PunBB

Hardware, software, internetsites

Berichtdoor Daniel73 » vr sep 05, 2008 10:01 pm

Sander schreef:Op de forums van PunBB en FluxBB heb ik twee topics geopend over mijn archiefprogramma's:
http://punbb.informer.com/forums/topic/19688/archiving-and-downloading-punbb-forums/
http://fluxbb.org/forums/topic/1710/archiving-and-downloading-punbbfluxbb-forums/
Ben benieuwd naar de reacties.

Zo'n twee weken verder is er bij FluxBB een reactie geplaatst en bij PunBB niets. De reactie bij FluxBB lijkt me van iemand die zelf blijkbaar ook maar moet hopen wat er gaat gebeuren.

Sander schreef:Gisteren heeft trouwens een FluxBB-programmeur aangekondigd ermee te stoppen:
http://fluxbb.org/forums/topic/1694/leaving/

Ene Ledo schreef op 20-08-2008 onder meer het volgende:
Don't know but if i say honestly I hope FluxBB "doesn't die out".

Dat is precies waar ik bang voor ben, dat de dagen van PunBB/FluxBB geteld zijn. Wat het einde betekent van McDrake in de huidige vorm.

Je adviseerde Google groups, die wel archieven zouden bieden. Is het misschien raadzaam voor McDrake om daar een forum uit te proberen?

Ik wil dolgraag verder gaan met McDrake. Maar onder de huidige omstandigheden met PunBB/FluxBB vind ik McDrake een kwelling. Zo zie ik inmiddels dat steeds meer spambots zich registreren. McDrake International staat momenteel van ellende op read-only, omdat daar een overvloed van geregistreerde spambots onder meer expliciete porno-plaatjes toonden. Het is een kwestie van tijd voordat ook de Nederlandse forumboards worden aangevallen. Dat kan elk moment gebeuren, en dan staat McDrake machteloos. Mede omdat PunBB nu gebrekkig functioneert onder McDrake, waardoor belangrijke beheerdersfuncties ontbreken.
Daniel73
Member
 
Berichten: 917
Geregistreerd: vr jun 02, 2006 5:45 pm
Woonplaats: Nederland

Berichtdoor Sander » za sep 06, 2008 1:10 am

Daniel73 schreef:De reactie bij FluxBB lijkt me van iemand die zelf blijkbaar ook maar moet hopen wat er gaat gebeuren.

En ik vermoed dat hij in het verkeerde topic zat: hij had het over plugins en een website waar je die kunt plaatsen (waar in een ander topic over gediscussieerd werd).

Daniel73 schreef:Je adviseerde Google groups, die wel archieven zouden bieden. Is het misschien raadzaam voor McDrake om daar een forum uit te proberen?

Ik durf niet echt iets te adviseren, dat heb ik met PunBB ook gedaan en dat blijkt nu misschien niet de beste oplossing. Maar het kan de moeite waard zijn om er een test-groep op te richten - het is gratis en in vijf minuten aangemaakt. Ze bieden trouwens niet echt archieven aan, maar je kunt instellen dat alle berichten naar je gemaild worden, waardoor je je eigen archief kunt maken.

Nadelen aan Google Groups zijn dat het alleen platte tekst-mails ondersteunt (dus geen plaatjes in tekst, maar trouwens wel bijlagen) en dat je niet echt 'subforums' kunt maken.
Sander
Member
 
Berichten: 69
Geregistreerd: za jan 14, 2006 12:12 am

Berichtdoor Daniel73 » vr sep 12, 2008 5:54 pm

Sander schreef:
Daniel73 schreef:De reactie bij FluxBB lijkt me van iemand die zelf blijkbaar ook maar moet hopen wat er gaat gebeuren.

En ik vermoed dat hij in het verkeerde topic zat: hij had het over plugins en een website waar je die kunt plaatsen (waar in een ander topic over gediscussieerd werd).

Ook dat nog.
Bij de "commerciele" PunBB, waar tot dusver geen enkele reactie is gegeven, krijg ik volgens mij een aardige indruk van de service die ik daar als klant kan verwachten: even weinig als bij hobbyclub FluxBB.

Sander schreef:
Daniel73 schreef:Je adviseerde Google groups, die wel archieven zouden bieden. Is het misschien raadzaam voor McDrake om daar een forum uit te proberen?

Ik durf niet echt iets te adviseren, dat heb ik met PunBB ook gedaan en dat blijkt nu misschien niet de beste oplossing.

Tot (serieus) mijn grote verdriet en teleurstelling vrees ik dat alle forumsoftware een pot nat is, als het gaat om het ontbreken van archivering. Op YouTube gaan hele commentaarpagina's verloren als een filmpje verdwijnt. Ook commentaren van mensen die interessante, unieke informatie hebben. Page not found...

Volgens mij vier ik inmiddels mijn tienjarig jubileum als klager over het gebrek aan archivering. Eerst DCML, daarna McDuck en nu McDrake. Dat is meer dan genoeg tijd om mezelf te realiseren dat hetgene wat ik zoek, blijkbaar niet bestaat. Ik zoek blijkbaar een "andere wereld", zoals vele idealisten. Dat is meestal de kortste weg naar het gekkenhuis.

Sander schreef:Maar het kan de moeite waard zijn om er een test-groep op te richten - het is gratis en in vijf minuten aangemaakt. Ze bieden trouwens niet echt archieven aan, maar je kunt instellen dat alle berichten naar je gemaild worden, waardoor je je eigen archief kunt maken.

Nadelen aan Google Groups zijn dat het alleen platte tekst-mails ondersteunt (dus geen plaatjes in tekst, maar trouwens wel bijlagen) en dat je niet echt 'subforums' kunt maken.

Het liefst zou ik in PunBB/FluxBB blijven, maar dat zijn volgens mij sowieso doodlopende straten. Het is echt met grote tegenzin dat ik deze veelbelovende software moet verlaten.

McDrake Nederland Disney heeft momenteel een leuke opleving. Fijn hoor, om de mensen straks alsnog te moeten teleurstellen.
Mijn ervaring is dat je als beheerder met (in elk geval) PunBB nooit eens rustig achterover kunt zitten. Zijn er geen zorgen om een gebrek aan archivering, dan is er wel de eeuwige dreiging van spambots en hackers.

Zowel PunBB als FluxBB melden:
Unfortunately no one can be told what PunBB is - you have to see it for yourself.

Wat je als beheerder kunt zien is dat je mensen met valse beloftes een doodlopende straat in hebt gelokt. Zo heeft PunBB privacy-opties die in feite waardeloos zijn. Als beheerder moet je in praktijk vroeg of laat privacy van je bezoekers prijsgeven aan een derde partij, want anders kan niemand je zelfs maar tijdens een vakantie vervangen. En die persoon heeft dan vrij spel. Fijne vakantie...

Ik wil dolgraag verder met McDrake. Dolgraag. Maar als dat niet kan zonder eeuwige, terugkerende technische stress over dataverlies en continuïteit, vrees ik dat ik mijn McDuck/McDrake-droom maar moet opgeven. Pijnlijk, want ik dacht dat die droom werkelijkheid was.

Binnenkort zal ik Google Groups gaan uitproberen. Eerst even bijkomen van deze ontgoocheling en mezelf voorbereiden op de dreigende mogelijkheid dat McDuck en McDrake samen de vrieskist in gaan.
Daniel73
Member
 
Berichten: 917
Geregistreerd: vr jun 02, 2006 5:45 pm
Woonplaats: Nederland

Berichtdoor Sander » zo feb 01, 2009 2:36 am

Inmiddels heeft PunBB op 8 december een versie 1.3.2 uitgebracht, en op 28 januari een dochterproject PunBB.NET gelanceerd. Dat is een nieuw forumsysteem, dat wat techniek betreft niet op mcdrake.nl werkt. Bij FluxBB wordt ook nog steeds geprogrammeerd, en op 10 januari is de toekomst van FluxBB uiteengezet.

Het is trouwens wel aan te bevelen af en toe te updaten naar de nieuwste versie van PunBB/FluxBB. In de 1.2-versies komen geen nieuwe functies, maar worden wel beveiligingsproblemen opgelost.

Bij het installeren van McDrake eind 2006 heb ik een korte handleiding geschreven en op mijn website gezet. Die is nu offline, maar hieronder staat de tekst. Hij is deels verouderd, maar nog wel bruikbaar.

Hulp voor McDrake.nl


Deze uitleg vind je waarschijnlijk alleen interessant als je een platform als McDrake.nl wilt opzetten op een domein met DirectAdmin. De gebruikte provider is Freerider.

Om mappen aan te geven gebruik ik de forward slash, /. In Windows wordt meestal de backward slash, , gebruikt, maar aangezien de site op een Linux-server staat zal ik in mijn uitleg de / gebruiken.

Als je ergens niet uitkomt of meer wilt weten, kijk dan op de hulp-pagina's van DirectAdmin. Die staan op http://www.site-helper.com/.


Stappenplannen

Een nieuw forum opzetten

1. Kies een locatie. Maak eventueel een subdomein.
2. Maak een database.
3. Installeer PunBB.
4. Installeer eventueel een taalpakket voor PunBB.


Hoe doe je...?


Inloggen op DirectAdmin

Via DirectAdmin kun je het domein beheren. Je komt in DirectAdmin via http://mcdrake.nl:2222/.


Het beheerderswachtwoord veranderen

Kies in DirectAdmin voor Change Password of klik op de Password-knop bovenaan. Je kunt aangeven voor welke onderdelen het wachtwoord veranderd moet worden. Kies een moeilijk te kraken wachtwoord; hiervoor zou je een wachtwoordgenerator kunnen gebruiken zoals de Secure Password Generator.


Zorgen dat www.mcdrake.nl doorverwijst naar mcdrake.nl

Maak of bewerk het bestand .htaccess in de map /domains/mcdrake.nl/public_html/. Zorg dat er de volgende regels staan:
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.mcdrake.nl$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://mcdrake.nl/$1 [R=301,L]Zorgen dat mcdrake.nl/bb/ en www.bb.mcdrake.nl/ doorverwijzen naar bb.mcdrake.nl/

Maak of bewerk het bestand .htaccess in de map /domains/mcdrake.nl/public_html/bb/. Zorg dat er de volgende regels staan:
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^mcdrake.nl$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://bb.mcdrake.nl/$1 [R=301,L]

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.bb.mcdrake.nl$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://bb.mcdrake.nl/$1 [R=301,L]


Nu werkt alleen www.mcdrake.nl/bb/ nog niet, maar misschien is dat ook nog te verhelpen.


Subdomeinen aanmaken

Om een subdomein aan te maken, ga je in DirectAdmin naar Subdomain Management. De rest wijst zich vanzelf.

In het bestandssysteem staan subdomeinen voor submappen. De bestanden voor http://mcdrake.nl/ staan in de map /domains/mcdrake.nl/public_html/ en de bestanden voor http://bb.mcdrake.nl/ staan in de map /domains/mcdrake.nl/public_html/bb/.


Databases aanmaken

Ga in DirectAdmin naar MySQL Management. MySQL is de naam van het type database dat je gebruikt. Via de link Create new Database krijg je een formulier om een database aan te maken. Vul dit formulier in en druk op Create. Zorg dat je de gegevens voor de aangemaakte database ergens bewaart.

Je kunt zoveel databases maken als je wilt, zolang je maar ruimte hebt. Het is handig om per forum en per programma een aparte database te gebruiken. Zo kun je precies regelen wie welke database geheel mag backuppen, en als er één forum gehackt is, is het geïsoleerd van de andere en heeft de hacker daar dus geen toegang toe.


Een map met een wachtwoord beveiligen

Kies in DirectAdmin voor Password Protected Directories en klik daar op Find a Directory to Password Protect. Klik bij de map op de link Protect in de Action-kolom. Vul het formulier in en kies Save.


PunBB installeren

Download de nieuwste versie van PunBB via hun Downloads-pagina. Momenteel zou je PunBB 1.2.14 (zip) kiezen. Pak het ZIP-bestand uit naar een tijdelijke map.

Upload de volledige inhoud van de map upload/ naar de plaats waar het forum moet staan. Dit zou /domains/mcdrake.nl/public_html/bb/neddisney/ kunnen zijn.

Ga naar het adres waar je de bestanden hebt gezet, bijvoorbeeld http://bb.mcdrake.nl/neddisney/. Je krijgt de mededeling dat er nog geen bestand config.php bestaat. Klik op de link om naar install.php te gaan.

Vul het formulier in. Gebruik de volgende gegevens:
Database type: MySQL Standard
Database server hostname: localhost
Database name: de naam van de database die je hebt gemaakt, bijvoorbeeld mcdrak01_testdb
Database username: de naam van de gebruiker die je voor deze database hebt gemaakt, bijvoorbeeld mcdrak01_testuser
Database password: het wachtwoord dat je voor deze database bedacht hebt
Table prefix: Kies een prefix, bijvoorbeeld 'neddisney_'. Deze wordt gebruikt om de database-tabellen van dit forum te onderscheiden van andere database-tabellen. Het is handig als je de forums allemaal andere prefixen geeft, voor als je ze in de toekomst dezelfde database wilt laten gebruiken. Als je een bestaand forum wilt overzetten, moet je de prefix invullen die dat forum gebruikt.
Base URL: niet veranderen; deze is standaard goed

Als je het formulier hebt ingevuld, krijg je verdere instructies. Ik leg hier in het Nederlands uit wat ze inhouden.

Ga met de File Manager van DirectAdmin naar de map waarin je PunBB hebt geïnstalleerd. Dit is bijvoorbeeld /domains/mcdrake.nl/public_html/bb/neddisney/. Maak onderaan, onder Filesystem Tools bij Create New File, een nieuw bestand aan met de naam config.php. Zet de tekst die PunBB na installatie gaf, in het net aangemaakte bestand en sla het op met de Save As-knop.

Nu moet je PunBB nog toestemming geven in de cache/- en in de img/avatars/-mappen te werken. Dit doe je door de mappen te selecteren (kruis Select aan bij de map), onderaan bij With Selected het getal 777 in te vullen en op Set Permission te klikken. Nu staat er in de tabel bij de geselecteerde map onder Perm. het getal 777 in plaats van 644.

Verwijder het bestand install.php in de map waarin je PunBB geïnstalleerd hebt. Dit doe je door het te selecteren en onderaan op Delete te klikken.

Nu zou het forum moeten werken.


Een taalpakket voor PunBB installeren

Standaard is PunBB in het Engels. Je kunt taalpakketten voor onder andere het Nederlands downloaden via PunBB - Downloads. Kies bijvoorbeeld Dutch.

Pak het gedownloade zip-bestand uit naar een tijdelijke map. Nu heb je een map met bijvoorbeeld de naam Dutch.

Upload de volledige map via FTP naar de map lang/ in de map waarin je PunBB hebt geïnstalleerd. In deze map staat al de map English. Deze kun je eventueel verwijderen, nadat je hebt ingesteld dat het forum altijd in het Nederlands moet zijn, zowel via Administration > Options als via Profile. Doe dit alleen als je nog geen andere gebruikers hebt; anders kunnen zij het forum niet meer bereiken.


Een complete site-backup maken

Ga in DirectAdmin naar Create/Restore Backups. Klik op Create Backup om de backup te maken. Dit duurt een paar minuten. Je krijgt een bericht in DirectAdmin (kijk rechtsboven) als de backup klaar is.

Als je de backup wilt downloaden, kies je 'Click here for a list of your current backups' en klik je op de backup die je wilt downloaden.

Oude backups zou je kunnen verwijderen om ruimte te besparen.

Deze site-backups bevatten privacy-gevoelige informatie zoals wachtwoorden en e-mail- en IP-adressen.


Een database-backup maken

Ga in DirectAdmin naar MySQL Management. Klik naast de naam van de database op Download en download de backup. Deze is in SQL-formaat.

Deze database-backups bevatten privacy-gevoelige informatie zoals wachtwoorden en e-mail- en IP-adressen.


Een database-backup terugzetten

Zorg eerst dat je de database aangemaakt hebt. Bij het terugzetten van een backup worden bestaande database-tabellen eerst verwijderd.

Ga in DirectAdmin naar MySQL Management. Kijk onder Upload a Database Backup (.gz).

Kies de database en het bestand dat je wilt gebruiken. De bestandsnaam eindigt op .gz. Klik op Upload.


Een PunBB-forum reconstrueren met een SQL-bestand van mcduck.nl

Om dit te doen, moet je met phpMyAdmin om kunnen gaan. Waarschijnlijk heb je de instructies niet nodig, omdat ik de forums al heb overgezet. De instructies zijn sowieso een beetje warrig en onvolledig, dus ze kunnen waarschijnlijk alleen gebruikt worden door iemand die weet waar hij/zij mee bezig is en verdere problemen kan oplossen.

Ga in DirectAdmin naar phpMyAdmin. Log in met de database-gebruikersnaam (bijvoorbeeld mcdrak01_testuser) en het wachtwoord dat je bij het aanmaken van de database hebt gekozen.

Kies links de database waarin je wilt werken, bijvoorbeeld mcdrak01_testdb.

Verwijder alle tabellen in deze database, behalve de drie tabellen met 'search' in hun naam, bijvoorbeeld test_search_cache, test_search_matches en test_search_words. Verwijderen doe je door ze te selecteren en bij 'With selected:' te kiezen voor 'Drop'.

Kies bovenaan voor 'Import'. Kies bij 'File to import' het SQL-bestand. Selecteer de goede 'character set'. Welke dat is, kan per bestand verschillen; vraag aan degene van wie je het bestand hebt gekregen welke je moet kiezen. Klik vervolgens op 'Go'.

Verander in de tabel *_config de waarde van o_base_url naar bijvoorbeeld http://bb.mcdrake.nl/test.

Log in op het forum. Ga naar Administration > Maintenance en klik op 'Rebuild index'.

--

Sander Dijkhuis, 30 december 2006
Sander
Member
 
Berichten: 69
Geregistreerd: za jan 14, 2006 12:12 am

Vorige

Keer terug naar Computers en internet

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron