PunBB

Hardware, software, internetsites

Berichtdoor Sander » ma jan 01, 2007 6:36 pm

Bij deze een topic over PunBB, de forumsoftware die op McDuck.nl en op McDrake gebruikt wordt.

Ik ben bezig met een aangepaste versie van PunBB waarmee het mogelijk is forums als archief online te houden. Het komt erop neer dat ik heel veel functies eruit sloop zoals het inloggen, maar er komen ook kleine dingen bij zoals het citeren uit gesloten topics. Ik vind het belangrijk om zo veel mogelijk functies weg te halen (mits ze niet meer bruikbaar zijn), omdat dit de kans op beveiligingslekken verkleint. Als het af is, ga ik het op de gearchiveerde forums op McDuck.nl installeren, maak ik de broncode openbaar en kondig ik het aan op PunBB.org Forums.

Bij het bekijken van de broncode werd ik aan een klein mogelijk privacy-probleem in PunBB herinnerd. Als een beheerder via Beheer > Options de optie "User info in posts" heeft ingeschakeld, worden eventueel ingevulde e-mailadressen van gasten zichtbaar voor alle leden. Gasten kunnen dit moeilijk weten, omdat zij de e-mailadressen niet op het forum zien staan en omdat ze niet gewaarschuwd worden bij het invullen van een e-mailadres. Op McDuck.nl en op McDrake staat de optie "User info in posts" voor alle forums uit, dus is dit probleem er niet. Daniël zou dus vooral niets aan deze instelling moeten veranderen. Ik zal kijken of de makers van PunBB al van dit probleem weten, en het anders op PunBB.org Forums melden.

Een gelukkig nieuwjaar allemaal trouwens!
Sander
Member
 
Berichten: 69
Geregistreerd: za jan 14, 2006 12:12 am

Berichtdoor Daniel73 » di jan 02, 2007 8:05 am

Onder recente bijdragen onder Nederland Disney staat:

http://bb.mcdrake.nl/neddisney/search.p ... n=show_24h

Als ik op de topic-linken klik krijg ik de melding "Ongeldig verzoek. De koppeling die je opende is onjuist of verouderd."
Het gaat om een topic dat ik met een automatische verwijzing verplaatst heb van forum Overige Disney publicaties naar Albums en boeken.

De link van het werkende Duck Power-topic is:
http://bb.mcdrake.nl/neddisney/viewtopic.php?id=25

De link naar het "ongeldige" Duck Power-topic is:
http://bb.mcdrake.nl/neddisney/viewtopic.php?id=27

Ik neem aan dat het om een enkel topic gaat, en dat de verplaats-functie er schijnbaar twee van maakt. Wat verder opvalt is dat "DisneyRemc°o°" graden als karakters bevat, maar misschien is dat bijzaak.
Hoe kan het probleem verholpen worden?
Daniel73
Member
 
Berichten: 917
Geregistreerd: vr jun 02, 2006 5:45 pm
Woonplaats: Nederland

Berichtdoor Daniel73 » di jan 02, 2007 8:09 am

De tijden van de 'Nieuwste bijdrage'-linken zijn hetzelfde: "Vandaag 01:14:20"
Ik neem aan dat beide naar de bijdrage "van" Rockerduck verwijzen.
http://bb.mcdrake.nl/neddisney/viewtopic.php?pid=85#p85
Daniel73
Member
 
Berichten: 917
Geregistreerd: vr jun 02, 2006 5:45 pm
Woonplaats: Nederland

Berichtdoor Daniel73 » wo jan 03, 2007 1:55 am

Ik heb getest en het probleem geldt voor alle McDrake boards. Het moet te maken hebben met de omleidingen bij het verplaatsen. Het probleem is dus makkelijk te reproduceren.
Momenteel durf ik niet te verplaatsen omdat ik niet weet of de database daar corrupt door wordt, met de dooie topics die in de lijsten verschijnen met elk een eigen adres.
Daniel73
Member
 
Berichten: 917
Geregistreerd: vr jun 02, 2006 5:45 pm
Woonplaats: Nederland

Berichtdoor Sander » wo jan 03, 2007 12:19 pm

Ik denk dat het een foutje in de 'Recente bijdragen'-code is. Daarin wordt, voor zover ik gezien heb, geen rekening gehouden met de 'lege' omleidingstopics. De database ziet er wel goed uit wat de verplaatste topics betreft, dus met het verplaatsen van topics is niets mis. Je kunt kijken op PunBB.org Forums of ze er daar al van weten, en het anders melden. En anders doe ik het een dezer dagen.
Sander
Member
 
Berichten: 69
Geregistreerd: za jan 14, 2006 12:12 am

Berichtdoor Daniel73 » wo jan 03, 2007 1:55 pm

Sander schreef:Ik denk dat het een foutje in de 'Recente bijdragen'-code is. Daarin wordt, voor zover ik gezien heb, geen rekening gehouden met de 'lege' omleidingstopics. De database ziet er wel goed uit wat de verplaatste topics betreft, dus met het verplaatsen van topics is niets mis. Je kunt kijken op PunBB.org Forums of ze er daar al van weten, en het anders melden. En anders doe ik het een dezer dagen.

Waar komt het probleem ineens vandaan? Op McDuck was het probleem er niet, zover ik weet. Zou het een installatie-probleem kunnen zijn?
Daniel73
Member
 
Berichten: 917
Geregistreerd: vr jun 02, 2006 5:45 pm
Woonplaats: Nederland

Berichtdoor Sander » wo jan 03, 2007 9:15 pm

Nee, het komt door een foutje in de nieuwste versie(s) van PunBB. Op het test-forum op McDuck.nl was het probleem er niet met versie 1.2.11, maar wel toen ik het bijwerkte naar 1.2.14. Ik kan kijken wat er precies is veranderd, of je kunt het direct aan de mensen van PunBB melden.
Sander
Member
 
Berichten: 69
Geregistreerd: za jan 14, 2006 12:12 am

Berichtdoor Sander » wo jan 03, 2007 10:11 pm

Het foutje was al gemeld, in show recent post links to outdated post. Het zal in ieder geval in versie 1.3 worden opgelost. Het zal ook wel mogelijk zijn om de oude versies te veranderen, maar dat doe ik zelf liever niet.

In ieder geval is het niet ernstig, hoogstens storend.
Sander
Member
 
Berichten: 69
Geregistreerd: za jan 14, 2006 12:12 am

Berichtdoor Daniel73 » wo jan 03, 2007 10:41 pm

Sander schreef:Nee, het komt door een foutje in de nieuwste versie(s) van PunBB. Op het test-forum op McDuck.nl was het probleem er niet met versie 1.2.11, maar wel toen ik het bijwerkte naar 1.2.14. Ik kan kijken wat er precies is veranderd, of je kunt het direct aan de mensen van PunBB melden.

Sander schreef:Het foutje was al gemeld, in show recent post links to outdated post. Het zal in ieder geval in versie 1.3 worden opgelost. Het zal ook wel mogelijk zijn om de oude versies te veranderen, maar dat doe ik zelf liever niet.

In ieder geval is het niet ernstig, hoogstens storend.

Zijn de verplaatsmeldingen (redirect topics) zelf ook topics? Technisch gesproken?
Begrijp ik goed dat er nu teveel te zien is van wat sowieso in de database aanwezig is?

De melding op PunBB is van 18 oktober 2006. Het probleem zou gelden voor PunBB 1.2.14. De versie ervoor, 1.2.13, zou wel de goede code hebben.
http://forums.punbb.org/viewtopic.php?pid=83481#p83481
(grom!) Ik zal wel weer een zeur zijn, maar waarom wachten ze maanden met een storend probleem? Een patch zou alvast mooi zijn. Dit had Microsoft niet moeten doen, uitstellen tot de volgende versie. Wat is nu de kracht van open source, met dat even aanpassen en zo?

Waarom o waarom is (lange preek verwijderd)
Daniel73
Member
 
Berichten: 917
Geregistreerd: vr jun 02, 2006 5:45 pm
Woonplaats: Nederland

Berichtdoor Sander » wo jan 03, 2007 11:50 pm

Daniel73 schreef:Zijn de verplaatsmeldingen (redirect topics) zelf ook topics? Technisch gesproken?
Begrijp ik goed dat er nu teveel te zien is van wat sowieso in de database aanwezig is?

Technisch gesproken zijn verplaatsmeldingen zelf ook topics. Zie de screenshot vanuit het databasebeheerprogramma hieronder (zonder privacygevoelige gegevens erin):
Afbeelding
De eerste rij is voor een verplaatst bericht. In de kolom 'moved_to' staat het nummer van het vervangende topic, dat dus wel in het goede forum staat. In de tweede rij staat daar 'NULL' (niets), dus dat is een onverplaatst, 'gewoon' topic.

Het stukje programma dat de lijst met recente bijdragen geeft, zou moeten filteren op de kolom 'moved_to'. Momenteel wordt de informatie uit de database gehaald met een SQL-commando als dit:
SELECT * FROM topics WHERE last_post > NOW() - 86400 ('HAAL ALLES UIT topics WAARBIJ GELDT DAT datum_laatste_bijdrage GROTER IS DAN 24 UUR GELEDEN (de tijd nu in seconden, min 86400 seconden)'
Daarmee wordt teveel informatie uit de database gehaald, want er wordt geen rekening gehouden met dat je alleen de topics wilt hebben die geen verplaatsmeldingen zijn. Het SQL-commando zou dus zoiets moeten worden:
SELECT * FROM topics WHERE last_post > NOW() - 86400 AND moved_to IS NOT NULL ('[...] ÉN WAARBIJ GELDT DAT topicnummer_waarnaar_het_verplaatst_is NIET NIKS IS')

Het komt er dus op neer dat er in één regel code iets moet worden veranderd. Dat wil ik niet zelf gaan doen, omdat ik het verstandiger vind om een onaangepaste versie van PunBB te gebruiken. Zeker als je vier forums tegelijk verzorgt. Ik hoop dus dat de makers van PunBB dat voor een eventuele versie 1.2.15 wel willen doen, of dat 1.3 snel uitkomt.

Daniel73 schreef:Wat is nu de kracht van open source, met dat even aanpassen en zo?

Het staat je vrij om de broncode over te nemen en het zelf even aan te passen. :)
Sander
Member
 
Berichten: 69
Geregistreerd: za jan 14, 2006 12:12 am

Berichtdoor Daniel73 » do jan 04, 2007 3:53 pm

melding: PunBB belooft bij leden-registratie standaard een edit-functie, terwijl de beheerder/moderator de optie heeft om de functie uit te zetten. Op McDrake staat de editfunctie standaard UIT. Leden worden nu dus door PunBB misleid.
Daniel73
Member
 
Berichten: 917
Geregistreerd: vr jun 02, 2006 5:45 pm
Woonplaats: Nederland

Berichtdoor Daniel73 » do jan 04, 2007 4:23 pm

Vandaag 11:40:57, Sander schreef:
Daniel73 schreef:De boards zouden beter van elkaar onderscheiden kunnen worden door ze elk een eigen kleur te geven.
Zijn er mensen die (bijv.) de 'Oxygen'-style kunnen aanpassen? (Risico kan zijn dat bij een update van PunBB, nieuwe styles gemaakt moeten worden.)

Om een PunBB-stijl te maken of aan te passen moet je CSS kunnen schrijven. In het geval van Oxygen zou je dan dingen in style/Oxygen.css en style/imports/Oxygen_cs.css moeten werken. Zorg wel dat je de bestanden dan een andere naam geeft (bijvoorbeeld McDrake.css en McDrake_cs.css), zodat de nieuwe stijl naast Oxygen kan blijven bestaan.

Je kunt ook een kant-en-klare stijl downloaden via PunBB Resource. Dan hoef je alleen de gedownloade bestanden in de goede mappen te zetten. Meestal is meteen duidelijk welke bestanden in de style-map en welke in de img-map moeten. Kijk wel even voor de zekerheid of er geen andere bestanden bij zitten dan plaatjes en CSS-bestanden; als er bijvoorbeeld een PHP-bestand bij zit zou dat een beveiligingslek kunnen veroorzaken.

bron: http://bb.mcdrake.nl/neddisney/viewtopi ... d=247#p247
Daniel73
Member
 
Berichten: 917
Geregistreerd: vr jun 02, 2006 5:45 pm
Woonplaats: Nederland

Berichtdoor Daniel73 » zo jan 07, 2007 7:02 pm

Technische discussie van elders, onder 'Beheer McDrake Nederland' op het Disney-gedeelte:
07-01-2007, DisneyRemc°o° schreef:Daniel, wellicht is dit iets voor je: http://www.punres.org/desc.php?pid=78

"Info:

Full name: Frontpage PunBB
Category: Major
Latest release: 1.4b, a total of 5 release(s)
Author: lmarecha

Description:

Integration of PunBB1.2.x with several mod (See the full readme.txt)
Provide a kind of miniportal/frontpage you can customize based on Connorhd 's tutorial but greatly modified.
In latest version also provide a kind of Article/note system (both punBB message type or rtx/html) that can be used to handle review, article or simply fast notes."

Hiermee zou je dus al een soort van frontpage kunnen maken. Dat 'article/note system' zou misschien ook kunnen aansluiten op een DEEL van je wensen. Zo hou je dus wel een echt Donald Duck forum, maar kun je er toch meer van maken als alleen een forum, zoals je wilt.

En er staan nog meer uitbreidingsset op de punBB-site.

http://bb.mcdrake.nl/neddisney/viewtopi ... d=437#p437


07-01-2007, DisneyRemc°o° schreef:Ik heb nog wat uitbreidingssets gevonden die MISSCHIEN interessant zouden kunnen zijn voor McDrake.nl:

Frontpage PunBB http://www.punres.org/desc.php?pid=78 (nogmaals deze, omdat dit misschien handig is als eerste uitbreiding)
Category: Major
Latest release: 1.4b, a total of 5 release(s)
Author: lmarecha
Description

Integration of PunBB1.2.x with several mod (See the full readme.txt)
Provide a kind of miniportal/frontpage you can customize based on Connorhd 's tutorial but greatly modified.
In latest version also provide a kind of Article/note system (both punBB message type or rtx/html) that can be used to handle review, article or simply fast notes.Attachment Mod for PunBB 1.2.* http://www.punres.org/desc.php?pid=77
Category: New functions
Latest release: 2.0.1, a total of 1 release(s)
Author: Frank H
Description

The Attachment Mod allows the users to upload and download attachments (files) to the posts.
Permissions are set per usergroup and per forum basis. (upload/download/owner delete/delete(for moderators), allowed files & max uploadsize)

Works on 1.2.12 if you follow the installation guide for 1.2.6 at cms.frankh.shacknet.nu
Does not work on SQLite (at least the installer won't work, I've got no idea if the whole mod is incompatible)
(The package includes an updater from the 'Attachment Mod 1', that moves files from database storage to file storage)

My aim with this mod has been to interfer as little as possible with PunBB's code, and not add too many features/javascripts.

For information and problemsolving, please go to the release thread at punbb.org, I have too little time to check more than one place, and I subscribe to that thread so I get an email whenever someone posts there...

There's also an installation guide at cms.frankh.shacknet.nu.Board Logo http://www.punres.org/desc.php?pid=202
Category: Extensions
Latest release: 1.0, a total of 1 release(s)
Author: elbekko
Description

Allows you to easily add a board logo.Collapsable Categories http://www.punres.org/desc.php?pid=84
Category: Extensions
Latest release: 1.5, a total of 2 release(s)
Author: gizzmo
Description

Adds the abillity to collapse/expand categories. (like in Invision Power Board)Did you mean [url]http://www.punres.org/desc.php?pid=112[/b] (niet echt belangrijk, maar misschien wel handig)
Category: New functions
Latest release: 1.0.0, a total of 1 release(s)
Author: Ma�ungo
Description

This mod suggest words when a search fails (no hits).
For example, if you search 'framewok' this mod print the
message 'Did you mean "framework"' with a link for a new
(and correct) search.

This mod use an approximate search algorithm to find and filter words, and next calculate its Levenshtein distance.Easy BBCode http://www.punres.org/desc.php?pid=50 (wellicht erg handig!)
Category: New functions
Latest release: 1.0.1, a total of 1 release(s)
Author: Rickard
Description

This mod adds buttons for easy insertion of BBCode and smilies when posting and editing messages.Easy Poll + http://www.punres.org/desc.php?pid=309 (leuke uitbreiding)
Category: New functions
Latest release: 2.0, a total of 1 release(s)
Author: BN
Description

Hello !

This mod is a new version of Easy Poll. It add poll system for PunBB
3 types of poll :
- Mutliselect Poll
- Multiselect Yes/No Poll
- Regular Poll

And there are some options :
- where members can make polls.
- who can make polls.

And...
I can't say more in English (sorry^^) so you must see that yourself ;)

French topic
Test forumForbidden word spam blocker http://www.punres.org/desc.php?pid=256 (handig!)
Category: Extensions
Latest release: 1.0.1, a total of 2 release(s)
Author: 505
Description

This mod allows forum administrators and moderators to forbid certain words to be in a post. When such a word is used in a post a warning is displayed and the message cannot be posted until that word is removed. This can be used to stop spam bots from posting on your forum. Just set part of the message they post as a forbidden word.Links with category http://www.punres.org/desc.php?pid=326
Category: Extensions
Latest release: 2.0.0, a total of 6 release(s)
Author: kierownik
Description

This will add a page with links that are in category's something link a startpage.
Preview at http://kierownik.nl/Links.php (ik vind het resultaat er goed uitzien!)Private Messaging System 1.2.x http://www.punres.org/desc.php?pid=52
Category: New functions
Latest release: 1.2.2, a total of 3 release(s)
Author: Connorhd
Description

Adds functions for sending messages to people within PunBB.
Dit was het even voor nu, maar ikz al nog eens verder kijken. Ook wil ik je best proberen te helpen met het invoegen van deze toepasingen als je dat wenst.

http://bb.mcdrake.nl/neddisney/viewtopi ... d=453#p453


07-01-2007, Sander schreef:Ah, nog een fan van PunBB. :) Ik ben zelf niet zo dol op het gebruik van dit soort mods, voornamelijk omdat je ze bij elke update van PunBB opnieuw zou moeten installeren. Als je dan ook nog meerdere boards hebt, wordt dat veel werk. In PunBB 1.3 wordt dat probleem opgelost door een nieuw systeem waar je heel makkelijk 'extensies' kan installeren en verwijderen.

DisneyRemc°o° schreef:Frontpage PunBB http://www.punres.org/desc.php?pid=78

Dit is een volledig aangepaste versie van PunBB. Nadeel is dat bijvoorbeeld gedichte beveiligingslekken in PunBB waarschijnlijk niet direct in 'Frontpage PunBB' gedicht zullen zijn; je zou dan moeten wachten tot de maker de verbeteringen heeft overgenomen.

DisneyRemc°o° schreef:Attachment Mod for PunBB 1.2.* http://www.punres.org/desc.php?pid=77

Zou handig kunnen zijn om bijvoorbeeld scans uit strips te plaatsen. Maar misschien is het dan beter om te kijken of op McDrake een ImageShack-achtige service aangeboden kan worden, los van de forums. Dan zou het ook meteen voor een 'bibliotheek' gebruikt kunnen worden.

DisneyRemc°o° schreef:Board Logo http://www.punres.org/desc.php?pid=202

Hiermee wordt de database aangepast, alleen maar om een logo bovenaan de forums te zetten. Dat kun je ook doen door de HTML-code in het bestand include/template/main.tpl aan te passen. Dat kan weinig kwaad, en is geloof ik zelfs de bedoeling van die TPL-bestanden.

DisneyRemc°o° schreef:Collapsable Categories http://www.punres.org/desc.php?pid=84

Dat is handig voor als je heel verschillende subforums hebt, maar de forums op McDrake gaan steeds over één onderwerp en dus zijn waarschijnlijk alle subforums interessant voor bezoekers. Je zou het wel kunnen gebruiken om de McDrake-forums samen te voegen (een 'collapsable category' voor Disney Nederland, een voor Disney Internationaal en een voor Off Topic). Maar dat zou ook weer problemen op kunnen leveren.

DisneyRemc°o° schreef:Easy Poll + http://www.punres.org/desc.php?pid=309 (leuke uitbreiding)

Op mijn schoolforum raad ik mensen aan een service als BOOTZ poll creator te gebruiken.

http://bb.mcdrake.nl/neddisney/viewtopi ... d=456#p456
Daniel73
Member
 
Berichten: 917
Geregistreerd: vr jun 02, 2006 5:45 pm
Woonplaats: Nederland

Berichtdoor Daniel73 » zo jan 07, 2007 7:17 pm

Mooi dat er PunBB-fans zijn. Er zou, áls ik McDrake veilig kan openstellen, een aparte testplek kunnen komen om PunBB-software te testen.

Als ik Sander goed begrijp is het beter om met daadwerkelijke toepassingen te wachten totdat PunBB 1.3 is verschenen. Een testboard zou wat voorproefjes kunnen geven van wat zoal mogelijk is. Zelf ben ik terughoudend als compatibiliteit in het geding komt.
Daniel73
Member
 
Berichten: 917
Geregistreerd: vr jun 02, 2006 5:45 pm
Woonplaats: Nederland

Berichtdoor Daniel73 » zo jan 07, 2007 7:19 pm

Technische discussie van elders, onder 'Beheer McDrake Nederland':
07-01-2007, DisneyRemc°o° schreef:
Sander schreef:Ah, nog een fan van PunBB. :)

Fan is misschien wel een erg groot woord, maar ik heb zeker wel bewondering voor dit forum. :) Het is één van de weinige forums die gratis aangeboden wordt, terwijl het zich kan meten met de grotere, betaalde forums. Natuurlijk ontbreekt er nog wel van alles en nog wat aan punBB, maar dat kan altijd nog komen in de toekomst. Toen ik PunBB installeerde voor iemand, merkte ik snel dat het weinig installatieproblemen oplevert.

Sander schreef:Dit is een volledig aangepaste versie van PunBB. Nadeel is dat bijvoorbeeld gedichte beveiligingslekken in PunBB waarschijnlijk niet direct in 'Frontpage PunBB' gedicht zullen zijn; je zou dan moeten wachten tot de maker de verbeteringen heeft overgenomen.

Als ik kijk naar http://kierownik.nl/index.php, dan hebben ze in hele site rond de PunBB interface gebouwd, lijkt het... Zou dit ook met de Frontpage PunBB gedaan hebben? Of zit hier veel meer werk achter?

Sander schreef:Maar misschien is het dan beter om te kijken of op McDrake een ImageShack-achtige service aangeboden kan worden, los van de forums. Dan zou het ook meteen voor een 'bibliotheek' gebruikt kunnen worden.

Maar dan zou je wel de optie moeten hebben via McDrake.nl te kunnen uploaden, om het makkelijk te maken voor de leden.

Sander schreef:Hiermee wordt de database aangepast, alleen maar om een logo bovenaan de forums te zetten. Dat kun je ook doen door de HTML-code in het bestand include/template/main.tpl aan te passen. Dat kan weinig kwaad, en is geloof ik zelfs de bedoeling van die TPL-bestanden.

Ja, daar heb je wel gelijk in, De TPL (template, neem ik aan?) bestanden lenen zich daar natuurlijk goed voor.

Sander schreef:Dat is handig voor als je heel verschillende subforums hebt, maar de forums op McDrake gaan steeds over één onderwerp en dus zijn waarschijnlijk alle subforums interessant voor bezoekers. Je zou het wel kunnen gebruiken om de McDrake-forums samen te voegen (een 'collapsable category' voor Disney Nederland, een voor Disney Internationaal en een voor Off Topic). Maar dat zou ook weer problemen op kunnen leveren.

Wat voor problemen denk je dan aan?

Sander schreef:Op mijn schoolforum raad ik mensen aan een service als BOOTZ poll creator te gebruiken.

Maar ook hiervoor geldt: is het naiet makkelijker als een dergelijke functie in PunBB ingebakken zit?

http://bb.mcdrake.nl/neddisney/viewtopi ... d=462#p462
Daniel73
Member
 
Berichten: 917
Geregistreerd: vr jun 02, 2006 5:45 pm
Woonplaats: Nederland

Volgende

Keer terug naar Computers en internet

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron