Documentaire Lennaert Nijgh

Berichtdoor Daniel » zo okt 07, 2007 6:29 pm

In december 2007 zal een documentaire uitgezonden worden die gewijd is aan Lennaert Nijgh.

Informatie uit een persbericht van Peter Voskuil:
[...] op maandagavond 26 november, wordt zowel een biografie als een documentaire over Lennaert Nijgh gepresenteerd. [...]
De documentaire Tip van de sluier wordt op zondag 16 december 2007 om 18.15 uur in Close Up door de Avro op Nederland 2 uitgezonden. Maker van de documentaire is Jan Louter. Hij is bedenker en regisseur van vele onafhankelijke documentaires, waaronder vele kunstenaars- en schrijversportretten (o.a. over John Fante, Jean Rhys, Klaas Gubbels, Gerrit Komrij en Maarten Biesheuvel) maar is evenzeer geïnteresseerd in maatschappelijke vraagstukken die de waan van de dag en het lokale belang ontstijgen. Zijn films zijn sterk visuele producties waarin de verbeelding altijd een grote rol speelt.

bron: http://bb.mcdrake.nl/tobia/viewtopic.php?p=56#p56
Daniel
Member
 
Berichten: 50
Geregistreerd: za jul 01, 2006 3:17 pm

Berichtdoor Waterdrager » vr nov 30, 2007 4:57 pm

Op Nederland 2 is op 16 december 2007 de film Tip van de sluier te zien. De AVRO zendt het programma uit om circa 18:10 uur uit in de reeks Close Up.

In de documentaire komen onder anderen Anja Bak, Astrid Nijgh, Josee Koning, Boudewijn de Groot, Rob de Nijs, Liesbeth List en Huub van der Lubbe aan het woord. Maker van Tip van de sluier is Jan Louter.

De documentaire 'Lennaert Nijgh, Tip van de sluier' schetst een portret van de schrijver met behulp van interviews, registraties van optredens van Boudewijn de Groot en Josee Koning, film-archief, en opnames van de plekken waar Lennaert Nijgh het grootste deel van zijn leven doorbracht: het strand van Heemstede en de binnenstad van Haarlem. Vrienden vertellen over Nijghs eeuwigdurende liefde voor zijn eerste vriendin Joke, zijn hunkering naar het verleden, zijn vlucht in drank en drugs. En over zijn schip 'De jonge Jacob', waarmee hij naar de wijde zee koerste. Daar, op zijn schip, creëerde hij met taal zijn eigen universum. Aan het einde van 'Tip van de sluier' blijkt dat Lennaert Nijgh grotendeels een gesloten boek bleef, zelfs voor zijn meest dierbaren. Wie de echte Lennaert Nijgh wil leren kennen, moet naar zijn teksten luisteren.

Regie: Jan Louter
Een coproductie van Miroir Film en AVRO
Eindredactie AVRO: Simone van den Ende

Close Up is de documentaire-rubriek van de AVRO op het gebied van visuele kunst en cultuur. Close Up wordt uitgezonden sinds 1994 en is een kunstprogramma.

Zie ook: http://www.avro.nl/tv/programmas_a-z/close_up

bronnen: http://www.lennaertnijgh.nl/nieuws.html; http://www.avro.nl/tv/programmas_a-z/close_up; http://www.avro.nl/tv/programmas_a-z/close_up/afleveringen/20071216.aspx
Waterdrager
Member
 
Berichten: 66
Geregistreerd: zo jul 02, 2006 5:07 am

Berichtdoor Maurice de Kat » ma dec 17, 2007 3:00 pm

Waterdrager schreef:Op Nederland 2 is op 16 december 2007 de film Tip van de sluier te zien. De AVRO zendt het programma uit om circa 18:10 uur uit in de reeks Close Up.

Wat vonden jullie van de documentaire?

De documentaire was:
o perfect
o goed
o gemiddeld
o slecht
o heel slecht

(Motiveer uw antwoord, als u wilt.)
Maurice de Kat
 

Berichtdoor Waterdrager » zo jan 20, 2008 7:38 pm

'Nieuws uit MaasEnWaal', 17 december 2007:
Lennaert Nijgh-documentaire a.s. vrijdag opnieuw op tv

De Avro herhaalt 'Een tip van de sluier' op vrijdag 21 december om 16.05 uur op Nederland 2. In de documentaire komen onder anderen Anja Bak, Astrid Nijgh, Josee Koning, Boudewijn de Groot, Rob de Nijs, Liesbeth List en Huub van der Lubbe aan het woord. Maker van Tip van de sluier is Jan Louter.

