De steden uit Disneyland

Berichtdoor DD » di okt 14, 2008 8:01 pm

Hoe zien jullie de fantasiewereld van Donald voor je?

Ik zie het zo:

Disneyland is een staat van de VS met Duckstad als hoofdstad. Ik heb ook een lijstje gemaakt met de steden en dorpen die nu zo bij me opkomen. Weet jij er ook een, voeg het dan toe:

Duckcity
Duckstad (Stichter: Cornelis Prul)
Eimegen
Gansdorp
Hamsterdam
Kalkoensteradeel (Stichter: Jacobus Krul)
Kruitdorp
St. Eenderd (de stad waar Darkwing Duck woont)
Vader van 'n schattige, kleine Duck.
Avatar gebruiker
DD
Verzamelaar zonder grenzen
Member
 
Berichten: 2844
Geregistreerd: wo feb 27, 2008 1:36 am

Berichtdoor Duckfan van Down Under » di okt 14, 2008 8:39 pm

De 1e en de 7e bestaan niet. En je hebt Eendwijk aan Zee!
Duckfan van Down Under
Member
 
Berichten: 3852
Geregistreerd: ma sep 08, 2008 8:45 pm

Berichtdoor DD » di okt 14, 2008 8:56 pm

Bedankt voor je toevoeging.

De eerste en zevende bestaan zeker wel. Duckcity is een toeristisch cowboystadje dat in een Ducktalesverhaal voorkomt. En kruitdorp een gewelddadig cowboydorp dat in een Pocket tweede serie verhaal voorkomt.
Vader van 'n schattige, kleine Duck.
Avatar gebruiker
DD
Verzamelaar zonder grenzen
Member
 
Berichten: 2844
Geregistreerd: wo feb 27, 2008 1:36 am

Berichtdoor Henrieke » di okt 14, 2008 11:52 pm

Eendhoven? Eendwijk aan zee? Eimuiden?

Ik zie 'de wereld van Donald' niet echt voor me. Als ik een grappige plaatsnaam zou kunnen bedenken zou ik die gebruiken. Als ik Donald in een verhaal een bestaande plaats zou willen laten bezoeken, dan liet ik hem er gewoon naar toevliegen. Met Sinterklaas ligt Duckstad blijkbaar in Nederland. De logica komt voor mij zo'n beetje op de laatste plaats.
Henrieke
Member
 
Berichten: 449
Geregistreerd: ma jan 01, 2007 11:12 pm

Berichtdoor Rockerduck » wo okt 15, 2008 1:07 am

Donald en zijn familie wonen in Duckstad en dat ligt, volgens bedenker Carl Barks, in de fictieve Amerikaanse staat Calisota. De naam is een samentrekking van Californië en Minnesota. Qua locatie ligt Calisota in het bovenste 1/3e deel van Californië, aan de westkust van de Verenigde Staten. In Calisota ligt ook Mouseton, de stad waarin Mickey Mouse en zijn familie wonen.
And if my thought-dreams could be seen
They'd probably put my head into a guillotine
Rockerduck
Member
 
Berichten: 2462
Geregistreerd: ma jan 01, 2007 10:25 pm
Woonplaats: Helmond

Berichtdoor Michiel P » wo okt 15, 2008 5:16 pm

DD schreef:Weet jij er ook een, voeg het dan toe:

Roerei, uit dit verhaal: http://coa.inducks.org/story.php?c=W+WDC+146-01

Rockerduck schreef:Qua locatie ligt Calisota in het bovenste 1/3e deel van Californië, aan de westkust van de Verenigde Staten.

Tenminste, dat is wat Don Rosa er van maakt. Bij Don Rosa ligt Duckstad aan de Baai van Humboldt, in het noorden van Californië. In het echt ligt Eureka aan de Baai van Humboldt, maar wel aan de overkant van waar Duckstad zou liggen.

In het verhaal van Scarpa dat nu in de DD Extra staat ligt Duckstad in het zuiden van Californië, ongeveer op de plek van Los Angeles of, preciezer gezegd, op de plek van Burbank, waar de Walt Disney Studio's zijn.

Amerikaanse staten zijn verdeeld in counties ('graafschappen') en volgens Carl Barks ligt Duckstad in Webfoot County. (For the record: Eureka ligt in Humboldt County en Burbank in Los Angeles County.)

In een ander verhaal van Scarpa ("De keizer van Muizopotamië", http://coa.inducks.org/story.php?c=I+TL++274-AP) liggen Duckstad, Mouseton en Puindorp (waar de Tokkies wonen) in de Amerikaanse staat Calidornia (Muizopotamië in het Nederlands), die zich ook op de plek van Californië bevindt.

Afbeelding

In een ander verhaal van Scarpa (http://coa.inducks.org/story.php/0/S+69139) ligt Duckstad aan de zuidkant van een baai. Bij Don Rosa ligt Duckstad ook aan de zuidkant van de Baai van Humboldt. In de verhalen heet die baai trouwens de Baai van Duckstad (Duckburg Bay).

Afbeelding

Op de pagina van Gilles Maurice vind je nog veel meer informatie: http://goofy313g.free.fr/calisota_onlin ... index.html

Op de Duckstadpagina van Andrea Salimbeti staat o.a. een prachtige kaart die hij zelf heeft getekend: http://www.salimbeti.com/paperinik/en/city.htm
Avatar gebruiker
Michiel P
Member
 
Berichten: 1005
Geregistreerd: ma maart 05, 2007 5:28 pm

Berichtdoor DD » wo okt 15, 2008 8:08 pm

Bedankt voor jullie toevoegingen. En henrieke heeft gelijk. Logica komt helemaal als laatste haha. Verder laat ik mouseville persoonlijk buiten beschouwing. Mickey en zijn vrienden wonen in de meest everhalen (en landen) gewoon in Duckstad. Die visie van frankrijk vind ik sowieso onzin: mickeyville en donaldville. Alsof Mickey en Donald de oprichters van die steden zijn.

Verder vind ik jammer dat mijn kijk op hun wereld nooit in werkelijkheid is gebracht, die lijkt me toch het meest logisch haha.
Vader van 'n schattige, kleine Duck.
Avatar gebruiker
DD
Verzamelaar zonder grenzen
Member
 
Berichten: 2844
Geregistreerd: wo feb 27, 2008 1:36 am

Berichtdoor Michiel P » do okt 16, 2008 1:49 am

DD schreef:Verder laat ik Mouseville persoonlijk buiten beschouwing. Mickey en zijn vrienden wonen in de meeste verhalen (en landen) gewoon in Duckstad.

Ik weet te weinig over de andere landen om dat te weerleggen. In Italië, Frankrijk en de Verenigde Staten (drie belangrijke producenten van Disney-strips) zijn Duckburg en Mouseton in ieder geval gescheiden. Als je de pockets leest merk je dat Mouseton ook echt een aparte stad is, met een eigen politie-apparaat en zijn eigen schurken. Commissaris O'Hara is niet de politie-commissaris van Duckstad.

Mouseville wordt voor het eerst zo genoemd in een verhaal van Floyd Gottfredson, de belangrijkste tekenaar van Mickey Mousestrips. (Ongeveer zoals Carl Barks de belangrijkste tekenaar van Donald Duckstrips is.) Later is dat veranderd in Mouseton, want Mouseville was al de stad van Mighty Mouse, dus dat konden ze bij Disney niet blijven gebruiken.

Als Floyd Gottfredson en Carl Barks de woonplaats van Mickey Mouse en Donald Duck allebei een andere naam geven, zouden het dan niet gewoon twee verschillende steden zijn? In míjn fantasiewereld, want daar gaat het om in dit topic, woont Mickey in ieder geval in een andere stad dan Donald. Dat blijkt tenslotte ook vrij duidelijk uit de verhalen: ze komen elkaar bijna nooit tegen, terwijl ze elkaar toch goed moeten kennen.

Wat die Franse namen betreft heb je gelijk. Die zijn bijzonder slecht gekozen. Dat kan te maken hebben met het feit dat de achternamen van Mickey en Donald in Frankrijk oorspronkelijk niet gebruikt werden. Ze heetten gewoon Mickey en Donald. Maar Duckburg en Mouseton zijn óók vreemde namen voor steden waar eigenlijk vooral hondmensen wonen en helemaal niet zoveel eenden en muizen.
Avatar gebruiker
Michiel P
Member
 
Berichten: 1005
Geregistreerd: ma maart 05, 2007 5:28 pm

Berichtdoor Rockerduck » do okt 16, 2008 2:04 am

Michiel P schreef:
Rockerduck schreef:Qua locatie ligt Calisota in het bovenste 1/3e deel van Californië, aan de westkust van de Verenigde Staten.

Tenminste, dat is wat Don Rosa er van maakt. Bij Don Rosa ligt Duckstad aan de Baai van Humboldt, in het noorden van Californië. In het echt ligt Eureka aan de Baai van Humboldt, maar wel aan de overkant van waar Duckstad zou liggen.

Deksels! Heb ik Rosa en Barks-feitjes door elkaar gehaald? :o

Michiel P schreef:In het verhaal van Scarpa dat nu in de DD Extra staat ligt Duckstad in het zuiden van Californië, ongeveer op de plek van Los Angeles of, preciezer gezegd, op de plek van Burbank, waar de Walt Disney Studio's zijn.

Dat komt enigzins overeen met de korte Donald Duck cartoons, waarin op brieven die hij kreeg als adres steevast 'Burbank, CA' of 'Hollywood, CA' stond (o.a. in Donald's Penguin en Donald's Nephews).

Michiel P schreef:Amerikaanse staten zijn verdeeld in counties ('graafschappen') en volgens Carl Barks ligt Duckstad in Webfoot County. (For the record: Eureka ligt in Humboldt County en Burbank in Los Angeles County.)

In welk verhaal en/of interview valt de naam Webfoot County?

Michiel P schreef:In een ander verhaal van Scarpa ("De keizer van Muizopotamië", http://coa.inducks.org/story.php?c=I+TL++274-AP) liggen Duckstad, Mouseton en Puindorp (waar de Tokkies wonen) in de Amerikaanse staat Calidornia (Muizopotamië in het Nederlands), die zich ook op de plek van Californië bevindt.

De Tokkies? Woonden die niet in een probleemwijk in Amsterdam? :P

Michel P schreef:In een ander verhaal van Scarpa (http://coa.inducks.org/story.php/0/S+69139) ligt Duckstad aan de zuidkant van een baai.

Ik vind dat Scarpa duidelijk in de traditie van Barks werkt; d.w.z. hij legt niks vast, zijn Duck-universum is geen statisch/bevroren gegeven, zoals dat bij Don Rosa wel het geval is (die gaat zover dat hij zelfs zorgt dat iets als het vliegveld er in alle verhalen hetzelfde uitziet).

Michiel P schreef:Maar Duckburg en Mouseton zijn óók vreemde namen voor steden waar eigenlijk vooral hondmensen wonen en helemaal niet zoveel eenden en muizen.

In het speciale voorwoord van de jubileumuitgave 'Beste Verhalen 38: Als geluksvogel' (Donald bestond 50 jaar) wordt gesuggereerd dat Duckstad 'DUCKstad' heet omdat de gehele industrie in handen is van Dagobert DUCK.
And if my thought-dreams could be seen
They'd probably put my head into a guillotine
Rockerduck
Member
 
Berichten: 2462
Geregistreerd: ma jan 01, 2007 10:25 pm
Woonplaats: Helmond

Berichtdoor Robb_K » do okt 16, 2008 5:32 am

Gedurende de viertiger jaren, Barks geplatst Donald in Burbank. Daarvoor, ik denk Burbank is een stadt in Calisota (zuid portie).
Ik heb alles geleerd van Professor Desiderius Netelmans van de Universiteit van Duckstad.
Avatar gebruiker
Robb_K
Klassiek Barksist
Member
 
Berichten: 1114
Geregistreerd: wo jan 03, 2007 11:47 pm
Woonplaats: Los Angeles/Nederland/Muenchen

Berichtdoor Michiel P » do okt 16, 2008 11:18 pm

Rockerduck schreef:Deksels! Heb ik Rosa- en Barks-feitjes door elkaar gehaald? :o

Hoe kon je! Dat "bovenste 1/3e deel" is zó overduidelijk een Rosaïsme! Barks zou het nooit zo precies hebben aangeduid. Hij liet dat soort dingen liever in het midden. Zie je nu hoe gevaarlijk die Rosa is?

Rockerduck schreef:Dat komt enigzins overeen met de korte Donald Duck cartoons, waarin op brieven die hij kreeg als adres steevast 'Burbank, CA' of 'Hollywood, CA' stond (o.a. in Donald's Penguin en Donald's Nephews).

Robb_K schreef:Gedurende de viertiger jaren, Barks geplatst Donald in Burbank. Daarvoor, ik denk Burbank is een stadt in Calisota (zuid portie).

