsnappen uit de zwaarst bewaakte gevangenis, nadat ze hem er zelf per ongeluk hebben doen belanden. Wel vind ik het idee dat de criminelen ontzettend verwend worden in de luxueuze gevangenis erg ongelukkig, vooral in het huidige politieke klimaat...
Oooh, mama! Can this really be the end?
To be stuck inside of Mobile with the Memphis blues again!
Rubberduck
Member
 
Berichten: 1098
Geregistreerd: vr nov 13, 2009 4:34 pm

Berichtdoor Dubbelduck » ma aug 16, 2010 10:15 am

Rule #16: If someone thinks they have the upper hand, break it.
Avatar gebruiker
Dubbelduck
Agent zonder angst
Member
 
Berichten: 2609
Geregistreerd: ma okt 19, 2009 2:27 pm

Berichtdoor DD » ma aug 16, 2010 11:34 am

De verhalen kloppen.

Ik vond ook dat de eerste twee verhalen niet in één uitgave thuishoren aangezien in beide wordt gedroomd. Verder vond ik het echt jammer dat het derde verhaal, wat meestal een Duckverhaal is, zo een lange ZJ was. Ik was steeds aan het lezen met de gedachte dat het zo afloopt en nog een Duck komt om het af te ronden. Maar het duurde zo lang dat ik alvast naar het einde keek en zag dat het de ZJ was. Het verhaal zelf was trouwens wel grappig.
Vader van 'n schattige, kleine Duck.
Avatar gebruiker
DD
Verzamelaar zonder grenzen
Member
 
Berichten: 2849
Geregistreerd: wo feb 27, 2008 1:36 am

Berichtdoor Daniel73 » ma aug 16, 2010 4:36 pm

Rubberduck schreef:Het tweede verhaal van Daan Jippes (4 blz.) vond ik een beetje onzinnig, en ook hier gaat het over een droom, dus dat is wat teveel van het goede in één nummer.

Beetje onzinnig? Het verhaal is volslagen kolder. Ook als Dagobert wakker is.

[SPOILER]
- Dagobert hoort dat de stad failliet is en zijn geld niets meer waard is. Dat neemt hij bijzonder licht op. Hij kijkt een paar plaatjes moeilijk en gaat dan wandelen en kanoën! Dat is raar. In plaatje 3.3 blijkt het te gaan om een droom. Laat het daar dan maar aan liggen, dat Dagobert zo suf reageert.
- Laat het aan de droom liggen, dat de werknemer in plaatje 1.4 baalt dat ook hij al zijn geld kwijt is, ook al is alles nu gratis. Laat het aan de droom liggen, dat in plaatje 2.5 het loket wel bemand is. De droom als remedie tegen plotgaten en zwakheden, hoe handig.
- In plaatje 1.4 denkt Dagobert: "Wat heeft het voor zin om in geld te zwemmen dat niks meer waard is?" Maar ik betwijfel of dit past bij Barks. Was Barks's Dagobert niet dol op het geld zélf, ongeacht de waarde?
- Aan het einde van het verhaal geeft de wakkere Dagobert zomaar geld weg. Ja, u leest het goed. In plaatje 4.5 denkt hij: "Dat besteden ze bij MIJN bedrijven, waardoor de aandelen STIJGEN! En uiteindelijk komt al het geld bij MIJ terecht!" Als dat zo is, waarom is Dagobert doorgaans gierig? Waarom geeft Dagobert dan zelden iets weg? En waar is de concurrentie gebleven?
Jippes gooit het personage Dagobert volledig onderuit. Jippes lijkt het Barks-verhaal over de geldgraanschuur maar half begrepen te hebben. (WDC 126)
- Dagobert geeft geld weg omdat hij volgens plaatje 4.3 ineens net zo bang is voor "een zinkende kano als voor instortende aandelen..." Dagobert, die volgens plaatje 2.5 de rivier de Klondike afvoer met zijn kano. Is hij nu ineens bang voor kanoën op stil water? Ga me niet vertellen dat zijn angst door de droom is veroorzaakt, want de bijna-verdrinking (3.2) maakt met 1 plaatje amper een traumatische indruk.
[/SPOILER]

Echt een verhaal waar ik sjacherijnig van word. Ik denk me even te ontspannen met een Duckverhaal, maar voel me vooral getriggerd om te berichten over fouten. Zoals me ook gebeurde met Donald Duck Weekblad, toen ik er nog lid van was. Ik zit dus te betalen om mezelf te kwellen met rommel.
Denkt zo'n Jippes nu dat iedereen achterlijk is, of is hij zelf niet helemaal helder meer? En wat denken de Deense en Nederlandse redacties? Dat niemand zulke fouten ziet? Of zijn ze zelf blind? (Of ben ik soms de enige van 16 miljoen Nederlanders die zulke fouten ziet?)
Daniel73
Member
 
Berichten: 922
Geregistreerd: zo dec 31, 2006 12:26 am
Woonplaats: Nederland

Berichtdoor Rubberduck » di aug 17, 2010 2:08 am

Daniël, ik denk inderdaad dat het gros van de lezers verhalen niet 'ontleedt' op de manier zoals wij, trouwe fans, dat doen. En vergeet niet dat er ook 'vroegah' héél veel onlogische en onjuiste Duck-verhalen zijn gemaakt. Alleen zijn we die vergeten ten faveure van de goede...
Oooh, mama! Can this really be the end?
To be stuck inside of Mobile with the Memphis blues again!
Rubberduck
Member
 
Berichten: 1098
Geregistreerd: vr nov 13, 2009 4:34 pm

Berichtdoor Daniel73 » di aug 17, 2010 7:47 pm

Rubberduck schreef:Daniël, ik denk inderdaad dat het gros van de lezers verhalen niet 'ontleedt' op de manier zoals wij, trouwe fans, dat doen.

Dit vind ik geen kwestie van ontleden, maar van lézen. Het verhaal gaat inhoudelijk nergens over. Ik vind het mooi uitgetekende pulp. Het stort al in voordat het ontleden wordt.
Ik wil grootheid Jippes weleens zien beweren dat hij met deze onzin een goed verhaal afgeleverd denkt te hebben.

[SPOILER]
Nog wat kritiek. Aan het einde geeft Dagobert de mensen geld zodat ze dit ergens gaan besteden. Anders zouden ze met hun kano's tegen hem aan kunnen botsen. Blijkbaar komt niemand op het idee om een kano wat langer te huren van dat geld. En doordat vrijwel iedereen wegrent, zijn er bijna geen mensen om Dagobert te redden als zijn kano omslaat. In plaats van veel geld weg te geven, had Dagobert een stevige kano kunnen laten maken.
[/SPOILER]

Rubberduck schreef:En vergeet niet dat er ook 'vroegah' héél veel onlogische en onjuiste Duck-verhalen zijn gemaakt. Alleen zijn we die vergeten ten faveure van de goede...

Wat een troost is dat, als mensen beweren dat het leven overal een ramp is: "Mijn huis is weggespoeld. Maar geen nood, iedereens huis is weggespoeld!" :)
Auteurs zoals Carl Barks en Daan Jippes werden gezien als grootheden die het verschil maakten. Of bedoel je dat Jippes ook vroeger, in de "gouden jaren", zulke bagger maakte?
Daniel73
Member
 
Berichten: 922
Geregistreerd: zo dec 31, 2006 12:26 am
Woonplaats: Nederland

Berichtdoor Appie Aap » di aug 17, 2010 9:16 pm

Het eerste verhaal vind ik qua plot aan de ene kant wel leuk. De droom op zich is wel vermakelijk en aardig verteld. Maar het verhaal eromheen is knap waardeloos. Donald wordt geraakt door een boksbal. Het ligt er dan wel héél dik bovenop dat hij gaat dromen, zeker als hij daarna gelijk al met Willie gaat praten en de kaders wolkachtig worden. De schrijver wil dus extra duidelijk maken dat het een droom is. Waarom? De droom zelf heeft zo totaal geen waarde, vooral omdat het einde extreem standaard is dat na elke droom geplaatst had kunnen worden. De opbouw van het verhaal hebben we sowieso al zo gigantisch vaak gezien, dat het bijna lijkt of er een amateur aan het werk is.
De tekeningen waren wel aardig. De vormen zijn meestal wel goed en er zit voldoende detail in. De extreem dunne lijnen zullen er echter niet voor zorgen dat ik fan Cèsar Ferioli Pelaez wordt.

Daniel73 schreef:Aan het einde van het verhaal geeft de wakkere Dagobert zomaar geld weg. Ja, u leest het goed. In plaatje 4.5 denkt hij: "Dat besteden ze bij MIJN bedrijven, waardoor de aandelen STIJGEN! En uiteindelijk komt al het geld bij MIJ terecht!" Als dat zo is, waarom is Dagobert doorgaans gierig? Waarom geeft Dagobert dan zelden iets weg? En waar is de concurrentie gebleven?

Dit vond ik ook al heel raar. Jippes draait met zo'n verhaalwending óf zijn eigen verhaal óf alle verhalen die er over Dagobert geschreven zijn de nek om. Dagobert brengt het alsof het hem niets gaat kosten, terwijl hij zijn producten wel opnieuw moet inkopen. Het lijkt er dus op dat Jippes niet goed heeft nagedacht. :P

Daniel73 schreef:Ik vind het mooi uitgetekende pulp.

Mooi uitgetekend? Ja, sommige plaatjes zien er mooi uit, maar er zijn er ook genoeg aan te wijzen waarbij naar mijn idee de vormen echt verkeerd zijn (bijv. hoofd van Dagobert), de composities niet in orde zijn en van het perspectief totaal niets klopt.

Het laatste verhaal vind ik wel leuk. Er zitten genoeg grappige momenten in en ook het tekenwerk is wel aardig. Voor mij springen de gezichtsuitdrukkingen eruit. Dat het verhaal te lang was, vind ik deze keer niet erg. :)

Rubberduck schreef:Wel vind ik het idee dat de criminelen ontzettend verwend worden in de luxueuze gevangenis erg ongelukkig, vooral in het huidige politieke klimaat...

Wat is er erg aan deze maatschappijkritische passage (als het zo bedoeld is)? Het brengt wat onder de aandacht en geeft de strip ook nog eens wat diepgang.
Avatar gebruiker
Appie Aap
Liefhebber
Member
 
Berichten: 1069
Geregistreerd: zo nov 22, 2009 1:15 am
Woonplaats: Duckstad

Berichtdoor Dubbelduck » wo aug 18, 2010 10:25 am

In de volgende extra krijgen we weer een verhaal van Midthun, namelijk Cake Or Bake.
Laatst bijgewerkt door Dubbelduck op wo aug 18, 2010 11:43 am, in totaal 1 keer bewerkt.
Rule #16: If someone thinks they have the upper hand, break it.
Avatar gebruiker
Dubbelduck
Agent zonder angst
Member
 
Berichten: 2609
Geregistreerd: ma okt 19, 2009 2:27 pm

Berichtdoor Rubberduck » wo aug 18, 2010 5:42 pm

Appie Aap schreef:
Rubberduck schreef:Wel vind ik het idee dat de criminelen ontzettend verwend worden in de luxueuze gevangenis erg ongelukkig, vooral in het huidige politieke klimaat...

Wat is er erg aan deze maatschappijkritische passage (als het zo bedoeld is)? Het brengt wat onder de aandacht en geeft de strip ook nog eens wat diepgang.

Omdat het een ongefundeerd, niet-kloppend clichébeeld is dat gevangenen vertroeteld worden en gevangenissen 'hotels' zijn. Na het lezen van dit soort verhaaltjes snap ik waarom Geert Wilders fan is van de Donald Duck: zijn bezopen maatschappijvisie wordt erdoor bekrachtigd.
Oooh, mama! Can this really be the end?
To be stuck inside of Mobile with the Memphis blues again!
Rubberduck
Member
 
Berichten: 1098
Geregistreerd: vr nov 13, 2009 4:34 pm

Berichtdoor Appie Aap » wo aug 18, 2010 5:59 pm

Rubberduck schreef:Omdat het een ongefundeerd, niet-kloppend clichébeeld is dat gevangenen vertroeteld worden en gevangenissen 'hotels' zijn. Na het lezen van dit soort verhaaltjes snap ik waarom Geert Wilders fan is van de Donald Duck: zijn bezopen maatschappijvisie wordt erdoor bekrachtigd.

Natuurlijk is het in dit verhaal dan zwaar overdreven, maar je mag als schrijver wel vraagtekens plaatsen bij de manier waarop men met gevangen criminelen omgaat, ook in een stripverhaal over Donald Duck (hier: Zware Jongens) wat mij betreft.
Avatar gebruiker
Appie Aap
Liefhebber
Member
 
Berichten: 1069
Geregistreerd: zo nov 22, 2009 1:15 am
Woonplaats: Duckstad

Berichtdoor Daniel73 » wo aug 18, 2010 7:27 pm

Appie Aap schreef:Natuurlijk is het in dit verhaal dan zwaar overdreven, maar je mag als schrijver wel vraagtekens plaatsen bij de manier waarop men met gevangen criminelen omgaat, ook in een stripverhaal over Donald Duck (hier: Zware Jongens) wat mij betreft.

Maar Donald Duck doet toch niet aan politiek? Zwalk, zwalk, zwalk.

Overigens toont Barks in 'House of Haunts' (US 63) een gevangenis waarin de Zware Jongens door heropvoedig (resocialisatie) slimmere criminelen worden. En dan gaat het nog om een afgezwakte versie.
When Barks submitted a synopsis for this story, which showed the Beagle Boys learning new crime techniques in prison school, Barks received a worried letter (dated 9 July 1965) from Chase Craig, his editor. "Your story synopsis sounds fine! The only thing that did not sound so good to me was your reference to the Beagle Boys learning all kinds of new crime tricks while attending Prison School. The idea of teaching crime in prison does not sound very well for our law-enforcing friends. You no doubt have something else in mind here, but the way I read it, it would put our prisons in a rather bad light. Why not just have the Boys going to Crook School somewhere and Scrooge gets word that they're about to graduate, etc."

In Barks' published version the Beagle Boys attend the "Studious Hours" prison school and instead of being educated by other crooks, learn honest, high-tech trades from the warden. Barks was thus able to get the prison system off the hook by showing that only after being released did the Beagle Boys use their new expertise for crime. However, he was still able to gently satirize the penal system by poking fun at the futility of repeated attempts to reform the incorrigible Beagles when they were resentenced. "I sentence you to be re-re-...re-habilitated again!" says the judge, exhausted at the mere mention of the endless effort.

bron: http://www.seriesam.com/barks/detc_ccus_us0063-02.html
Daniel73
Member
 
Berichten: 922
Geregistreerd: zo dec 31, 2006 12:26 am
Woonplaats: Nederland

Berichtdoor Appie Aap » zo aug 22, 2010 7:12 pm

Ik heb me trouwens heel erg vermaakt met Kwik, Kwek en Kwaks Kwaakpagina. Daarin staan allerlei bizarre wetten uit Amerika. En die zijn dan ook echt héél bizar. In de volgende Donald Duck Extra komen er nog meer! :D
Avatar gebruiker
Appie Aap
Liefhebber
Member
 
Berichten: 1069
Geregistreerd: zo nov 22, 2009 1:15 am
Woonplaats: Duckstad


Keer terug naar Donald Duck Extra

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten

cron