Zie ook: [url]tinyurl.com/2uv3du[/url]

Geestelijke vader van 'Het Land van Maas & Waal' in beeld
Documentaire over de geestelijke vader van 'Het Land van Maas en Waal', Lennaert Nijgh (Haarlem, 29 januari 1945 — Haarlem, 28 november 2002), een Nederlands tekstdichter.

Wie hij werkelijk was, daar komt niemand achter. In de ontroerende documentaire 'Tip van de sluier' van Jan Louter blijven de geïnterviewden telkens weer het antwoord schuldig. Na afloop van de voorvertoning in de Haarlemse Toneelschuur, begin deze maand, erkent zanger Boudewijn de Groot dat hij zich, na de dood van Lennaert Nijgh, als ‘de vierde weduwe’ beschouwde. De Groot: „Al voordat hij stierf had ik heimwee naar onze vroegste samenwerking. Het werd steeds moeilijker teksten van Lennaert te krijgen”.

"Tip van de sluier" is een drama over de artistieke glorie en het verval van de man die Het Land van Maas en Waal een eigen lied gaf.

De documentaire is opgebouwd volgens een fraai ritme tussen vroeger en nu, tussen schooljongens en volwassenen. We gaan mee met Boudewijn en Lennaert naar de jaren zestig en eerste successen, zoals Strand, Meisje van 16 en Meester Prikkebeen.

Land van Maas en Waal
Vervolgens komen we aan bij het meer nabije verleden. Nijgh als jongeman weet precies wat hij wil, zoals blijkt uit interviews. Hij schrijft teksten ‘die mijzelf aangrijpen’ en als er dan ergens een paradijs moet zijn, dan ligt dat ‘in het Land van Maas en Waal’. Boudewijn de Groot geeft toe dat hij nooit heeft geweten hoe zijn vriend de befaamde liederen schreef: „Zijn teksten waren altijd persoonlijk, gingen over een onbereikbare liefde of het verlangen naar vroeger, maar hij was niet iemand die aan een vriend persoonlijke ontboezemingen deed”.

Achter iedere deur die ik open doe
Doe jij een andere deur weer dicht
En zo blijf je verborgen
Nooit wordt er meer dan een tip van de sluier opgelicht

Meer horen?
Klik hier: [url]tinyurl.com/3dqdh5[/url]

Tip van de sluier is te zien:
AVRO Close Up, zondag 16 december, 18.15u,

Bron: NRC
Meer over Lennaert Nijgh:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lennaert_Nijgh en
http://www.lennaertnijgh.nl

.redactie | 17-12-2007 | 18:15

bron: http://www.nieuwsuitmaasenwaal.nl/nieuwsbericht.asp?item=2116
Waterdrager
Member
 
Berichten: 66
Geregistreerd: zo jul 02, 2006 5:07 am

Berichtdoor Ben de Hoog » za apr 26, 2008 11:14 pm

De docu heb ik zelf gemist, een familielid heeft het opgenomen op een schijfje die ik deze avond pas bekeek. De passerende liederen laten je luisteren naar de woorden, ook al ken je de muziek al zo lang. De man was geniaal. Helaas lijkt het een wet dat je pas daartoe in staat bent als je persoonlijk geluk daar meest ver van weg staat. Deze docu bevestigde het maar weer eens. In een roes van drank, drugs en ongeluk in de liefde...dan kom je het diepst. Daar waar je moet zijn om mooie muziek en teksten te maken. Het leven, dat is een ander verhaal. Pieker je over de werkelijke grootheden, dan komen de namen allemaal vanzelf boven drijven. Hendrix, Joplin, Cobain, Morrison, Davis, Baker, Jamiroquai. Allemaal geniaal, allemaal onder invloed, de meesten snel op. Nijgh sluimert al een periode in mijn hoofd, tijd om eens nader kennis te maken. Voornaamste reden daarvan is deze docu, vooral de latere periodes.
Ben de Hoog
New member
 
Berichten: 1
Geregistreerd: za apr 26, 2008 10:50 pm


Keer terug naar Nieuws

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron