Musical 'De engel van Amsterdam' op dvd-box verschenen

Berichtdoor Waterdrager » vr nov 30, 2007 1:43 am

Met de door Lennaert geschreven musical De engel van Amsterdam voegde Jasperina de Jong een nieuw theaterhoofdstuk toe aan haar carrière.

Vanaf oktober 1975 tot halverwege 1976 was de musical een publiekstrekker van formaat. De liedteksten van Lennaert en de onnavolgbare muziek die Joop Stokkermans daarbij bedacht (Stokkermans sprak destijds van ‘mijn meesterwerk’) brachten Jasperina groot succes. Door kenners (o.a. theaterproducent Albert Verlinde) wordt het theaterstuk nog altijd gekoesterd als de eerste Nederlandse musical die klassieke invloeden met popmuziek vermengde.

De televisieregistratie van de musical (opgenomen in Scheveningen, uitgezonden in 1977) is als onderdeel van de Jasperina de Jong dvd-box in 2006 verschenen.

Titel: Jasperina de Jong 4: De engel van Amsterdam: video-opnames
Reeks: Portret collectie
Type: Film
Beeld: 1.33:1
Anamorphic beeld: Nee
Geluid: Nederlands PCM stereo
Regio: vrij
Aantal disks: 1 (twee lagen)

Titel film: De engel van Amsterdam
NL 1977 1:54
Van: Eric Herfst, Michael Kidd
Met: Jasperina de Jong, Leen Jongewaard, Lex Goudsmit, Mieke Bos
Genre: Satire (musical)
Opm.: uitvoering: toneel

Verhaal musical: Een deel van Amsterdam wordt afgebroken, omdat Gijsbrecht van Aemstel zo nodig een haven wil aanleggen. Het volk protesteert, maar vindt geen gehoor bij de autoriteiten. Er wordt gebeden om een oplossing, en de engel Rafaël wordt naar Aarde gestuurd met een boodschap voor de stad Amsterdam. Door het tumult waarin ze terecht komt, en de verwondering dat de engel vrouwelijke kenmerken heeft, vergeet ze helemaal wat haar boodschap was, en ze weet dat ze niet terug mag keren, voordat de boodschap volbracht is. Er schijnt echter een schip onderweg te zijn met het nieuwe buskruit en beide partijen denken dat voor hun doel te kunnen aanwenden.
Opmerkingen:
Gecomponeerd ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van de stad Amsterdam.
Parabel van gemeentelijke politiek, Amsterdam als stad van het volk.

bronnen: http://www.lennaertnijgh.nl/nieuws.html; http://www.filmkeuze.nl/cgi-bin/loader?/cgi-bin/pm/dvdp-6a79d3.html; http://www.filmkeuze.nl/cgi-bin/pm/film-6b4e28.html
Waterdrager
Member
 
Berichten: 66
Geregistreerd: zo jul 02, 2006 5:07 am

Berichtdoor draailierman » vr jul 25, 2008 2:29 pm

Hoihoi.

Heeft iemand deze dvd met de Engel van Amsterdam al? Zou iemand mij een speelbare DVD-copie willen toesturen? Uiteraard tegen portokosten en kosten van het dvd'tje. Ik ken de Engel al sinds ingeveer mijn 7e jaar maar heb hem helaas nog nooit gezien. De plaat heb ik echt grijsgedraaid in m'n leven. Je zou er mij een groot plezier mee doen.
(draailiertekoop@gmail.com)
draailierman
New member
 
Berichten: 1
Geregistreerd: vr jul 25, 2008 2:26 pm

Re: Musical 'De engel van Amsterdam' op dvd-box verschenen

Berichtdoor Daniel » do nov 15, 2012 8:55 pm

Informatie afkomstig van Bol.com:

Dvd
6 disks
Regio 2
Roughtrade
augustus 2002

Productbeschrijving

In 2002 sloot Jasperina de Jong na ruim 40 jaar een van de grootste en meest indrukwekkende Nederlandse theatercarrières af. Een perfect moment om de balans op te maken: na uitgebreide research verschijnt op 3 maart een 6-dvdbox met het mooiste, het meest ontroerende, het grappigste en het meest indrukwekkende werk van Jasperina.

Dvd 1 opent met materiaal uit het Lurelei cabaret (1963-1966) en bevat haar allereerste TV-show Portretten (1967). In deze speciaal voor tv bedachte show kreeg Jasperina voor het eerst de kans om chansonmateriaal te vertolken. De dvd sluit af met de volledige tv-registratie uit 1972 van de legendarische theatershow De Jasperina Show. De Jasperina Show was de eerste grote solo-show van een vrouw in de Nederlandse theaters, en werd geschreven door het in de Lurelei-periode ontstane schrijversteam Guus Vleugel (tekst), Joop Stokkermans (muziek) en Eric Herfst (ideeen en regie), dat met Jasperina als solist tot grote artistieke hoogten was gestegen.

Dvd 2 bevat de tweede show van dit topteam: Jasperina's Grote Egotrip (1974). Met deze tv-bewerking van de gelijknamige theatershow won Jasperina de Prijs van de kritiek op het Festival van Montreux. Verder veel losse optredens in programma's als Een van de Acht (1974) en De henk Elsink Show (1982), en 6 liedjes en sketches uit het cabaretprogramma Tussen Zomer en Winter (1982), waarin ze voor het eerste sinds de Lurelei-periode weer met haar man Eric Herfst op het podium stond. Dvd 2 eindigt met een complete televisieshow uit 1982, waarin internationaal musicalrepertoire centraal staat: Jasperina: dat is musical. Helaas moest voor zowel Jasperina's Grote Egotrip als voor Tussen Zomer en Winter gebruik gemaakt worden van banden van inferieure kwaliteit, omdat de originele banden gewist zijn.

Dvd 3 bevat materiaal uit de shows uit de jaren '80, '90 en 2000, waarin nagenoeg alle teksten voor Jasperina werden geschreven door het vaste team Ivo de Wijs en Joop Stokkermans. Dit materiaal werd opgenomen als theaterregistratie (De gekkin van de gracht en Victoria), tijdens losse tv-optredens en in een groots, als tv-show opgezet concert in het Concertgebouw te Amsterdam. In Jasperina in het Concertgebouw zingt Jasperina materiaal uit de shows De Gekkin van de Gracht, Victoria en Tour de Chant. Van de musical Lang leve de opera, die Jasperina met operazanger Lieuwe Visser speelde, maakte de AVRO een tv-bewerking waarvan 7 liedjes te vinden zijn op de dvd-box. Als laatste komt Jasperina's uitstap naar het Duitse theaterlied aan bod. Ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van Bertolt Brecht zong ze repertoire van Brecht, op muziek van Weill, Eisler en Dessau. Omdat van haar laatste show Marlene geen geschikt beeldmateriaal beschikbaar was sluit het chronologisch overzicht af met een geluidsfragment uit die voorstelling.

Dvd 4 en 5 bevatten de complete musicals De engel van Amsterdam (1975) en Fien (1982). De Engel van Amsterdam was losjes gebaseerd op Vondel's Gijsbregt van Aemstel. De musical werd geschreven door Lennaert Nijgh en Joop Stokkermans, ter gelegenheid van het 700 jarig bestaan van Amsterdam. De vara registreerde deze musical in het theater en zond hem uit op kerstavond. De musical Fien, over het leven van theaterdiva Fien de la Mar werd door de KRO bewerkt als 4 delige tv-serie. Vandaar dat dvd 5 een bijna 4 uur durende versie van deze theatermusical biedt.

Op dvd 6 staan de zogenaamde 'extra's'. Een serie interviews uit de periode 1964 - 1996, en een gefilmd portret van Jasperina ten tijde van haar theaterprogramma Jozefien en Jasperien(1977) dat nooit op beeld werd vastgelegd. Een sfeerimpressie van de musical Sweet Charity uit 1967. Daarnaast bevat deze dvd Arjan Ederveen's parodie op musicalproducties 25 Minuten: Nina Brink, de musical, met Jasperina in de hoofdrol. Als laatste zijn de liedjes uit de tv-show Jasperina Internationaal uit 1972 te horen. De beelden zijn gewist, maar het geluid is bewaard gebleven.

bron: http://www.bol.com/nl/p/jasperina-de-jong-portret/1002004000125316/
Daniel
Member
 
Berichten: 50
Geregistreerd: za jul 01, 2006 3:17 pm


Keer terug naar Nieuws

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron