Autisme

Politiek, religie, sport, gezondheid

Berichtdoor jan Baksteen » wo jul 05, 2006 12:39 pm

Ik wil hier verder over autisme praten omdat het eigelijk off-topic is, maar ik heb er op verschillende topics over gehad wat eigelijk niet de bedoeling was:

Ik heb het in mijn vorige topic er daar over gehad, maar dat was weer wel de bedoeling: http://forum.mcduck.nl/viewtopic.php?id=1809
jan Baksteen schreef:Ik heb zelf autisme, ik weet niet of jullie dat kennen, en of jullie er waren achter gekomen dat ik het had.
Daarom wil ik het met jullie over hebben.

en ik vraag ook veel in topics of dingen wel mogen:
jan Baksteen schreef:Jan Baksteen schreef:
Ik ben er mee bezig, maar het gaat wel wat maandjes duren!!!

/
|
Zou dat eigelijk wel kunnen mag ik dat wel???
|
/


Jan Baksteen schreef:
08-09-2005 22:04:05 Ik ben er mee bezig, maar het gaat wel wat maandjes duren!!!

Rockerduck schreef:
08-09-2005 01:59:53 Ik zou zeggen, Jan: ga aan de slag!

Jan Baksteen schreef:
07-09-2005 21:42:29 Sander schreef:
Reacties op Personages

Die daar staan, dat zijn echt te weinig!!!

Maar in dit topic ging het al helemaal mis, het begin ging goed maar het einde ging de mist in: http://forum.mcduck.nl/viewtopic.php?id=2109 <-----goed.
http://forum.mcduck.nl/viewtopic.php?id=2109&p=4 <-----NIET goed.
Voor de rest weet ik niet waar het mij fout is gegaan, maar we moeten er voor zorgen dat ik het juist goed doe.
jan Baksteen
Member
 
Berichten: 61
Geregistreerd: za mei 13, 2006 6:27 pm

Berichtdoor Kwok » ma jan 25, 2010 10:23 pm

Nou jan baksteen ik heb ook autisme alleen is het van de buitenkant niet te zien bijv. Een rolstoel is handiger want dan weet iedereen dat je niet kan lopen. Maar bij autisme is dat anders je ziet het niet en zeker niet op internet. Ik wil graag andere forum leden uitnodigen om een discussie aantegaan. Ik wil graag het voor oordeel dat iemand met autisme gek is dat is niet zo. En ik spreek ook niet echt graag over autisten. Want je bent niet een autist. Maar je hebt autisme. Je bent kwok en je hebt autisme!
Kwok
Member
 
Berichten: 23
Geregistreerd: vr nov 27, 2009 8:31 am

Berichtdoor Caspar » ma jan 25, 2010 11:56 pm

Zelf heb ik ongelooflijk veel respect voor mensen met autisme. Het zijn bijna altijd wel speciale personen. Ze zijn vaak ook niet bezig met 'erbij horen' en bijvoorbeeld roken en blowen enzo. Ik kan me wel voorstellen dat het als autist erg moeilijk is om in een 'gewone' klas te zitten. Zitten jullie op een speciale school?
Beautiful Freaks - alternative music pirate radio
Trends in alternatieve muziek. Indie muziek, quizzen en meer! Elke maandag alternatieve radio met Abel en Caspar. Een mix van interessante gasten, live-muziek op een Keytar, experimentele belspellen, onzinnige discussies, maar toch vooral veel muziek.
Caspar
Member
 
Berichten: 967
Geregistreerd: ma maart 26, 2007 9:03 am
Woonplaats: Hierzo

Berichtdoor Ridder ter Geit » di jan 26, 2010 10:51 am

Dat is de vraag, dat van die rolstoel. Wat nu als je juist niet wil dat iemand iets speciaals aan je ziet?

Inderdaad, autisme is maar een etiket. Het bepaalt niet wie je bent. Je bent gewoon een uniek persoon, net als iedereen. Ik zal er even bij vermelden dat ik vroeger psychische hulp heb gehad en momenteel heb ik een jobcoach om me aan een goede baan te helpen. Ik ben niet gediagnostiseerd met autisme, maar ik had er wel heel veel kenmerken van. Mijn psychologe vond het niet nuttig om er een etiket aan te plakken, maar ze herkende veel autistische trekken in me. Al met al zou ik denk ik het etiket net niet krijgen (heb ik de DSMIV, een boek met de punten die iemand zo'n diagnose geven, gekeken en ik voldoe niet aan genoeg punten), maar ik lijk er dus wel veel op. Ik heb in mijn studie pedagogiek ook veel interesse getoond in autisme. Ik ken zelf ook een aantal mensen met autisme, en ik kan jullie vertellen dat het een wereld van verschil kan zijn. Iedere autist is compleet anders. Sommigen, die met een hoger niveau, kunnen prima op een gewone school zitten. Op de hogeschool of universiteit hebben ze misschien soms wat extra struktuur nodig (daar liep mijn studie op vast...).
Ik denk niet dat iemand hier je gek zou noemen, kwok, iedereen is gewoon anders en jij ook. Het belangrijkste is je eigen weg erin te vinden om een gewoon en gelukkig leven te leiden.

Ikzelf trouwens heb ook veel struktuur nodig (lastig nu ik zonder werk zit...) en heb vooral last van dwanggedachten (dwangmatig iets op een bepaalde manier doen en per see een gedachte die ik vergeten ben willen herinneren...).

Ik ben voor een deel redelijk aangepast (getrouwd, woon in een huis met mijn vrouw, doe boodschappen en kook, ben actief voor het Leger des Heils, doe daar taken en mee aan vergaderingen, jeugdwerk enzo), heb goede contacten met vrienden en familie en zoek werk.
Echter, iedere dag heb ik wel last van dwang, waardoor dingen vaak niet zo opschieten als ik zou willen (huishouden, werk zoeken, dingen gedaan krijgen). Vooral overdag is dat een probleem, omdat ik dan gewoon structuur mis. Ook doe ik dingen vaak op het laatste moment, door uitstelgedrag.
Ridder ter Geit
Member
 
Berichten: 796
Geregistreerd: ma jan 16, 2006 1:48 am

Berichtdoor Ei » vr jan 29, 2010 3:32 am

Caspar schreef:Zelf heb ik ongelooflijk veel respect voor mensen met autisme. Het zijn bijna altijd wel speciale personen.

Nu generaliseer je. Er zijn ook autisten die geen "speciale personen" zijn. Die worden door zulke goedbedoelde complimenten een minderwaardigheid aangepraat, omdat zij geen speciale kunstjes kunnen. Autisten heten niet allemaal "Kim Puter" (Kim Peek).
http://en.wikipedia.org/wiki/Kim_Peek
Kim Peek, inmiddels overleden, had het savantsyndroom. Hoewel dat volgens Wikipedia "not a recognized medical diagnosis" is. Volgens de Nederlandse Wikipedia had hij het Syndroom van Kanner, wat ook wel "klassiek autisme" genoemd wordt. Hij was een inspiratie voor de film 'Rain Man'.
Syndroom van Asperger is volgens Wikipedia een voorbeeld van een aan autisme verwante contactstoornis.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Autistische_stoornis

En zelfs al ben je wel bijzonder, wat dan? Al ken je een heel telefoonboek uit je hoofd, je bent zonder sociale contacten toch eenzaam. En zulke kunstjes kunnen de afstand vergroten, omdat men je dan meer als een natuurwonder (of kermisattractie) ziet dan als mens.

Caspar schreef:Ze zijn vaak ook niet bezig met 'erbij horen' en bijvoorbeeld roken en blowen enzo.

O nee? Doen autisten niet aan roken en blowen? Was dat maar waar! Drugs kunnen (helaas) een extra aantrekkingskracht hebben, als je anders bent dan anderen.

Caspar schreef:Ik kan me wel voorstellen dat het als autist erg moeilijk is om in een 'gewone' klas te zitten.

Ei weet van zeer nabij, dat het ontzettend moeilijk kan zijn om zónder diagnose, als autist in een "gewone" klas te zitten. Want dan denkt men dat je "normaal" bent en vermoedt men dat je afwijkende gedrag opzettelijk is. Dan gaat men bijvoorbeeld waarom-vragen stellen waar je zelf ook wel het antwoord op zou willen hebben. Met de diagnose autisme heb je tenminste een ziekte om de schuld te geven.

Ridder ter Geit schreef:Inderdaad, autisme is maar een etiket. Het bepaalt niet wie je bent.

Autisme is niet zomaar een etiket. Zulke goedbedoelde, troostende opmerkingen kweken hoge verwachtingen van autisten. Echt, je praat de ziekte niet weg. Je moet ermee leren leven.
Autisme is een ernstige ziekte die wel bepaalt wie je bent. De ziekte beïnvloedt je persoonlijkheid en belemmert sociale contacten. Je kunt de ziekte niet van je afschudden. Je hebt er echt last van. Autisten klagen echt niet zomaar over een "etiket".

Overigens, Ei heeft Eitisme. Of is deze woordspeling te flauw? :) Welnu, de rest van dit bericht laat zien dat Ei autisme echt wel serieus neemt. Ei zal wel moeten, want Ei kent de ziekte van dichtbij. Het grapje is poging van Ei om de ziekte wat te relativeren voor zichzelf.
Ei
Member
 
Berichten: 420
Geregistreerd: di feb 06, 2007 12:36 pm

Berichtdoor Kwok » vr jan 29, 2010 9:25 am

Ten eerste wil ik het misverstand dat autisme een erge ziekte is uit de wereld helpen. Autisme is een stoornis in de hersenen. En van roken blowen. Wie heeft er nou niet zin in een avontuurtje als je nu autisme hebt of niet die dingen doen iedereen. Nog een weetje in wiet zit een stofje dat mensen met autisme niet hebben. En nng wat op wikipedia staan dingen die niet waar zijn of alleen voor kleine groepen geld. Verder nog over een autist je hebt autisme je bent het niet. Ik raad jullie aan om een werkstuk te lezen van iemand in groep 8 die autisme heeft dan kan je pas goed begrijpen wat
Kwok
Member
 
Berichten: 23
Geregistreerd: vr nov 27, 2009 8:31 am

Berichtdoor Kwok » vr jan 29, 2010 9:28 am

Het echt is ik heb ook zo'n werkstuk gemaakt. Nu wat anders tegenwoordig spreken we over ass. Vanmiddag ga ik verder want ik moet naar school.
Kwok
Member
 
Berichten: 23
Geregistreerd: vr nov 27, 2009 8:31 am

Berichtdoor Ridder ter Geit » vr jan 29, 2010 9:36 am

Ei schreef:Autisme is niet zomaar een etiket. Zulke goedbedoelde, troostende opmerkingen kweken hoge verwachtingen van autisten. Echt, je praat de ziekte niet weg. Je moet ermee leren leven.
Autisme is een ernstige ziekte die wel bepaalt wie je bent. De ziekte beïnvloedt je persoonlijkheid en belemmert sociale contacten. Je kunt de ziekte niet van je afschudden. Je hebt er echt last van. Autisten klagen echt niet zomaar over een "etiket".

Je moet er inderdaad mee leren leven. Maar een afwijking, wat het dan ook is, bepaalt toch niet wie je bent? Je bent toch gewoon Ridder of Ei of kwok, alleen je hebt ergens last van. Iets waar je mee om moet zien te gaan. Het gaat erom dat je er niet je persoonlijkheid aan ontleent. Dat je niet zegt 'ik ben een autist', maar 'ik lijdt aan autisme'. Onder het autisme zit toch gewoon je eigen unieke persoonlijkheid?
Ridder ter Geit
Member
 
Berichten: 796
Geregistreerd: ma jan 16, 2006 1:48 am

Berichtdoor Ei » vr jan 29, 2010 9:51 am

Kwok schreef:Ten eerste wil ik het misverstand dat autisme een erge ziekte is uit de wereld helpen. Autisme is een stoornis in de hersenen.

Is een stoornis geen ziekte?

Ei krijgt de indruk dat men door het wel of juist niet gebruiken van bepaalde termen, probeert het autisme te verzachten. Bijvoorbeeld met een zin zoals "je hebt autisme, je bent het niet". Ei vindt dat verwarrend.
Van Dale vermeldt een "autist" als "iemand die aan autisme lijdt". Maar nu bestaat het woord niet? Of is het politieke correctheid?

Kwok schreef:En van roken blowen. Wie heeft er nou niet zin in een avontuurtje als je nu autisme hebt of niet die dingen doen iedereen.

Zijn roken en blowen een avontuurtje? In dat geval heb je een saai leven. :)
En nee, lang niet iedereen rookt of blowt. Gelukkig niet.

Kwok schreef:Nog een weetje in wiet zit een stofje dat mensen met autisme niet hebben.

Wat is de naam van dat stofje?

Kwok schreef:Ik raad jullie aan om een werkstuk te lezen van iemand in groep 8 die autisme heeft dan kan je pas goed begrijpen wat

Waar is dat werkstuk te lezen? Of kan dat niet via internet?

Kwok schreef:Het echt is ik heb ook zo'n werkstuk gemaakt. Nu wat anders tegenwoordig spreken we over ass.

ASS. Oftewel "Autisme Spectrum Stoornis".

Ridder ter Geit schreef:
Ei schreef:Autisme is niet zomaar een etiket. Zulke goedbedoelde, troostende opmerkingen kweken hoge verwachtingen van autisten. Echt, je praat de ziekte niet weg. Je moet ermee leren leven.
Autisme is een ernstige ziekte die wel bepaalt wie je bent. De ziekte beïnvloedt je persoonlijkheid en belemmert sociale contacten. Je kunt de ziekte niet van je afschudden. Je hebt er echt last van. Autisten klagen echt niet zomaar over een "etiket".

Je moet er inderdaad mee leren leven. Maar een afwijking, wat het dan ook is, bepaalt toch niet wie je bent?

Wat bedoel je met "wie je bent"? Ei vindt dat als je lijdt aan bijvoorbeeld een depressie, je persoonlijkheid er dusdanig onder kan lijden dat je eigenlijk een "ander" persoon bent geworden. Een persoon met een ander karakter dan wanneer je gezond was geweest. Een depressie maakt je bijvoorbeeld, simpel gezegd, een somber persoon.
Mensen met hersenschade kunnen ook een ander karakter krijgen. Ben je dan nog wel "jezelf"?

Ridder ter Geit schreef:Het gaat erom dat je er niet je persoonlijkheid aan ontleent. Dat je niet zegt 'ik ben een autist', maar 'ik lijdt aan autisme'. Onder het autisme zit toch gewoon je eigen unieke persoonlijkheid?

De persoonlijkheid lijdt onder het autisme.
Ei
Member
 
Berichten: 420
Geregistreerd: di feb 06, 2007 12:36 pm

Berichtdoor Kwok » vr jan 29, 2010 3:21 pm

ik zou even wat over me zelf vertellen.
ik zit in de eerste klas en tl.
gemiddelde inteligentie.
en ik doe leerweg ondersteunend onderwijs lwoo.
op het lwoo zitten mensen die van alles hebben. dyslexie-dyscalculie-mensen die zijn mishandeld, je ziet het niet aan de BUITENKANT
adhd-ass(syndroom van asperger pdd-nos-kern autisme) kern autisme(klasiek) is een zware vorm die kinderen zitten meestal op cluster 4 onderwijs.
dat zijn heel gespecialiseerde scholen.
op het lwoo zit je in kleinere klassen en minder leraren als anders.
voor de rest is het het zelfde als regulier onderwijs.
dezelfde les stof enz,
ik hou wel van sructuur maar wordt niet gek als er dingen veranderen.
ik heb geen speciale dag planner enz.
ik lijd een normaal leven doe aan sport ga met vrienden weg zwemmen enz.
en ik heb autisme.
vind jij dit ernstigg klinken????
Kwok
Member
 
Berichten: 23
Geregistreerd: vr nov 27, 2009 8:31 am

Berichtdoor Kwok » vr jan 29, 2010 3:26 pm

http://www.spreekbeurten.info/autisme.html hoe ik een regelrechte link krijg weet ik niet.

autisme is bij iedereen heel anders
en je kan kinderen niet vergelijken.
de een kan helemaal niet goed concentreren om dat geluid harder binnenkomt.
maar anderen kunnen dat wel en kunnen zich afschermen tegen geluid.
Kwok
Member
 
Berichten: 23
Geregistreerd: vr nov 27, 2009 8:31 am

Berichtdoor Ridder ter Geit » za jan 30, 2010 11:32 am

Ei schreef:Wat bedoel je met "wie je bent"? Ei vindt dat als je lijdt aan bijvoorbeeld een depressie, je persoonlijkheid er dusdanig onder kan lijden dat je eigenlijk een "ander" persoon bent geworden. Een persoon met een ander karakter dan wanneer je gezond was geweest. Een depressie maakt je bijvoorbeeld, simpel gezegd, een somber persoon.
Mensen met hersenschade kunnen ook een ander karakter krijgen. Ben je dan nog wel "jezelf"?

