Suske en Wiske

Het vervolg van <U>Andere striptitels</U> op McDuck.nl

Berichtdoor Tedere Tronica » wo okt 04, 2006 3:40 pm

Suske en Wiske zijn een begrip in Vlaanderen en Nederland. De reeks loopt al sinds 1945 en inmiddels zijn bijna 300 albums in de bekende rode kleur verschenen.

Suske en Wiske op het WWW
http://suskeenwiske.library.uu.nl/nl.html

Recensies en puntentelling:
http://suskeenwiske.library.uu.nl/albums/recensies/welcome.htm
"Suske en Wiske op het WWW geeft de lezers van de albums de mogelijkheid om te reageren op de verhalen door het geven van een rapportcijfer aan de albums en het schrijven van een korte recensie."

Een inleiding in de geschiedenis van Suske en Wiske
http://suskeenwiske.library.uu.nl/welcome.htm?intro/welcome.htm
"In deze inleidende tekst worden kort de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van de stripreeks Suske en Wiske geschetst. Hier en daar worden soms open deuren ingetrapt. Dit is vrijwel onvermijdelijk met Suske en Wiske omdat immers iedereen in Nederland en België hen kent."
Tedere Tronica
 

Berichtdoor Peerke » do okt 05, 2006 5:07 pm

Wat zijn je favoriete Suske en Wiskes?
Peerke
 

Berichtdoor Brullende Berg » wo nov 22, 2006 3:27 am

“Islam voor Ongelovigen” is een stripverhaal dat elke dag in GVA verscheen: Senne en Sanne.
Deze tekenaar heeft het nu in zijn hoofd gehaald om de jeugd “op te voeden” door de kinderen dagelijks een lepel “islam voor beginners” te doen slikken. Het verhaaltje lijkt helemaal geschreven door een moslim die naast de tekenaar zit en hem opdraagt wat te schrijven.
Een paar voorbeelden: S & S zijn maatjes met enkele lokale moslims, maar natuurlijk zijn de twee Vlaamse kindjes behept met veel vooroordelen en gaan ze gebukt onder misverstanden.

Senne haalde aan dat de Jihad toch wel een gewelddadig idee in de islam is. “Welnee, Senne. Jihad wil zeggen: de strijd die elke moslim elk dag moet voeren om een goed mens te zijn”, is de repliek van het moslimmeisje.
Kijk, dan begint het bij mij te kriebelen: iedereen zijn eigen strijd elke dag. Mijn strijd, hoe was dat weer in het Duits? Inderdaad.
Bovendien weet iedereen die het nieuws volgt, dat moslimleiders en –strijders steeds opnieuw het woord Jihad schreeuwen met andere bedoeling dan wat hierboven gesuggereerd werd.

S & S zijn teruggeflitst in de tijd (zonder de machine van prof. Barabas, want die heeft de tekenaar moet achterlaten bij zijn vorige werkgever) en zijn in het Midden-Oosten aanbeland. Daar horen ze twee plaatselijke burgers zeggen: “Ja, Mohammed is een rechtvaardig man”.
Kijk, dan begint het bij mij weer te kriebelen. De boeken van de moslims (de Sahih Bukarih → hadith: uitspraken van Mo.) vermeldt dat de profeet opdracht gaf tot het plegen van een moord. De profeet liet mensen een hand en een voet afhakken; toegegeven: aan de tegenoverliggende kant, maar toch…) Hij maakte Medina “Judenfrei”. De moslimbronnen vermelden tussen de 300 en de 900 vermoorde Joodse mannen en vrouwen en kinderen.

Als dit verhaaltje nu in opdracht van het Centrum voor … zou getekend zijn, dan zou het niet anders kunnen gebracht worden. Dit is indoctrinatie van de (jeugdige) lezer. Ik koop in geen geval nooit een Senne & Sanne boekje. Dan nog 100 keer eerder een Suske en Wiske, hoewel die ook ver zijn afgedreven van wat ze in de jaren 60 waren.
Brullende Berg
 

Berichtdoor VitaMientje » wo nov 22, 2006 2:13 pm

Brullende Berg schreef:“Islam voor Ongelovigen” is een stripverhaal dat elke dag in GVA verscheen: Senne en Sanne.
Deze tekenaar heeft het nu in zijn hoofd gehaald om de jeugd “op te voeden” door de kinderen dagelijks een lepel “islam voor beginners” te doen slikken. Het verhaaltje lijkt helemaal geschreven door een moslim die naast de tekenaar zit en hem opdraagt wat te schrijven.
Een paar voorbeelden: S & S zijn maatjes met enkele lokale moslims, maar natuurlijk zijn de twee Vlaamse kindjes behept met veel vooroordelen en gaan ze gebukt onder misverstanden.

Islam voor Ongelovigen? De titel van het verhaal is 'Cordoba'.

De Standaard Online, 7 oktober 2006:
Nu hij van het juk van Suske en Wiske is bevrijd, hoeft Marc Verhaegen niet langer rekening te houden met de taboes uit het beruchte testament van Vandersteen (geen seks, racisme of religie). Verhaegen lijkt vast van plan om volop gebruik te maken van die nieuwe mogelijkheden, zoals blijkt uit de actuele en geëngageerde thema's die hij aansnijdt in zijn nieuwe stripreeks Senne & Sanne , zowat zijn versie van Suske en Wiske . In het eerste album, Rebecca R. , had de auteur het over de jodenvervolging en de holocaust; het nieuwe verhaal, Cordoba , gaat over racisme, onverdraagzaamheid en de islam. Allesbehalve vrijblijvende onderwerpen die de belangrijkste doelgroep - jongeren van tien tot veertien jaar - stof voor discussie moeten bieden.
http://www.standaard.be/Krant/Tekst/Artikel.aspx?artikelId=GME12PLC4&date=20061007&demo=False
VitaMientje
 

Re: Suske en Wiske

Berichtdoor Rick » ma apr 14, 2014 5:51 pm

Over Suske en Wiske, ik vind Amoras echt geweldig. Mooie tekeningen en goeie tekst, alleen jammer dat het nu zolang wachten is op deel 3.
Rick
New member
 
Berichten: 3
Geregistreerd: ma okt 14, 2013 7:28 pm


Keer terug naar Strips en boeken

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron