Brigitta Gans (Brigitta MacBridge)

Berichtdoor Michiel Q » za apr 23, 2011 1:40 am

Alle schreef:Unsatisfied of his first Brigitta drawing, Don did a new (and better) version:

Afbeelding

Bron: http://dcf.outducks.org/viewtopic.php?pid=13013#p13013
*) Hypercritical Inquiring Seeker into Tales of Old and Rumors of Yore, as well as Noser-outer of Unprovable Tommyrot!
Avatar gebruiker
Michiel Q
Great H.I.S.T.O.R.Y.N.U.T.*
Member
 
Berichten: 767
Geregistreerd: vr apr 15, 2011 3:37 pm

Berichtdoor Rubberduck » za apr 23, 2011 3:39 am

Niet echt geweldig, maar al vele malen beter dan de eerste poging! Rosa die Brigitta tekent...! Dat maakt nu dat Thom Roep nóg starrer en bureaucratischer is dan Rosa, de man van de theorieeën dat Duckstad altijd bevroren dient te blijven in de jaren '50!
Oooh, mama! Can this really be the end?
To be stuck inside of Mobile with the Memphis blues again!
Rubberduck
Member
 
Berichten: 1098
Geregistreerd: vr nov 13, 2009 4:34 pm

Berichtdoor Ui » za apr 23, 2011 5:17 pm

Rubberduck schreef:Niet echt geweldig, maar al vele malen beter dan de eerste poging!

Dat vindt ook Ui. (snik)

Rubberduck schreef:Rosa die Brigitta tekent...! Dat maakt nu dat Thom Roep nóg starrer en bureaucratischer is dan Rosa, de man van de theorieeën dat Duckstad altijd bevroren dient te blijven in de jaren '50!

Deze vergelijking gaat mank. Rosa heeft Brigitta immers nooit in een stripverhaal of (officiële) illustratie gebruikt.
In afgelopen jaren hebben Diederik en Otto een cameo-verschijning gehad in Donald Duck Weekblad. Brigitta is eenmalig in de Extra verschenen, met op McDrake wat loze lekkermakerij over een eventueel tweede verhaal. Rockerduck heeft eind vorig jaar een halve pagina optreden in het Weekblad.

Sinds kort staat Roep's naam vermeld in de Katrien-pockets. Vanaf pocket 4. In deze pocket zijn Brigitta en Diederik te zien.
Echter, in pocket 5 zijn deze personages spoorloos verdwenen. Toeval? Of gaat Oom Thom zijn moordbeleid uitbreiden naar de pockets?

Zowel Rosa als Roep zijn blijkbaar bereid om eens in de honderd jaar af te dalen uit hun zelfgebouwde, zelfgekoesterde, ivoren torentje. Maar alleen met de insteek dat uitzondering de strenge regels (lees: hún regels) bevestigd. Je weigert mensen een pak koekjes te geven, waarna men na verloop van tijd al blij is met een enkele kruimel. (snotter)

Ui's uitdaging blijft staan:
Wie laat op een stripbeurs een Nederlandse tekenaar een tekening van Brigitta maken?
Na zonneschijn komt regen.
Avatar gebruiker
Ui
emotioneel wezen
Member
 
Berichten: 4411
Geregistreerd: vr sep 04, 2009 7:13 pm

Berichtdoor Duckfan van Down Under » za apr 23, 2011 6:02 pm

Ui schreef:Ui's uitdaging blijft staan:
Wie laat op een stripbeurs een Nederlandse tekenaar een tekening van Brigitta maken?

Ik wil het best proberen, maar dan zul je moeten wachten tot augustus. De volgende stripboekenbeurs waar ik heen ga is die van Valkenswaard.
Zelf heb ik ook geprobeerd Brigitta te tekenen, maar het leek nergens op. Misschien is het een goed idee voor dit topic?
http://bb.mcdrake.nl/neddisney/viewtopic.php?t=1483
Duckfan van Down Under
Member
 
Berichten: 3852
Geregistreerd: ma sep 08, 2008 8:45 pm

Berichtdoor Ui » di mei 10, 2011 7:55 pm

Uit een discussie op DCF, in het topic 'Don Rosa at Rapallo':

2011-05-08 21:01, ramapith (David Gerstein) schreef:
2011-05-07 11:55, Gerd Syllwasschy schreef:I never had a problem with Brigitta's age. Just look at her old-fashioned hairdo and the spinster-style necklace she's wearing. She is definitely a generation older than, say, Daisy.

Bingo.

I think Brigitta and Scrooge work well as long as she's smart, charming, and a clever businesswoman—and Scrooge is allowed to (occasionally) show a little liking for her in return.
Her tenacity still intimidates him, her romantic side still irks him, but he occasionally appreciates her support and genuine kindness, and this way the two can even share an occasional warm moment without being a couple.

(Not that Scrooge would admit that moment had been warm even a minute after it ended! But... that's Scrooge.)

There are stories that show Brigitta as a stalkerish ditz and Scrooge as a raging jerk from page one to the end. Those stories fail, as it's hard to like either one of them. But then, there are OOC stories with almost every major Disney character; the fact that there are a lot of bad stories featuring, say, Mickey, Donald, or Fethry doesn't mean I like them at their best any less.

bron: http://dcf.outducks.org/viewtopic.php?pid=13226#p13226
Na zonneschijn komt regen.
Avatar gebruiker
Ui
emotioneel wezen
Member
 
Berichten: 4411
Geregistreerd: vr sep 04, 2009 7:13 pm

Berichtdoor Rubberduck » di mei 10, 2011 11:31 pm

Inderdaad, in de latere pockets (3e serie) en de Egmont-verhalen wordt Brigitta vaak te jong afgebeeld, maar ook bedenker Scarpa deed dat in zijn latere jaren. Maar ik heb ook verhalen gelezen uit Brigitta's beginperiode, o.a. een verhaal uit de eerste pocketserie, en daarin ziet ze er duidelijk ouder uit. Zo zie je dan bijv. meer rimpels en d'r haar is wit gekleurd i.p.v. blond. Zo paste ze meer bij Dagobert. Tegenwoordig lijkt ze (veel) jonger. Hoewel oude mannen vaak nog wel een groen blaadje lusten, dus... niks aan de hand.
Oooh, mama! Can this really be the end?
To be stuck inside of Mobile with the Memphis blues again!
Rubberduck
Member
 
Berichten: 1098
Geregistreerd: vr nov 13, 2009 4:34 pm

Berichtdoor admin » zo jun 26, 2011 9:24 pm

Hieronder een op 22 juni 2011, per e-mail toegezonden beschrijving van het verhaal 'All You Need Is Love', waarin Brigitta meedoet.
http://coa.inducks.org/s.php?c=D%2FD+2000-022

Dagobert loopt langs een kiosk en ziet daar op de voorpagina van de Duckstadkrant het volgende staan: "Deloris Kole, erfgename van de Kole Diamantmijn, komt naar Duckstad" Even later komt Dagobert Brigitta tegen, die Dagobert waarschuwt voor een bedrieger genaamd: Sly K Switcheroo. Een schurk waarmee Dagobert volgens de bijschriften naast de panels (redactionele bijschriften) eerder een aanvaring mee heeft gehad. (Misschien is dit een vervolgverhaal, gezien het verwijst naar D/D 2000 021) Brigitta probeert Dagobert ervan te overtuigen dat hij misschien een beschermer nodig heeft, waarmee ze natuurlijk zichzelf bedoelt.
Dagobert stelt vervolgens dat hij dat niet nodig heeft, aangezien Sly 15 jaar in de gevangenis zal zitten. Verder heeft hij geen tijd voor Brigitta, omdat hij de mijn van Deloris Kole graag wil kopen. Ze verschijnt bijna nooit publiekelijk, dus dit is een uitgelezen kans voor hem om haar te ontmoeten. Dagobert wil dit doen door een groot welkomstfeest ter ere van Deloris te organiseren.
Schakelen we over naar de gevangenis van Duckstad. De bewakers van Sly K Switcheroo krijgen van de directeur van de gevangenis de opdracht om Sly naar de ziekenboeg te brengen. Daar aangekomen vinden ze de directeur vastgebonden in Sly's cel zitten. Geschokt helpen de bewakers de directeur uit zijn boeien. De directeur geeft ze het bevel Sly te zoeken, en dat ze hem moeten zoeken bij de binnentuin (prison yard, weet even de letterlijke vertaling niet) van de gevangenis. Daar aangekomen komen ze de directeur wéér tegen, die verbijsterd is over de gang van zaken. Je snapt hem vast al, de directeur in de cel was Sly zelf. Deze ontsnapt, en we zijn ineens een week verder, op het grote welkomstfeest van Dagobert.
Donald en de neefjes zijn aanwezig, en Donald schept erover op dat hij zomaar bij de elite aanwezig kan zijn. Even later wijst Dagobert hem erop dat het maar als butler is. Deloris maakt haar entrée, welke van korte duur is. Dagobert verwelkomt haar, maar wordt afgesnauwd door Deloris, die hem voor geldverkwister uitmaakt, en dat het hem alleen maar om haar diamantmijn te doen is. Deloris lijkt net zo'n vrek als Dagobert te zijn, en Donald adviseert hem vervolgens om haar dan ook op een vrekkige manier te benaderen. Dagobert stemt in, en de volgende dag ontmoeten ze elkaar bij een hotdogtent, waar je ze ziet ruzieën om wie hoeveel moet betalen. Ze vinden het wel leuk, en Deloris nodigt Dagobert uit om mee naar de opera te gaan die avond. Dutch treat, dus ieder betaalt voor zich. Die avond zitten ze op plaatsen die voor de helft van de gangbare prijs beschikbaar waren, en ze hebben hun eigen etenswaren mee naar binnen gesmokkeld. Na de voorstelling bekent Dagobert dat hij het eigenlijk erg naar zijn zin heeft gehad met Deloris. Deloris is blij dat de mijn van tafel is, en stemt met Dagobert in.
De avond eindigt in een kus op de wang van Dagobert.
De volgende ochtend loopt Donald het geldpakhuis binnen, waar hij Dagobert naar buiten ziet snellen. Donald vraagt de reden van Dago's haast, en Dagobert verklaart dat hij Deloris ten huwelijk gaat vragen! Donald is verbaasd dat Dagobert zo ver zou gaan om een diamantmijn, maar Dagobert verklaart dat hij zelfs met haar zou trouwen als ze zo blut als Donald zou zijn geweest.
Er volgt een aanzoekscène in een restaurant, dat verdacht veel op de Kentucky Fried Chicken lijkt. Deloris zegt ja, op één voorwaarde, dat ze een contract tekenen waarin geen van beiden ooit toegang zal hebben tot het eigendom van de ander. Dagobert stemt in, en zegt dat hij het zich ook op geen andere manier had voorgesteld. Ze tekenen kort daarna beiden een contract, met daarin de hiervoor genoemde afspraak. Dagobert is zo gelukkig dat hij het de hele wereld wil vertellen.
Ondertussen zit Brigitta voor de TV, en schrikt zich een hoedje als ze van de verloving tussen Dago en Deloris hoort. Ze rent meteen naar Donald toe, die haar probeert op te beuren. Brigitta komt tot de conclusie dat ze ermee kan leven zolang Dagobert maar gelukkig is. Ze wil er alles aan doen om ervoor te zorgen dat dit ook zo is, en probeert vergeefs contact op te nemen met Deloris.
Dan volgen er 2 pagina's met een achtervolgingsscene, waarin Brigitta steeds vlakbij Deloris komt, en Deloris telkens een smoes heeft om haar te ontlopen. Uiteindelijk komt de limousine van Deloris vast te staan in de file, en Brigitta blijkt in de auto ernaast te zitten. Deloris kan niet langer vluchten, en besluit dat ze toch Brigitta's hulp bij de bruiloft kan gebruiken. Brigitta mag haar bruidsjurk ophalen, en in de volgende scène zien we Brigitta dan ook lopen in Downtown Duckstad, door een louche buurt.
Een auto stopt naast haar, met twee ongure types erin. De een vraagt aan de ander; Is dat de griet waar Sly het over had? Ze overvallen Brigitta, en willen haar niet laten gaan tot ze een deel van McDuck's fortuin hebben ontvangen, maar Brigitta kent blijkbaar karate. Ze denkt dat de overvallers haar als Deloris moeten hebben gezien, en besluit haar in haar hotel op te zoeken. Daar aangekomen blijkt ze niet aanwezig. Brigitta gaat toch haar kamer binnen. Daar aangekomen ziet ze tot haar verbazing allemaal mannenkleren verspreid over de kamer liggen. Door een luid gebonk komt ze er achter dat er iemand in de kast ligt. Het blijkt een vastgebonden vrouw te zijn, en niemand minder dan Deloris Kole! Ze verklaart dat ze overvallen is door een naar klein mannetje, en dat ze sindsdien in de kast heeft gelegen.
Brigitta weet meteen wat er aan dehand is, en ze neemt Deloris zo snel mogelijk mee naar de bruiloft van Dagobert en Deloris. Op de bruiloft is Deloris net bezig met Dagobert het ja-woord te zeggen, wanneer Brigitta en de andere Deloris en wat politieagenten binnensnellen. Dagobert vraagt of Brigitta geen fatsoen heeft, waarop Brigitta antwoordt dat zijn verloofde juist geen fatsoen heeft, en hij het maar aan Deloris Kole moet vragen.
Dagobert's verloofde wordt ontmaskerd en het blijkt tot ieders verbazing Sly K Switcheroo te zijn! Dagobert is verbijsterd, maar vraagt zich af hoe Sly ooit dacht er winst uit te halen, gezien het contract dat ze beiden hadden ondertekend. Brigitta adviseert Dagobert om zijn kopie van het contract nog maar eens goed te bekijken. Dagobert doet dit, en zijn contract veranderd ineens in een hoop stof. De aanwezige agent verklaart dat dit wel vaker voorkomt, en dat Sly als het op een scheiding aankwam blijkbaar recht had op de helft van Dagoberts fortuin. Dagobert breekt in tranen uit; hoe heeft hij zich ooit zo voor de gek kunnen laten houden? Brigitta probeert hem te troosten door te zeggen dat hij haar nog steeds heeft, waarop Dagobert antwoordt: Yeach! Sob!
We schakelen over naar het geldpakhuis, een tijdje later. Dagobert vertelt Donald dat hij eerst droevig was, maar dat hij zich snel realiseerde dat een vrouw die zó perfect was, alleen door een bedrieger kon worden bedacht. Het bevestigt wat hij al jaren zei; Hou het maar bij geld en laat de vrouwen met rust. Donald stelt dat als het niet voor een zeker vrouwspersoon was geweest, Dagobert nu nog maar een kikkerbadje aan geld had gehad. Verder zegt hij dat het misschien toch niet zo'n slecht idee was om Brigitta een oogje op Dagobert te laten houden. Dagobert zegt dat Donald de woorden uit zijn mond haalt. We zoomen uit, buiten het geldpakhuis, alwaar we Brigitta in een bewakersuniform zien, verliefd starend naar een foto van Dagobert. In de tekstballon die uit het geldpakhuis komt zegt Dagobert; ze mag zoveel op me letten als ze wil, zolang ze maar bereid is om nachtdiensten te draaien.

Einde. (Eventuele spel- en grammaticafouten voorbehouden)

Commentaar van de afzender, gissend naar de afkeuring in Nederland:
De enige concrete reden die ik me kan bedenken is dat het een vervolgverhaal lijkt te zijn, maar dat hoeft geen probleem te zijn, want het werkt ook best goed op zichzelf. Een vreemd punt vind ik wel een Dagobert die in het huwelijksbootje wil stappen na twee dates, maar dat is meteen weer wat dit verhaal er een beetje uit doet springen. Moet je van houden denk ik, maar aan mij niet echt besteed. Ook de twee pagina's achtervolging vond ik een beetje veel, maar nog geen reden om het af te keuren. [...] En wie weet zie jij wel reden om het verhaal af te keuren ;) Maar goed, als je actief op zoek gaat, vind je altijd wel wat. Zoals Deloris Kole die een dag of twee drie vastgebonden ligt in een kast, en het overleeft..

Een aantal opvallende spelfouten is verbeterd.
admin
Site Admin
 
Berichten: 409
Geregistreerd: di aug 14, 2007 12:35 am
Woonplaats: Nederland

Berichtdoor De Zwarte Schim » ma jun 27, 2011 4:57 pm

bedankt voor u bijdrage :a
Master in duistere zaakjes
Avatar gebruiker
De Zwarte Schim
Is iedereen te slim af!
Member
 
Berichten: 2338
Geregistreerd: ma dec 06, 2010 5:59 pm

Berichtdoor Ui » di jun 28, 2011 4:09 pm

Een vreemd punt vind ik wel een Dagobert die in het huwelijksbootje wil stappen na twee dates, maar dat is meteen weer wat dit verhaal er een beetje uit doet springen. Moet je van houden denk ik, maar aan mij niet echt besteed.

Dat Dagobert in het huwelijksbootje wil stappen na maar twee dates, is ook niet aan Ui besteed. Zo'n gegeven doet afbreuk aan het karakter van Dagobert. (snik)
Magica zou Dagobert zo ver kunnen krijgen met behulp van haar toverkracht. Dat vindt Ui beter passen dan die Sly K Switcheroo.

Raar dat Jos en wie dan ook blijkbaar verwachtten, dat zo'n verhaal een kans zou maken op een Nederlandse publicatie.
http://bb.mcdrake.nl/neddisney/viewtopic.php?p=40033#p40033

Er lijkt niettemin een behoefte te zijn aan een heimelijk zwijmelende Dagobert, zoals Don Rosa reeds heeft laten zien. Barks liet reeds een romantische kant van Dagobert zien in 'Back to the Klondike'. Maar Barks doet dat beduidend subtieler dan wat Rosa en anderen ervan hebben gemaakt.
http://coa.inducks.org/story.php?c=W+OS++456-02

Er zijn twee andere Brigitta-verhalen bekend bij de Roepredactie. Ze zijn kort omschreven in het topic 'Thom Roep':

2011-06-19 22:31:28, McDuck Menu schreef:Een verhaal waar Brigitta een apparaatje heeft waarmee ze goud uit regenbogen kan halen, Dagobert is natuurlijk geïnteresseerd;
http://coa.inducks.org/story.php?c=D+2005-174

Een verhaal waar Dagobert en Brigitta op zoek gaan naar wortels die je laten lachen, om als product op de markt te gaan brengen. Govert Goudglans is ook op zoek naar de wortels;
http://coa.inducks.org/story.php?c=D+2000-188

bron: http://bb.mcdrake.nl/neddisney/viewtopic.php?p=40021#p40021

Een apparaatje om goud uit regenbogen te halen? Wortels die je laten lachen? Wat is hier de toegevoegde waarde van Brigitta? (snotter)
Barks bedacht ooit, dat Brigitta een geldparfum heeft. Maar die sproeit ze over zichzelf, waardoor zijzélf de aandacht van Dagobert krijgt. Dat werkt beduidend anders dan Dagobert's aandacht vestigen op regenbogen en wortels.
http://coa.inducks.org/story.php?c=XFC+ALP++13IC

McDuck Menu schreef:En de laatste (die ik overigens de beste vond) die jullie al kennen en in DDE 3 2009 is gepubliceerd:
http://coa.inducks.org/story.php?c=D+2006-273

Afgaande op de omschrijvingen, vindt ook Ui dit verhaal het beste van de vier.

Misschien is Brigitta een te moeilijk personage? Waardoor ze dan maar als een soort van Willie Wortel wordt opgevoerd, met opmerkelijke gadgets?
Barks lijkt met die geldparfum meteen de mogelijkheden van Brigitta te zien. Namelijk hoe Brigitta de aandacht op zichzélf vestigt, desnoods met behulp van een geldlucht.
Romantische verhalen zijn pittiger om te schrijven dan verhalen met maffe apparaatjes en maffe worteltjes. Misschien ligt daar een groot probleem? (snik)
Na zonneschijn komt regen.
Avatar gebruiker
Ui
emotioneel wezen
Member
 
Berichten: 4411
Geregistreerd: vr sep 04, 2009 7:13 pm

Berichtdoor Appie Aap » zo jul 10, 2011 7:12 pm

Eind 2010 is er bij Egmont trouwens een nieuw verhaal verschenen met Brigitta, 'Women's Wiles' getiteld. Ook dit verhaal is geschreven door Lars Jensen. De tekeningen zijn deze keer van Wanda Gattino. Je kunt dit verhaal o.a. lezen in Le Journal de Mickey 3052-53. Hierin komt ook het personage Velma Vanderduck voor. Zij verscheen in Nederland in Donald Duck Extra nummer 13 van 2010, in dit verhaal.
Avatar gebruiker
Appie Aap
Liefhebber
Member
 
Berichten: 1069
Geregistreerd: zo nov 22, 2009 1:15 am
Woonplaats: Duckstad

Re: Brigitta Gans (Brigitta MacBridge)

Berichtdoor Ui » vr nov 04, 2016 2:16 am

Hoera! In Donald Duck Extra 2016-12 is Brigitta Gans te zien op de voorplaat en in een verhaal. (snif)

Topic: DD Extra 2016-13
Na zonneschijn komt regen.
Avatar gebruiker
Ui
emotioneel wezen
Member
 
Berichten: 4411
Geregistreerd: vr sep 04, 2009 7:13 pm

Re: Brigitta Gans (Brigitta MacBridge)

Berichtdoor Jop Duck » do maart 15, 2018 10:12 pm

Hoe kan Brigitta al geboren zijn in 1898? En was Dagobert toen niet in de Klondike?
Jop Duck
Member
 
Berichten: 1336
Geregistreerd: ma feb 26, 2018 12:39 pm
Woonplaats: Europa

Re: Brigitta Gans (Brigitta MacBridge)

Berichtdoor Jop Duck » zo apr 15, 2018 9:10 pm

Jop Duck
Member
 
Berichten: 1336
Geregistreerd: ma feb 26, 2018 12:39 pm
Woonplaats: Europa

Vorige

Keer terug naar Personages en stambomen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten

cron