Dat denk ik dus van wel, ja.

Ei schreef:De persoonlijkheid lijdt onder het autisme.

De persoon lijdt onder de autisme. Persoonlijkheid? Ligt eraan wat je precies verstaat onder 'persoonlijkheid'. Genetisch blijf je dezelfde persoon met dezelfde eigenschappen.
Natuurlijk vormt wat je meemaakt je wel. In die zin kan ook autisme je persoonlijkheid verstoren. Misschien heb je daar wel een punt. Daarom is het van belang dat iemand met autisme er zo goed mogelijk een weg in vind. Problemen leiden denk ik vooral tot nare uitwerkingen in je persoon; als je enigzins aangepast wel een prettig leven kan leiden is er denk ik wat dat betreft niet zoveel aan de hand.
Ridder ter Geit
Member
 
Berichten: 796
Geregistreerd: ma jan 16, 2006 1:48 am

Berichtdoor Caspar » za jan 30, 2010 12:35 pm

Goed, misschien was ik een beetje kort door de bocht Ei. Maar voor sommige autistische mensen kan ik best respect hebben, omdat het me toch zwaar lijkt autisme te hebben en daarmee te leven. En ik denk ook dat veel mensen niet met een autist contact durven te leggen (en dat is ook moeilijker), terwijl autisten wel aardige en grappige personen kunnen zijn.

Ik lees nu trouwens het boek The Curious Incident of the Dog in the Night-time, een boek wat geschreven is vanuit het oogpunt van een autistische jongen. Door zo'n boek kan je denk ik heel goed kijken hoe een autist denkt en met dingen omgaat (hoewel niet alle autisten hetzelfde zijn natuurlijk!). En het is ook nog een hartstikke leuk boek. Aanrader voor iedereen!
Beautiful Freaks - alternative music pirate radio
Trends in alternatieve muziek. Indie muziek, quizzen en meer! Elke maandag alternatieve radio met Abel en Caspar. Een mix van interessante gasten, live-muziek op een Keytar, experimentele belspellen, onzinnige discussies, maar toch vooral veel muziek.
Caspar
Member
 
Berichten: 967
Geregistreerd: ma maart 26, 2007 9:03 am
Woonplaats: Hierzo

Berichtdoor Ei » zo jan 31, 2010 5:24 pm

Ridder ter Geit schreef:
Ei schreef:Mensen met hersenschade kunnen ook een ander karakter krijgen. Ben je dan nog wel "jezelf"?

Dat denk ik dus van wel, ja.

Wikipedia zegt:
De persoonlijkheid is een dynamisch en georganiseerd geheel van karakteristieken die aan een persoon kunnen worden toegekend. Dit geheel van eigenschappen bepaalt dan weer de manier waarop een persoon in verschillende situaties zal reageren, de manier waarop hij denkt en waardoor hij gemotiveerd zal worden.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Persoonlijkheid

Stel je hebt iemand die dol is op auto's. Op een dag krijgt hij een dakpan op z'n schedel. Daarna trekt hij een lang gewaad aan, gruwelt hij van auto's en besluit hij principieel de rest van zijn leven te gaan lopen.
Is zijn persoonlijkheid dan niet veranderd?

Ridder ter Geit schreef:Genetisch blijf je dezelfde persoon met dezelfde eigenschappen.

Genen zeggen niet alles. Als je genen hebt om te hardlopen maar je hebt een dwarslaesie, kun je ondanks je genen toch geen voetstap zetten.
Ei
Member
 
Berichten: 420
Geregistreerd: di feb 06, 2007 12:36 pm

Berichtdoor Ridder ter Geit » ma feb 01, 2010 9:18 am

Mja, misschien heb je gelijk. Over persoonlijkheid als begrip, dan. Alles wat je mee maakt beinvloed je persoonlijkheid, ook je autisme. Dat hoeft ook niet per see verkeerd uit te pakken, zoals ik eerder stelde, als je er redelijk zonder grote problemen of frustraties mee kan leven, door bijvoorbeeld afdoende structuur te vinden.
Ridder ter Geit
Member
 
Berichten: 796
Geregistreerd: ma jan 16, 2006 1:48 am


Keer terug naar Maatschappelijk

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten

cron