Racisme in Disney-films?

Berichtdoor Rubberduck » do apr 28, 2011 3:16 am

@ Bruno Kopsky: zelfs al zat die onderlaag in de originele Mowgli-verhalen van Kipling, dan nog zal dat voor de Disney-film weinig impact hebben gehad. Walt Disney vond de boek-getrouwe versie van scenarist Bill Peet veel te donker en droeg zijn medewerkers op het boek absoluut niét te lezen, of, indien al gelezen, meteen weer te vergeten. De film is in feite een geheel origineel verhaal. Alleen de namen van de personages zijn nog intact.
Oooh, mama! Can this really be the end?
To be stuck inside of Mobile with the Memphis blues again!
Rubberduck
Member
 
Berichten: 1098
Geregistreerd: vr nov 13, 2009 4:34 pm

Berichtdoor Bruno » do apr 28, 2011 3:28 am

Waardoor dit argument inderdaad automatisch vervalt:
Still, considering the author of the The Jungle Book also thought up "the white man's burden", we don't think it's too much of a stretch.

Waardoor wij kunnen concluderen dat we niet alles uit dat artikel zomaar moeten aannemen.
Bruno
Member
 
Berichten: 1215
Geregistreerd: wo sep 29, 2010 5:52 am

Berichtdoor Ui » do apr 28, 2011 4:43 pm

Rubberduck schreef:Aan de ene kant zijn het inderdaad karikaturen, aan de andere kant speelt de film zich af in de wereld van de kinderfantasie, en ik denk dat het beeld van de indianen overeenkomt met het beeld dat kinderen hebben wanneer ze cowboytje-en-indiaantje spelen. Juist doordát ze karikaturaal zijn getekend en al de andere personeges (te) realistisch, is het duidelijk dat het niet gemeen bedoeld is.

Zo'n karikatuur kan wel gemeen bedoeld zijn.
Ui vond van de gegeven voorbeelden, de westers ogende, goede Aladdin en de oosterse, slechte Jafar stuitend. Waarom moet de held van het verhaal westers ogen, zelfs al gaat het om een oosters land? (snik)
Na zonneschijn komt regen.
Avatar gebruiker
Ui
emotioneel wezen
Member
 
Berichten: 4411
Geregistreerd: vr sep 04, 2009 7:13 pm

Berichtdoor McDuck Menu » do apr 28, 2011 5:00 pm

Ik vind Aladdin ander behoorlijk Oosters lijken.
Mijn portfolio: http://timartz.com
Avatar gebruiker
McDuck Menu
Tekent eenden
Member
 
Berichten: 1304
Geregistreerd: di jan 02, 2007 10:11 pm
Woonplaats: Nijmegen

Berichtdoor Michiel Q » do apr 28, 2011 9:54 pm

Bruno Kopsky schreef:King Louie is ingesproken door Louis Prima (de enige echte King of Swing!) en dat is niet een African-American, maar een Italian-American.

In first instance, they wanted to give Louis Armstrong that role, but letting a Afro-American voice a ape could cause troubles because people could see it as racism, so they gave the role to Louis Prima.

Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/King_Louie

Rubberduck schreef:Zelfs al zat die onderlaag in de originele Mowgli-verhalen van Kipling, dan nog zal dat voor de Disney-film weinig impact hebben gehad. [...] De film is in feite een geheel origineel verhaal.

Zo zwart-wit is het nu ook weer niet. In het boek zijn de apen anarchistische, ijdele naäpers. Ze erkennen geen gezag en vinden zichzelf de beste. Bij déze apen is een leider (zoals bij de wolven) juist ondenkbaar. Koning Lowietje komt dus inderdaad niet in het boek voor, maar afgezien daarvan komt zijn karakter nauw overeen met dat van de apen in het boek. De aap is ijdel genoeg om te geloven dat hij voor een mens kan doorgaan.

Blijft de vraag of we Kipling's "White Man's Burden" in het boek en in de film kunnen terugvinden. Beschaving is ontegenzeggelijk een thema in het boek. Mowgli groeit op buiten de (Indische) mensenmaatschappij, maar hij leert normen en waarden ("De Wet van de Jungle") van de wolven, Baloe, Bagheera en Kaa. De Bandar-Log (apen) vormen een contrast, want zij gehoorzamen niet aan wetten en regels. Uiteindelijk keert Mowgli terug naar de mensenmaatschappij, maar de jungle blijft trekken. Er is in het boek geen sprake van dat de overige dieren de plicht hebben om de apen op te voeden. Ook komt de Britse overheersing niet aan de orde.

In Hindi, Bandar means 'monkey' and log means 'people'. The Bandar-log feature most prominently in the story "Kaa's Hunting", where their scatterbrained anarchy causes them to be treated as pariahs by the rest of the jungle. Their foolish and chattering ways are illustrated by their slogan: We are great. We are free. We are wonderful. We are the most wonderful people in all the jungle! We all say so, and so it must be true. Bandar-log communicate almost entirely through the repetition of other animals' speech.

It is stated repeatedly in the Kipling story that the Bandar-log "have no king;" however, the Disney film version gave them one: King Louie. He is an orangutan, a species non-existent in India.

Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Bandar_log#Bandar_log

Kipling's karakterisatie van de apen wordt genadeloos omvergehaald in het eerste boek over Professor Zegellak. "Apen doen niet aan politiek," doceert de professor. Blijken de apen juist ellenlange vergaderingen te houden om tot een besluit te komen. :lol:
*) Hypercritical Inquiring Seeker into Tales of Old and Rumors of Yore, as well as Noser-outer of Unprovable Tommyrot!
Avatar gebruiker
Michiel Q
Great H.I.S.T.O.R.Y.N.U.T.*
Member
 
Berichten: 767
Geregistreerd: vr apr 15, 2011 3:37 pm

Berichtdoor Michiel Q » do apr 28, 2011 10:25 pm

Wikipedia schreef:In first instance, they wanted to give Louis Armstrong that role, but letting a Afro-American voice a ape could cause troubles because people could see it as racism, so they gave the role to Louis Prima.

Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/King_Louie

Bij nader inzien vertrouw ik deze tekst voor geen meter, want er staat geen bronvermelding bij. Bovendien staat de zin niet op een logische plek in het artikel, komt het artikel er niet meer op terug en bevat de zin twee schrijffouten ("a" i.p.v. "an" voor woorden met een A). Het lijkt meer op een toevoeging door één of andere grapjas, naar aanleiding van bovenvermelde Top Tien van racistische Disney-scènes. Of kent iemand soms een betrouwbare bron die dit gegeven bevestigt?
*) Hypercritical Inquiring Seeker into Tales of Old and Rumors of Yore, as well as Noser-outer of Unprovable Tommyrot!
Avatar gebruiker
Michiel Q
Great H.I.S.T.O.R.Y.N.U.T.*
Member
 
Berichten: 767
Geregistreerd: vr apr 15, 2011 3:37 pm

Berichtdoor Bruno » do apr 28, 2011 10:53 pm

Ik niet, maar dat is wel HEEL grappig. Want ik dacht namelijk wel (totaal niet door die Wikipedia): als Louis Prima het niet zou hebben gedaan, dan zou Louis Armstrong uitermate geschikt zijn! Maar dat zou dan weer ongepast zijn. Louis Prima en Louis Armstrong hebben erg veel gemeenschappelijk: hun karakteristieke stem, dat ze hele goeie trompettisten zijn en dat ze dezelfde liedjes zingen.
Bruno
Member
 
Berichten: 1215
Geregistreerd: wo sep 29, 2010 5:52 am

Berichtdoor Michiel Q » do apr 28, 2011 11:19 pm

Ik heb toch een bron gevonden! Een interview met Richard Sherman (van de Sherman Brothers), afkomstig van een Disney DVD. Helaas is het een Nederlandse transcriptie. Wie weet of de Engelse tekst ergens online staat? Of misschien staat het interview op YouTube?

"Die scène met de apen, daar zaten we toen helemaal in. We hadden het erover om Louis Armstrong, The King of Jazz, erbij te halen voor de rol van Koning Louie. Louis Armstrong wilde ook al meewerken en wij waren helemaal overtuigd en enthousiast. Maar op de volgende vergadering die we hadden zei iemand: "Wat zou de NAACP (The National Association for the Advancement of Colored People red.) ervan zeggen als een gekleurd iemand de aap speelt?" Die organisatie houdt zich bezig met de bescherming van donkere mensen. Het laatste wat wij wilden was Louis Armstrong kleineren, maar ze zouden het verkeerd opvatten. Er was een te grote kans dat er gezegd zou worden dat we de gekleurde man belachelijk maakten. Dus toen viel Louis Armstrong af."

Bron: http://www.film1.nl/blog/9670-Richard-S ... tes-2.html

Wat interessant is, is hoeveel invloed de Sherman Brothers met hun nummers hadden op de karakterisatie van de personages. Het advies "Vergeet alles over het boek van Kipling!" was niet vanaf het begin van kracht. De verhaallijn was toen al uitgewerkt, maar Disney zelf besloot dat het te zwaar was. De Sherman Brothers kregen de opdracht om meer lichtvoetigheid en humor in het verhaal te brengen.

(Uit een (ander) interview met beide Sherman Brothers, op YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=f5P0ZUY37k4)
*) Hypercritical Inquiring Seeker into Tales of Old and Rumors of Yore, as well as Noser-outer of Unprovable Tommyrot!
Avatar gebruiker
Michiel Q
Great H.I.S.T.O.R.Y.N.U.T.*
Member
 
Berichten: 767
Geregistreerd: vr apr 15, 2011 3:37 pm

Berichtdoor Bruno » do apr 28, 2011 11:51 pm

Ik ken ook onder andere één erg mooi lied van de broers dat is afgevallen, maar dat ook een beetje depressief klonk.
Bruno
Member
 
Berichten: 1215
Geregistreerd: wo sep 29, 2010 5:52 am

Re: Racisme in Disney-films?

Berichtdoor Jafar » ma apr 11, 2016 7:20 pm

Wat heeft iedereen tegenwoordig toch tegen baarden en tulbanden? ::cry: o
Paleiswachters, grijp hem!!!!!!!!!!
Jafar
New member
 
Berichten: 1
Geregistreerd: ma apr 11, 2016 3:08 pm
Woonplaats: Agrabah

Re: Racisme in Disney-films?

Berichtdoor Rowi » di apr 12, 2016 11:35 pm

Waarom zijn er eigenlijk geen Disneyfiguren die verliefd zijn op/een relatie hebben met iemand van hetzelfde geslacht? Want we halen - als we het over racisme/discriminatie hebben - wel weer gelijk de kleuren zwart en wit aan, maar hoe zit het eigenlijk met de kleur roze?
Rowi
Member
 
Berichten: 53
Geregistreerd: do mei 17, 2007 8:26 pm

Re: Racisme in Disney-films?

Berichtdoor anders and » wo apr 13, 2016 8:36 am

Omdat je dan waarschijnlijk een groep ( moslims, joden en christenen) hebt die de Donald Duck niet meer willen.

Je moet je afvragen wat prioriteit heeft. Het blad voor alle geloven toegankelijk houden, of homoseksuelen niet willen kwetsen.

Ik heb het idee dat de Donald Duck dit nog een beetje op de achtergrond wil houden. Het is in Nederland ook nog maar iets van 15 jaar officieel toegestaan hè.
Verzamelt eendenverhalen
Avatar gebruiker
anders and
Member
 
Berichten: 96
Geregistreerd: do jan 08, 2015 7:46 pm

Re: Racisme in Disney-films?

Berichtdoor anders and » wo apr 13, 2016 8:38 am

Sorry, foutje... D
it zat natuurlijk in de categorie Disney films, maar daar geld denk ik hetzelfde voor.
Verzamelt eendenverhalen
Avatar gebruiker
anders and
Member
 
Berichten: 96
Geregistreerd: do jan 08, 2015 7:46 pm

Re: Racisme in Disney-films?

Berichtdoor Oom Paspasu » wo apr 13, 2016 12:31 pm

Mag ik jullie doorverwijzen naar het topic "Gay hoofdpersonage in het Disney-universum", aangezien racisme discrimineert op (gegeneraliseerde en stereotype) erfelijke factoren en homoseksualiteit dat niet is?
Och, wat zijn wij heden blij
Eendjes zwemmen in de plas
Het was in de maand van mei
Ik wou dat ik een eendje was
Avatar gebruiker
Oom Paspasu
Knurft
Member
 
Berichten: 1272
Geregistreerd: ma jan 28, 2013 2:48 am

Vorige

Keer terug naar Disney films

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

cron