Hieruit blijkt maar weer dat je Barks' werk niet los kunt zien van de Disney-traditie waar hij op voortborduurde. Maar er kleven nadelen aan het gebruik van een vastliggende bestaande locatie. De dikke pakken sneeuw uit Barks' winterverhalen komen niet voor in Californië. Daarom verzon Barks Duckstad en Calisota, waar het 's zomers warm weer is, zoals in Californië, en het 's winters flink sneeuwt, zoals in Minnesota.

Ik vind het maar raar om te zeggen dat Burbank in Calisota ligt. Toen Barks Donald in Burbank liet wonen had hij Calisota nog niet verzonnen, dus woonde Donald gewoon in Californië. Ik denk dat Duckstad ongeveer op dezelfde plek ligt als Burbank, zoals Calisota ongevéér dezelfde staat is als Californië. Dan ligt Duckstad in het zuiden van Californië en niet in het noorden, zoals bij Don Rosa. Maar Rosa heeft die locatie uitgekozen vanwege die grote baai, omdat Duckstad immers aan een baai ligt.
Avatar gebruiker
Michiel P
Member
 
Berichten: 1005
Geregistreerd: ma maart 05, 2007 5:28 pm

Berichtdoor Michiel P » vr okt 17, 2008 12:12 am

De clou is natuurlijk dat we niet hoeven te proberen er een sluitend systeem van te maken, omdat er geen sluitend systeem ís. Barks liet het in het midden en wij doen er beter aan dat zo te laten.

Plaatsnamen bij Barks, met de bijbehorende strippagina's:

- Duckburg wordt voor het eerst vermeld in High Wire Daredevils (1944):

http://disneycomics.free.fr/Ducks/Barks ... 03-33.html

- In Donald's Worst Nightmare (1949) en Lost in the Andes (1949) woont Donald in Burbank:

http://disneycomics.free.fr/Ducks/Barks ... 1_p05.html
http://disneycomics.free.fr/Ducks/Barks ... st/20.html

- Burbank wordt ook genoemd in The Chickadee Challenge (1955), maar Donald en de neefjes wonen dan weer in Duckstad:

http://disneycomics.free.fr/Ducks/Barks ... 87_05.html

- In Truant Troubles (1951) wordt niet duidelijk of Duckstad zelf in Webfoot County ligt:

http://disneycomics.free.fr/Ducks/Barks ... nt/09.html

- Calisota wordt voor de eerste en enige keer genoemd in The Gilded Man (1952):

http://disneycomics.free.fr/Ducks/Barks ... 46-28.html

- De bus in Knight in Shining Armor (1957) rijdt naar Hemet, waar Barks een kippenfokkerij heeft gehad:

http://disneycomics.free.fr/Ducks/Barks ... ht/04.html

- In Getting Thor (1958) verjaagt Lampje kraaien uit Willies tuin en uit Duck County naar het naburige Goose Egg County. (Ik heb dit uit een mail van Rob Klein naar dcml: http://nafsk.se/pipermail/dcml/2004-Feb ... 20913.html )

http://disneycomics.free.fr/Ducks/Barks ... or/04.html
Avatar gebruiker
Michiel P
Member
 
Berichten: 1005
Geregistreerd: ma maart 05, 2007 5:28 pm

Berichtdoor Robb_K » vr okt 17, 2008 8:56 am

Michiel P schreef:
Rockerduck schreef:Deksels! Heb ik Rosa- en Barks-feitjes door elkaar gehaald? :o

Hoe kon je! Dat "bovenste 1/3e deel" is zó overduidelijk een Rosaïsme! Barks zou het nooit zo precies hebben aangeduid. Hij liet dat soort dingen liever in het midden. Zie je nu hoe gevaarlijk die Rosa is?

Rockerduck schreef:Dat komt enigzins overeen met de korte Donald Duck cartoons, waarin op brieven die hij kreeg als adres steevast 'Burbank, CA' of 'Hollywood, CA' stond (o.a. in Donald's Penguin en Donald's Nephews).

Robb_K schreef:Gedurende de viertiger jaren, Barks geplatst Donald in Burbank. Daarvoor, ik denk Burbank is een stadt in Calisota (zuid portie).

Hieruit blijkt maar weer dat je Barks' werk niet los kunt zien van de Disney-traditie waar hij op voortborduurde. Maar er kleven nadelen aan het gebruik van een vastliggende bestaande locatie. De dikke pakken sneeuw uit Barks' winterverhalen komen niet voor in Californië. Daarom verzon Barks Duckstad en Calisota, waar het 's zomers warm weer is, zoals in Californië, en het 's winters flink sneeuwt, zoals in Minnesota.

Ik vind het maar raar om te zeggen dat Burbank in Calisota ligt. Toen Barks Donald in Burbank liet wonen had hij Calisota nog niet verzonnen, dus woonde Donald gewoon in Californië. Ik denk dat Duckstad ongeveer op dezelfde plek ligt als Burbank, zoals Calisota ongevéér dezelfde staat is als Californië. Dan ligt Duckstad in het zuiden van Californië en niet in het noorden, zoals bij Don Rosa. Maar Rosa heeft die locatie uitgekozen vanwege die grote baai, omdat Duckstad immers aan een baai ligt.

De diepste pakken sneeuw in USA (buiten Alaska) valt in Californië. Ik zelf heb geskied (geskien?) op meer dan 8 meter diep sneeuw in Centraal Californië (in de bergen-Sierra Nevada).Daar, sneeuw ligt op de grond van Oktober tot Juni of Juli. Maar er valt sneeuw elke jaar even binnen de Stadt Los Angeles (in de bergen).

Barks Calisota moet in een verzonnen plats zijn, als Duckstadt heeft diep sneeuw in winter, en ook heeft palmbomen groeien. Calisota moet nord van Californië liggen, zuid van Oregon, west van Minnesota, en oost van Het Grote Oceaan. Maar ja, Calisota moet hebben een climaat combinatie van Californië en Minnesota.
Ik heb alles geleerd van Professor Desiderius Netelmans van de Universiteit van Duckstad.
Avatar gebruiker
Robb_K
Klassiek Barksist
Member
 
Berichten: 1114
Geregistreerd: wo jan 03, 2007 11:47 pm
Woonplaats: Los Angeles/Nederland/Muenchen

Berichtdoor DD » vr okt 17, 2008 1:32 pm

Michiel P schreef:De clou is natuurlijk dat we niet hoeven te proberen er een sluitend systeem van te maken, omdat er geen sluitend systeem ís. Barks liet het in het midden en wij doen er beter aan dat zo te laten.

Plaatsnamen bij Barks, met de bijbehorende strippagina's:

- Duckburg wordt voor het eerst vermeld in High Wire Daredevils (1944):

http://disneycomics.free.fr/Ducks/Barks ... 03-33.html

- In Donald's Worst Nightmare (1949) en Lost in the Andes (1949) woont Donald in Burbank:

http://disneycomics.free.fr/Ducks/Barks ... 1_p05.html
http://disneycomics.free.fr/Ducks/Barks ... st/20.html

- Burbank wordt ook genoemd in The Chickadee Challenge (1955), maar Donald en de neefjes wonen dan weer in Duckstad:

http://disneycomics.free.fr/Ducks/Barks ... 87_05.html

- In Truant Troubles (1951) wordt niet duidelijk of Duckstad zelf in Webfoot County ligt:

http://disneycomics.free.fr/Ducks/Barks ... nt/09.html

- Calisota wordt voor de eerste en enige keer genoemd in The Gilded Man (1952):

http://disneycomics.free.fr/Ducks/Barks ... 46-28.html

- De bus in Knight in Shining Armor (1957) rijdt naar Hemet, waar Barks een kippenfokkerij heeft gehad:

http://disneycomics.free.fr/Ducks/Barks ... ht/04.html

- In Getting Thor (1958) verjaagt Lampje kraaien uit Willies tuin en uit Duck County naar het naburige Goose Egg County. (Ik heb dit uit een mail van Rob Klein naar dcml: http://nafsk.se/pipermail/dcml/2004-Feb ... 20913.html )

http://disneycomics.free.fr/Ducks/Barks ... or/04.html

Heb je toevallig ook de Nederlandse namen?
Vader van 'n schattige, kleine Duck.
Avatar gebruiker
DD
Verzamelaar zonder grenzen
Member
 
Berichten: 2844
Geregistreerd: wo feb 27, 2008 1:36 am

Berichtdoor Michiel P » vr okt 17, 2008 3:54 pm

Nee, maar je kunt het makkelijk zelf uitzoeken. Via elke link ben je met twee keer doorklikken op de juiste Inducks-pagina en daar vind je in welk BV-album het verhaal staat. Ik verwacht dat Burbank meestal met Duckstad vertaald is.
Avatar gebruiker
Michiel P
Member
 
Berichten: 1005
Geregistreerd: ma maart 05, 2007 5:28 pm

Volgende

Keer terug naar Personages en stambomen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten

cron